fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Вече имате регистрация? Влезте и качете нова кауза »

Организация:
Гражданско сдружение Алцхаймер България

Гражданско сдружение Алцхаймер България
Адрес:
София 1000, ул. Бачо Киро 16
Имейл:
office@alzheimer-bg.org
Социални мрежи:
Гражданско сдружение Алцхаймер България
Алцхаймер България е гражданско сдружение, създадено през 2003 година, което има за цел да работи в интерес и подобри качеството на живот на хората, засегнати от деменция, както и техните близки. Допълнителни цели са предоставянето на практически услуги, промяна на обществената нагласа към деменцията, повишаване информираността относно най-добрите практики в предоставянето на грижи, подкрепа и информация относно заболяването на засегнатите от деменция и техните семейства. Мобилизирането на млади хора, които да се запознаят с каузата деменция, е неразривна част от целите на сдружението в стремежа към намаляване на отрицателното въздействие на болестта върху живота на мнозина хора в България. Алцхаймер България е член на Алцхаймер Европа от 2006 г., на Конфедерация “Защита на здравето“ от 2009 г., както и на Eurocarers от 2010 г.

КАУЗА:
„Алцхаймер кафе“ – терапевтична група за взаимопомощ

Как да дариш

Банкова сметка:

За първи път в България ще се проведе инициатива за оказване на психологическа подкрепа за страдащите от деменция и техните близки, които се грижат за възрастните хора с деменция у дома в извънболнична среда.

Инициативата се състои в организиране на група за взаимопомощ „Алцхаймер Кафе-Приятели на деменцията“. Това е иновативна практика с холистичен подход към темата, тъй като проблемът на пациентите е проблем и на техните близки и цялото семейство. Оказването на емоционална и професионална психологическа подкрепа за близките, които полагат грижа за дементно болния, в неформална среда, би облекчила икономическата им и социална тежест върху публичния и медицинския сектор. Инициативата също така ще даде възможност за обмяна на полезни съвети и практики между хората, полагащи грижи за болен близък.

Темата „Деменция“ в социалната сфера е нова за България, предвид липсата на национална стратегия за деменциите. Подобни инициативи се прилагат в множество страни от ЕС, Великобритания, САЩ, Япония и имат доказано благоприятно влияние върху когнитивното функциониране на страдащите от деменция, както и върху социалното приобщаване на пациентите и техните семейства.

Групата за взаимопомощ дава възможност на семейства, докоснати от проблема, да споделят преживяванията си, свързани с грижата за болните, и да получават терапевтична подкрепа, осигурявайки по-активен, разнообразен и пълноценен социален контакт, както за тях самите, така и за близките им, диагностицирани със заболяването.