fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България

България дарява / Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България
Име на каузата Описание на каузата

Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България

Организация:
Българската библиотечно-информационна асоциация
Проектът ще осигури на деца от 1 до 6-год. възраст 850 книги, игри и видеофилми, които ще обновят колекциите на 10 активни библиотеки в малки градове и села в отдалечени планински и погранични райони, които нямат средства за закупуване на нови книги, но имат висока посещаемост от читатели деца. По проекта ще се разработят програми за стимулиране на четенето в ранна детска възраст; ще се организират четения на детски книги за децата и техните родители; ще се проведат обучения на родителите за ползите от четенето в ранна детска възраст и за това как да четат на децата си у дома.
Световни изследвания доказват, че голяма част от природния интелект на човека се развива до осмата година. Четенето на глас на бебета и малки деца подпомага тяхното социално, емоционално и познавателно развитие. Те намират отговори на своите въпроси по-лесно. Родителите, които четат на децата си, изграждат здрава връзка с тях. Познават по-добре нуждите им и са в състояние по-лесно да предадат своите ценности и виждания. Съвместното четене носи ползи и за двете страни – детето учи непознати неща за света около него, а родителят трупа познание за детето си, което му позволява да го подкрепя и насърчава в развитието му.
Библиотеките могат да се справят с това предизвикателство и да подобрят развитието на грамотността, но нямат достатъчно финансиране. По данни на НСИ всяка година в България се издават между 6 и 8 хил. нови книги, но 1/3 от българските библиотеки не са закупили нови книги през 2017 г.
Банкова сметка:
УниКредит Булбанк
IBAN BG13UNCR70001520064429
BIC: UNCRBGSF
Основание за плащане: Ранно детско четене
Дари тук: