fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Каузи

Име на каузата Описание на каузата
Граждански будилник
Организация:
Български център за нестопанско право
В началото на април предстои второто издание на творческия конкурс за артисти – активисти „Граждански будилник“. Изкуството поставя въпроси, обединява хора, вдъхновява. Затова за нас е важно да подкрепим тези, които владеят езика на изкуството, за да предадат съобщението ни: „Ние сме будни и пазим нашите права“.

Чрез конкурса провокираме независими творци в три категории:„Фотография“, „Текст“ и „Илюстрация“, да създават социално ангажирано изкуство, което ние популяризираме чрез изложби и специално организирани събития. През 2018 г. открихме изложба и издадохме зин с най-добрите творби в конкурса. Отличените на първите три места във всяка категория получиха награди от журито и бяха специално представени в различни публикации чрез своите размисли за изкуството като инструмент за личностна и социална промяна.

Търсим вашата подкрепа, за да наградим тримата финалисти от трите категории, създали най-въздействащите произведения, и да ги насърчим чрез изкуството да пробуждат света около себе си. Вярваме, че финансовата награда е стимул и възможност за творците да продължат напред и да търсят нови форми за въздействие, да експериментират и да достигат до повече хора.

Дарете за нашата кауза и станете част от будните граждани, които вярват, че в България трябва да бъдем активни и да участваме в създаването на бъдеще, в което правата ни имат значение.
Фотография: Христо Дачев и Мария Дачева, II място в конкурса за серията от фотографии на миниатюри „Free speech"
Банкова сметка:
Фондация "Български център за нестопанско право"
Уникредит Булбанк АД
BG16UNCR70001522353187
UNCRBGSF

Български център за нестопанско право Да сложим край на съвременното робство
Организация:
Фондация А21
През 2019 г. фондация А21 ще стартира първата в България Академия за Доброволци.

Образователна институция за всички онези млади хора, които мразят несправедливостта и искат да живеят в държава, свободна от робство, насилничество и измама. Академията ще предоставя обучителна програма, предназначена за млади хора на възраст между 14 и 18 години, като целта й ще бъде да възпита доброволчески екипи (A-teams) от цялата страна, които да се противопоставят на трафика на хора в своите населени места. Участниците ще преминават през теоретични и практически семинари за личностно и професионално изграждане, които ще ги екипират с умения и знания за това как сами да инициират дейности, кампании и събития, чрез които да информират своите съграждани за опасностите от попадане в трафик.

Най-силното оръжие срещу съвременното робство е ПРЕВЕНЦИЯТА, а най-успешния доказан метод за достигане до най-уязвимите, е именно посредством техни ВРЪСТНИЦИ и съграждани (PtP). Ето защо мисията на А21 е да инвестира в онези пламенни сърца, които да станат посланици на свобода. Програмата ще стартира в края на 2019 г., като пилотният семестър ще обучи 30 младежа от поне 6 общини в България. Силно вярваме, че инвестирайки в тази програма, ще видим все повече и повече млади хора, запалени за това да спасяват човешки животи.
Банкова сметка:
BG22FINV91501215353567

Фондация А21 ДА ПРЕВЪРНЕМ РАЖДАНЕТО В ПОЗИТИВНО ПРЕЖИВЯВАНЕ
Организация:
Сдружение Естествено
В началото на тази година Мрежа за съвременна родилна грижа, чийто член е Сдружение Естествено, стартира кампания за популяризиране на препоръките на Световната здравна организация за неусложнено раждане - https://bit.ly/2FZk5UD. Кампанията тече под мотото „Да превърнем раждането в позитивно преживяване“, а зад нея стоят група организации и активисти, чиято дългосрочна цел е препоръките да залегнат и в родилните практики у нас.

България сред европейските държави с най-лоши показатели при смъртността на бебета преди, по време или малко след раждането. В същото време броят на ражданията с цезарово сечение нараства и се очаква през 2019 да достигне 50%, а жените, споделящи негативни преживявания по време на нормално раждане, не намаляват. Това са ярки индикатори за дефицити в грижата за бременните и раждащи жени, а пътят за преодоляването им отдавна е начертан от по-развитите в майчиното здравеопазване системи, както и от стандартите и препоръките на международните организации.

С доброволните усилия на нашите членове, ние преведохме най-новите препоръки на СЗО и създадохме визии и текстове, които да илюстрират и обясняват основните послания, засягащи отношението към раждащата жена.

Целта на настоящия призив е да съберем 3600лв.

Това е минималният бюджет, който ни е необходим за надграждане на уеб-страницата на Мрежата, както и за превод, заснемане, обработка и разпространение на информационни материали.

Да превърнем раждането в позитивно преживяване!
Банкова сметка:
IBAN: BG83 BPBI 8898 1230 0160 23
BIC: BPBIBGSF

Пощенска банка
Дари тук:

Сдружение Естествено „Мълчанието не е злато!“
Организация:
Фондация "Джендър алтернативи"
Превенция на домашното насилие в училища от селски райони на област Пловдив.
Домашното насилие е широко разпространен проблем в България. Той засяга основно правата на жените и децата, които често не получават адекватна защита. От нашата ежедневна работа с деца сме установили, че те не разпознават различните видове насилие и че това е все още тема табу в семейството. Така децата стават уязвими към експлоатация и злоупотреби. Те растат в среда, която нормализира насилието. Следователно, този модел се пренася и в училище, където няма дейности за превенция. Това се отнася в още по-голяма степен за училищата в малките населени места и в селата. Нашата кауза е да работим превантивно с ученици от малки населени места и райони на област Пловдив, за да ги подготвим как да реагират в случаи на домашно насилие спрямо тях и техни близки. Искаме да ги насърчим да говорят открито за това, което преживяват, да знаят към кого да се обърнат за помощ, за да живеят пълноценно и щастливо. Нека помогнем, защото нашите деца днес, са нашето бъдеще утре!
Банкова сметка:
IBAN: BG85 UNCR 7000 1520 4479 32
BIC: UNCRBGSF
УниКредит Булбанк

Център за консултиране „СВЯТ БЕЗ НАСИЛИЕ“
Организация:
Асоциация Деметра
Центърът включва 5 програми за работа: Програма за помощ на жертви на насилие; Програма за работа с извършители на насилие; Програма за помощ и подкрепа на деца-жертви на насилие; Програма за семейства в конфликт и/или насилие; Програма за превенция на насилие и сексуална злоупотреба сред деца и младежи;
Банкова сметка:
Асоциация Деметра
IBAN BG56 CECB97901006628800
BIC CECBBGSF

Асоциация Деметра Училището е за всички!
Организация:
Център за независим живот
Училището е място, което трябва да събира хората - деца и учители, със и без увреждания – и да ги учи на нещата от живота. Онова, което сме научили в детството си, остава за цял живот – да четем и да пишем, да смятаме и да решаваме задачи, да се справяме с различни несгоди… Там срещаме първите си приятели, влюбваме се, страдаме или летим от щастие. Училището ни формира като личности.

То обаче не е еднакво гостоприемно за всички и най-вече за хората с увреждания – ученици или учители. Колко деца с увреждания виждаме на 15-ти септември с връстниците им в училищния двор? Образованието е задължително по Конституция. Затова нашата кауза "Училището е за всички!" цели да промени средата и нагласите, така че всички деца да учат заедно и да имат еднакви шансове в живота.

Сашко е ученик в 36 СУ "Максим Горки" и е изпълнен с желание да се учи и развива. За да ходи наравно с всички деца на училище, без да се налага да го носят, е необходим асансьор, който ще струва между 30 и 40 хил. лв. Към момента сме събрали 15 500 лв. Кметът на район Красно село в София обеща, че тази година ще бъде проектиран и изграден външен асансьор.

Ако всеки един от нас дари по 5, 10, 100 лв. или колкото може, ще направим едно училище достъпно, а ние обещаваме да се борим всяко училище да приема деца с увреждания с отворени обятия.
Банкова сметка:
Основание за плащане: Училището е за всички
IBAN: BG39 FINV 9150 10BG N04G ZE
BIC: FINVBGSF
ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА
Дари тук:

Център за независим живот Шанс за невидимите супер-майки
Организация:
Български фонд за жените
Знаете ли, че в България има 360 000 самотни майки, от които на прага на бедността са цели 72%, а близо 80% са принудени да се грижат за децата си напълно сами? Те са единствен източник на доходи в семейството, а отсъствието на заетост или практикуването на нископлатени трудови дейности са основна предпоставка за попадането на децата в състояние на детска бедност.
Да отглеждаш детето си самостоятелно не е провал, а проява на воля и силен дух, защото грижата и възпитанието на едно дете е изключителна отговорност. Затова за нас „самотните майки” са „супер-майки“ и вместо да бъдат съжалявани е важно тези жени да бъдат подкрепяни всячески. Тези супер-майки имат нужда не от подаяния и еднократна помощ, а от устойчива подкрепа за тяхното бъдеще и това на децата им.
Ние инвестираме в професионалното развитие на жени, които отглеждат децата си сами, като им осигуряваме стипендии за избран от тях курс за придобиване или повишаване на професионалната квалификация. Освен това им осигуряваме психологическа подкрепа, грижа за техните деца, в периода на провеждане на курса, и помощ при намирането на работа. До този момент шест супер-майки успешно преминаха обучения по графичен дизайн, ресторантьорство, козметика, маникюр и работа с Word. Помогнете ни да подкрепим още жени да си намерят работа с достойно заплащане. Те просто имат нужда от шанс да се грижат по-успешно и устойчиво за себе си и децата си!
Банкова сметка:
Фондация „Български фонд за жените”
IBAN: BG59 UNCR 7630 1076 5708 47
BIC: UNCRBGSF
Уникредит Булбанк
Дари тук:

Български фонд за жените „ТЯ в … ‘ в още 3 български града
Организация:
Институт за изследвания на мира - Пловдив
'Тя в …' е социална платформа, която всеки месец дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Целта на събитието е да бъде сигурно място, където други момичета и жени намират вдъхновение, приятелска и подкрепяща среда в следването на техните стремежи.

Идеята се ражда в Пловдив, където през юни 2018 е организирано първото издание 'ТЯ в Пловдив'. Събитието показва жените, които всеки ден правят невероятни неща, но не са известни. Много бързо събитието се превръща във феномен в културния живот на града и около него се заражда силна и подкрепяща се общност. През октомври е дадено началото и на 'ТЯ във Варна', където успехът бързо се повтаря.

Силата на 'ТЯ в ...' е в изключително лесния за приложение метод за създаване на общност!
Социалната платформа поставя в центъра желанията и нуждите на местните жени, които са овластени да споделят както успехите, така и страховете си и да намерят подкрепа.

В работата си ние се водим от три принципа:
Любов. Вярваме, че качество на жената да подхожда с любов към света около нея е изключително важно във времето, в което живеем.
Свобода. Всяка жена е различна и има свободната воля да избере как да живее и каква да бъде.
Мъдрост. Да дадеш глас и платформа на някого носи отговорност за посланието, което стига до обществото.
Банкова сметка:
Фондация Институт за изследвания на мира -Пловдив
BG14 UNCR 7000 1522 5675 93
Банков код/ SWIFT/ BIC: UNCRBGSF
Дари тук: