fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Вече имате регистрация? Влезте и качете нова кауза »
 

Каузи

КАУЗА:
За по-добра журналистика в България

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:

Нашата мисия е да работим за по-добра журналистика и за укрепване на престижа на журналистическата професия. Времената са трудни за свободните медии и независимите журналисти. Шумът от социалните мрежи, целенасочената пропаганда и дезинформация правят трудна ориентацията в информационния поток. АЕЖ си поставя за цел да насърчава журналистите, спазващи етичните и професионални стандарти, които повече от всякога имат нужда от своя общност и подкрепа. Асоциацията има нужда от Вашите дарения, за да финансира дейността си, която включва обучения на журналисти, студенти и ученици, анализи, становища и акции в защита на свободата на словото и етичната журналистика.
Ако смятате, че нашата работа е важна, подкрепете ни!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Асоциация на европейските журналисти – България

Асоциация на европейските журналисти – България
Адрес:
София 1000, ул. "Сердика" 20, ет. 1
Имейл:
team@aej-bulgaria.org
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Социални мрежи:
Ние сме тук защото има нужда от нас. Ние сме професионална общност от журналисти, част от Асоциацията на европейските журналисти, независим наблюдател на Съвета на Европа. Нашата цел е да се грижим за подобряване на медийната среда и качеството на журналистиката в България и да подкрепяме журналисти, които са възпрепятствани да вършат (свободно) работата си.
България дарява

КАУЗА:
Кампания “Да спрем пушенето в заведенията”

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:
Платформи за дарения:

В повечето заведения за хранене и развлечения у нас се пуши, въпреки съществуващата забрана. Повече от 95 процента от подадените сигнали за нарушаването й са за тези заведения. Засегнати са всички граждани, на които е отнето правото на здравословна среда – най-вече деца, младежи, родители, бивши пушачи и работещите в заведенията.
Целта ни е чрез реализирането на кампанията “Да спрем пушенето в заведенията” да постигнем политическа воля за ефективно прилагане на забраната, като искаме да активираме широка обществена подкрепа и участие на гражданите в прилагането и спазването й.

Това може да стане чрез:
– Разработване и отпечатване на визуално атрактивни плакати и листовки за разпространяване по заведения, улици и в интернет, с участието на разпознаваеми лица от спорта и шоу бизнеса;
– Разработване на мобилна апликация за подаване на сигнали към платформата за подаване на граждански сигнали за нарушения на забраната и обмен на информация между членовете и симпатизантите на “България без дим”.

До момента Сдружението е провеждало разнообразни и успешни медийни и застъпнически кампании, познава задълбочено проблема и обществените нагласи, има изградени комуникационни и медийни канали и поддържа платформата за сигнали за нарушения на забраната за пушене.

За реализацията на кампанията ще са необходими около 17 000 лв.

Подобряването на средата в заведенията ще предпази посетители и  работещи в тях от вредното въздействие на тютюневия дим.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Сдружение “България без дим”

Сдружение “България без дим”
Адрес:
София 1202, бул. Сливница 257, ет. 3
Имейл:
bgbezdim@gmail.com
Социални мрежи:
Мисията на “България без дим” е да бъде осигурена здравословна и благоприятна среда в закритите и някои открити обществени места чрез установяване и спазване на пълна законова забрана за тютюнопушене в тях. Сдружението следи за върховенството на законите за контрол на тютюна в България, като изготвя предложения към институциите за запълване на пробойните в тях. Сдружението защитава и подкрепя правото на гражданите на свободна от тютюнев дим среда, организира и координира събития и популяризира здравословен живот без тютюнопушене.
България дарява

КАУЗА:
„Център за правна помощ – Защитена!“

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Фондация „ДА“ е най-голямата организация, защитаваща жени и деца, пострадали от домашно насилие, сексуално насилие и трафик на хора, която работи извън столицата. През нашия специализиран консултативен център за превенция и борба с насилието годишно преминават стотици пострадали жени (повече от 500 жени годишно).

Работата ни през последните 10 години показва един основен проблем, който пречи на пострадалите да потърсят правата си и за съжаление, както виждаме и от медиите, някои от случаите с насилие завършват фатално. Проблемът се нарича „финансова зависимост“ и това възпрепятства пострадалите да потърсят правата си. Нашият действащ консултативен център им помага безплатно с консултации и подкрепа, но на следващата крачка жените трябва да заплатят такси за процесуално представителство, които за тях са непосилни.

Нашата инициатива предвижда да създадем иновативна юридическа услуга, която да подпомогне пострадали жени в търсенето им на съдебна защита. Това ще бъде „Център за правна помощ – Защитена“, който ще поеме разходи за процесуално представителство на жертвите пред съдa. За съжаление до момента в страната не съществува подобен център или услуга, а той е от изключително значение, ако наистина искаме да се борим с феномена на насилието. И една от причините е, че жертвите изглеждат съдебно беззащитни. Нашият „Център за правна помощ – Защитена!“ ще промени това! Всички дарени средства ще послужат за процесуална защита на пострадалите от насилие!

Благодарим Ви за подкрепата!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Фондация „ДА“

Адрес:
гр. Пловдив - 4000 ул. „4 януари” №38, вх. „Б”, ет. 2, ап. 3
Имейл:
grablev@genderalternatives.org
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Социални мрежи:
Фондация „ДА“ работи за превенция и защита от домашно насилие. Нашата цел е подпомагане изграждането на балансирано гражданско общество в страната. Насърчаване на равенството и равните шансове на всички граждани в обществото чрез подпомагане на социално слабите и други лица, жертви на насилие и дискриминация, нуждаещи се от закрила и подпомагане на тяхната интеграция и личностна реализация. • Подпомагане изграждането на балансирано гражданско общество в страната и равни възможности и равно представителство на мъжете и жените и на различните етноси в публичния и частния сектор; • Насърчаване активното участие на младите хора в обществения живот чрез защита и популяризиране на техните права; • Извършване на изследвания за равнопоставеността между мъжете и жените във всички области на обществения живот в Република България;
България дарява

КАУЗА:
Права на хората с деменция – пътеводител

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:

В рамките на кампанията „Права на хората с деменция  пътеводител“ Българският хелзинкски комитет си поставя за цел да събере средства за издаването на кратък наръчник за семейства на заболели от деменция. Изданието ще опише какви услуги в подкрепа на пациентите и техните близки съществуват у нас, как семействата на заболелите да получат достъп до тях, какви документи са необходими, кои институции и организации са ангажирани в този процес.

Данните на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че хората с деменция са между 5 и 8% от населението над 60 г. За България това са между 100 000 и 160 000 души, повечето от които не се лекуват и остават у дома на грижите на близките си.

Според пилотно проучване, проведено в началото на миналата година от Фондация „Състрадание Алцхаймер“ в България, 95% от респондентите не намират достатъчно информация за тези състояния, нито за услугите, които човек може да потърси за засегнатите си от болестта близки.

БХК проследява и мониторира състоянието на правата на хората с увреждания и хората в институции вече две десетилетия. В страната ни правата на тези хора системно се нарушават – често животът им завършва в домове, където те стават жертва на нехуманно отношение, изолация и неглижиране. В същото време близките им не знаят как да им осигурят по-качествена грижа, срещат сериозни затрудения да се възползват от малкото гарантирани у нас възможности за подпомагане и услуги.

Нека заедно начертаем пътя!

Целева сума – 2000 лв.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Български хелзинкски комитет

Български хелзинкски комитет
Адрес:
София 1504, р-н Оборище, ул. Върбица 7
Имейл:
bhc@bghelsinki.org
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Дари тук:
Линк към страницата
Социални мрежи:
Българският хелзинкски комитет (БХК) е независима неправителствена организация за защита правата на човека: политически, граждански, културни, социални. Акцент в работата ни е отстояването на правата на най-уязвимите групи: деца, хора с увреждания, жени, етнически и ЛГБТИ малцинства, лишени от свобода. Целите на БХК са да насърчава уважение и защита правата на човека, да лобира за законодателни промени за привеждане на българското законодателство в съответствие с международните стандарти, да поощрява обществен дебат по правозащитни проблеми и да популяризира правозащитната идея сред широката общественост.
България дарява