fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Каузи

Име на каузата Описание на каузата
Академия за вдъхновение и творчество
Организация:
Сдружение "Инициатива за развитие"
Каузата на Сдружение "Инициатива за развитие" е да създадем условия за предаване на знанията на наши майстори, които работят в сферите на ръчните занаяти и творческите индустрии към младите хора от област Габрово. Искаме да предложим възможност да се срещнат реално със занаятчийството и да придобият умения, които да са им от полза за цял живот.
В днешното забързано ежедневие, облъчени от екрани, дигитални устройства и дистанционни комуникации, ние искаме да организираме място за забавни и полезни творчески активности. Именно изграждането на умения за творчество и изкуство е това, което истински ни развива и осмисля дните ни.

Нашата цел е да вдъхновим младите хора да творят, да ползват техники от миналото, но и съвременни такива, да създават уникални творения и предмети. Освен развиващи функции, процесът е обусловен и чисто икономически - да изработват изделия и продукти, които могат да са им полезни за бъдещо икономическо включване на пазара на труда. Желанието ни е да организираме ежемесечно творчески академии, в които хора с опит и умения в дадена креативна сфера да ги предадат на младите хора, да ги мотивират, амбицират, социализират и да осмислят реално свободното им време. Основната целева група са младите хора, но не изключваме и останалите възрасти, защото проблемите на забързаното ежедневие и рутината, липсата на контакти, на участие в креативни и развиващи дейности са проблеми на цялото ни общество. А човек се учи цял живот и винаги има какво да научи!
Банкова сметка:
Банка ДСК
IBAN BG84UNCR70001523458830
BIC STSABGSF
Сдружение "Инициатива за развитие"

Сдружение Граждански будилник
Организация:
Български център за нестопанско право
В началото на април предстои второто издание на творческия конкурс за артисти – активисти „Граждански будилник“. Изкуството поставя въпроси, обединява хора, вдъхновява. Затова за нас е важно да подкрепим тези, които владеят езика на изкуството, за да предадат съобщението ни: „Ние сме будни и пазим нашите права“.

Чрез конкурса провокираме независими творци в три категории:„Фотография“, „Текст“ и „Илюстрация“, да създават социално ангажирано изкуство, което ние популяризираме чрез изложби и специално организирани събития. През 2018 г. открихме изложба и издадохме зин с най-добрите творби в конкурса. Отличените на първите три места във всяка категория получиха награди от журито и бяха специално представени в различни публикации чрез своите размисли за изкуството като инструмент за личностна и социална промяна.

Търсим вашата подкрепа, за да наградим тримата финалисти от трите категории, създали най-въздействащите произведения, и да ги насърчим чрез изкуството да пробуждат света около себе си. Вярваме, че финансовата награда е стимул и възможност за творците да продължат напред и да търсят нови форми за въздействие, да експериментират и да достигат до повече хора.

Дарете за нашата кауза и станете част от будните граждани, които вярват, че в България трябва да бъдем активни и да участваме в създаването на бъдеще, в което правата ни имат значение.
Фотография: Христо Дачев и Мария Дачева, II място в конкурса за серията от фотографии на миниатюри „Free speech"
Банкова сметка:
Фондация "Български център за нестопанско право"
Уникредит Булбанк АД
BG16UNCR70001522353187
UNCRBGSF

Български център за нестопанско право Спешен ремонт на покрива Читалище Светлина, гр. Шипка
Организация:
Народно Читалище Светлина - 1861
Народно Читалище „Светлина -1861“ гр. Шипка се помещава в сградата на старото училище, тъй като неговата автентична сграда се руши. През 2016 г. направихме частичен ремонт на покрива на училищната сграда, с помощта на събрани 1100лв от дарения.

Този ремонт е недостатъчен за спиране на снега, дъжда и влагата да уврежда книгите, картините и музикалните инструменти. Налага се спешно основен ремонт и на останалата част от покрива. Тъй като общата площ на покрива е голяма (630 м2 ), абсолютният минимум дейности– подмяна на изгнилите греди и дъски, поставяне на черна хартия и поставяне на улуци възлиза на около 18 000 лева, от които към момента са събрани 700 левa.

В читалището се съхранява колекция от над 200 картини на шипченски художници и 150 пластики на известните шипченски скулптори Христо Песев и Христо Боев, както и богатия книжен фонд на библиотеката (над 31 000 тома книги).
Към читалището има две танцови и една музикална формация, театрална детска група краеведска, редакционно-издателска дейност, както и управлението на етнографски комплекс „Чирпанлиева къща“. Къщата е паметник на културата от местно значение, която с подкрепата на БЦНП и Национален фонд култура Читалището се развива като средище на културния туризъм в Шипка.

Как да дарите:
1) BG73STSA93000004324006, BIC: STSABGS
основание: ремонт на покрив - настояща читалищна сграда.
2) Paypal
3) Дарете материали за ремонта– svetlina1861@abv.bg
3) Доброволен труд – следете сайта
4) http://shipka.info/shop/
Банкова сметка:
IBAN: BG73STSA93000004324006,
BIC: STSABGS
основание: ремонт на покрив - настояща читалищна сграда
Дари тук:

Народно Читалище Светлина - 1861 8-мо издание на Международния фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“, 30.09.-4.10.2019
Организация:
Фондация "За Родопите"
8-мото издание на фестивала "Забранено за възрастни" ще представи 10 театрални и танцови представления за деца и младежи с над 35 представления на 25 сцени в Смолян и много други населени места в областта като Баните, Девин, Мадан, Рудозем, Смилян, Търън, Чепеларе, Чепинци, Момчиловци, Широка Лъка, Златоград, Борино, Неделино, Старцево, Елховец, Средногорци и др.

Фестивалът се организира от Фондация „За Родопите“ в съорганизаторство с Община Смолян и със съдействието на Министерство на културата, Фондация „Америка за България“, Програма „Изкуство в движение“, Фондация „Арт Офис“, НЧ „Кирил Маджаров-1866“, НЧ „Христо Ботев-1871“, Бутик за цветя „Мери Ив“ , Смолян. Медиен партньор е Програма „Христо Ботев“ на БНР. Основен партньор в работата с училищата и детските градини от града и областта е Регионално управление на образованието Смолян. Общини и кметства от Област Смолян също подкрепят събитието. Областният управител е патрон на програмата извън град Смолян.

Поради спецификата на района - малки населени места с малобройна детска публика, бедност и безработица, откъснатост и др., фестивалът има нужда от спомоществуватели и партньори, за да може да предостави на децата и младежите от региона достъп до висока професионална култура, създадена специално за тях от театрални и танцови трупи от България и чужбина.

Фестивалът е единствен по рода си празник за най-младото население на Средните Родопи и те го очакват с нетърпение всяка година.
Банкова сметка:
Tитуляр: Фондация ‘За Родопите’
Aдрес на титуляра: с. Бостина 4745, oбл. Смолян
Банка: OББ
Aдрес на банката: бул. “България” 5, Смолян 4700
IBAN: BG50UBBS80021065219020
BIC: UBBSBGSF

Фондация Сцена за съвременно изкуство
Организация:
Арт линк
2018 г. беше повратна за организацията ни. Успяхме да представим наши продукции във Ванкувър, Пекин, Тел Авив и Йерусалим, да домакинстваме на най-важния фестивал в Европа, арт директорът ни проби в престижната класация на платформа Aerowaves като един от топ 20 хореографи на Европа, а като признание бяхме отличени с наградата за култура на София.
За съжаление годината ни показа, че в свободния сектор "зона на комфорт" няма. За броени месеци получихме двойно увеличение на наема, при което започнахме да търсим решения. Първият светъл лъч се появи с възможност да участваме в конкурс за създаване на културен център в столичното метро. Замечтахме, участвахме и го спечелихме. Цената беше приемлива, но сблъсъкът с тежката администрация на Метрополитен бе повече от изтощителен. След месеци труд да създадем проекта на мечтите ни, се уверихме, че той е невъзможен и свързан с огромен риск.

Около Коледа решихме да се откажем от "театър в метрото”, но не спряхме да търсим нов ДОМ за общността ни. Точно тогава се случи и чудо. Открихме едно истинско сценично бижу в центъра на София, бивше ТВ и кино студио. Хвърлихме се в огъня и решихме да поемем риска и да превърнем мястото в новата “Сцена Дерида”.
 В момента кипи денонощен труд, получихме подкрепа от дарител, за да започнем, но средствата не са достатъчни. В търсене на допълнителни възможности и влагайки неописуеми количества труд, сме на път да се справим, но за съжаление имаме пера от бюджета, за които все още финансиране липсва.
Банкова сметка:
Банка ПрокредитБанк
Фондация Арт линк
IBAN: BG84PRCB92301044752223

Арт линк Родната къща на Гена Димитрова
Организация:
Фондация Гена Димитрова
През 2011г. наследниците на Гена Димитрова даряват родната къща на певицата на община Плевен с цел да се изгради къща-музей или обществена колекция. През 2017 г. къщата е обявена за недвижима културна ценност от "национално значение".

Къщата има нужда от ремонт и облагородяване с цел да се изгради експозиция в нея. Понеже е паметник на културата от национално значение, всяка възстановителна работа и промяна по нея трябва да бъде придружена от одобрен архитектурен проект, изготвен от лицензиран архитект.

Община Плевен не се ангажира с изготвянето на проекта, затова се роди идеята да се изготви и дари проекта на общината, с който тя може да кандидатства пред Министерство на културата за финансиране на ремонта.

Нашата кауза е да съберем средства за изготвянето на архитектурния проект. Подкрепете ни!
Банкова сметка:
BG22STSA93000025836905
STSABGSF
Банка ДСК
Дари тук:

Фондация Гена Димитрова МозайКАП. Мозайка от цветни капачки
Организация:
Център Алос
Да направим заедно мащабна мозайка от цветни пластмасови капачки!

След успешната семейна работилница Мозайкап, в която с посетителите на зоопарка изградихме 5 мозаечни табла с животни от над 16 000 цветни пластмасови капачки, остава да допълним колекцията с още 2 мозайки. Този път искаме да направим мозайки на защитени бозайници, срещани в България – белка и вълк. По време на реденето на цветните капачки, всички участници ще разберат повече за тези любими на децата животни, начина им на живот и какво се прави за опазването им.

Нужни са ни 1450 лв. за популяризиране и провеждане на пролетна семейна работилница „МозайКАП“:
• Насърчаване на разделното събиране на пластмаса. Участниците ще бъдат насърчени да си носят събрани от тях капачки, които лично да вложат в мозайката.
• Закупуване на 2 водоустойчиви плоскости и крепежни елементи.
• Изрисуване на стилизирани вълк и белка като цветен указателен фон, върху който участниците да редят капачките;
• Фиксиране на капачките и монтаж на паната.

Работилницата ще бъде водена от арт-педагогическия екип на център АЛОС, с 15 годишен опит в подкрепа на развитието на млади творци.
Банкова сметка:
„ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА” АД.
IBAN: BG78 UBBS 8888 1000 941 314
BIC: UBBSBGSF
Титуляр: ЦНОКД Алос
Основание за плащане: Дарение за МозайКАП и ваш имейл, за да получите своя сертификат за дарение
Дари тук: