fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Каузи

Име на каузата Описание на каузата
Фонд Детско изкуство
Организация:
"Зографче - България", Детски център по изкуствата
Ако наистина има вечност, то инвестициите в изкуството я създават!

“Зографче-България” е място, в което изкуството отваря нови хоризонти за децата и за всички, които се докоснат до него. С будни умове, безкрайно въображение и големи мечти - такива са децата, които говорят чрез изкуството в ателиетата на фондацията. Те носят със себе си светлина, като дар от небето. Изкуството им има живителна сила, без която не може да узрее нищо добро в обществото ни.

Нашата кауза е да наберем средства за създаване на фонд "Детско изкуство". Средствата във фонда ще спомогнат за безвъзмездното осигуряване на материали (бои, платна и др.) за творчеството на деца в неравностойно положение, които фондацията подкрепя - към момента те са шест. Освен това, фондът ще спомогне за организирането на експозиция на детските творби и тяхното закупуване, което да насърчи по-нататъшното развитие на заложбите им.

Изкуството на децата е във всеки от нас.
Банкова сметка:
Банка: УниКредит Булбанк
IBAN: BG82UNCR70001522811391
BIC: UNCRBGSF

Академия за вдъхновение и творчество
Организация:
Сдружение "Инициатива за развитие"
Каузата на Сдружение "Инициатива за развитие" е да създадем условия за предаване на знанията на наши майстори, които работят в сферите на ръчните занаяти и творческите индустрии към младите хора от област Габрово. Искаме да предложим възможност да се срещнат реално със занаятчийството и да придобият умения, които да са им от полза за цял живот.
В днешното забързано ежедневие, облъчени от екрани, дигитални устройства и дистанционни комуникации, ние искаме да организираме място за забавни и полезни творчески активности. Именно изграждането на умения за творчество и изкуство е това, което истински ни развива и осмисля дните ни.

Нашата цел е да вдъхновим младите хора да творят, да ползват техники от миналото, но и съвременни такива, да създават уникални творения и предмети. Освен развиващи функции, процесът е обусловен и чисто икономически - да изработват изделия и продукти, които могат да са им полезни за бъдещо икономическо включване на пазара на труда. Желанието ни е да организираме ежемесечно творчески академии, в които хора с опит и умения в дадена креативна сфера да ги предадат на младите хора, да ги мотивират, амбицират, социализират и да осмислят реално свободното им време. Основната целева група са младите хора, но не изключваме и останалите възрасти, защото проблемите на забързаното ежедневие и рутината, липсата на контакти, на участие в креативни и развиващи дейности са проблеми на цялото ни общество. А човек се учи цял живот и винаги има какво да научи!
Банкова сметка:
Банка ДСК
IBAN BG84UNCR70001523458830
BIC STSABGSF
Сдружение "Инициатива за развитие"

Сдружение Граждански будилник
Организация:
Български център за нестопанско право
В началото на април предстои второто издание на творческия конкурс за артисти – активисти „Граждански будилник“. Изкуството поставя въпроси, обединява хора, вдъхновява. Затова за нас е важно да подкрепим тези, които владеят езика на изкуството, за да предадат съобщението ни: „Ние сме будни и пазим нашите права“.

Чрез конкурса провокираме независими творци в три категории:„Фотография“, „Текст“ и „Илюстрация“, да създават социално ангажирано изкуство, което ние популяризираме чрез изложби и специално организирани събития. През 2018 г. открихме изложба и издадохме зин с най-добрите творби в конкурса. Отличените на първите три места във всяка категория получиха награди от журито и бяха специално представени в различни публикации чрез своите размисли за изкуството като инструмент за личностна и социална промяна.

Търсим вашата подкрепа, за да наградим тримата финалисти от трите категории, създали най-въздействащите произведения, и да ги насърчим чрез изкуството да пробуждат света около себе си. Вярваме, че финансовата награда е стимул и възможност за творците да продължат напред и да търсят нови форми за въздействие, да експериментират и да достигат до повече хора.

Дарете за нашата кауза и станете част от будните граждани, които вярват, че в България трябва да бъдем активни и да участваме в създаването на бъдеще, в което правата ни имат значение.
Фотография: Христо Дачев и Мария Дачева, II място в конкурса за серията от фотографии на миниатюри „Free speech"
Банкова сметка:
Фондация "Български център за нестопанско право"
Уникредит Булбанк АД
BG16UNCR70001522353187
UNCRBGSF

Български център за нестопанско право Спешен ремонт на покрива Читалище Светлина, гр. Шипка
Организация:
Народно Читалище Светлина - 1861
Народно Читалище „Светлина -1861“ гр. Шипка се помещава в сградата на старото училище, тъй като неговата автентична сграда се руши. През 2016 г. направихме частичен ремонт на покрива на училищната сграда, с помощта на събрани 1100лв от дарения.

Този ремонт е недостатъчен за спиране на снега, дъжда и влагата да уврежда книгите, картините и музикалните инструменти. Налага се спешно основен ремонт и на останалата част от покрива. Тъй като общата площ на покрива е голяма (630 м2 ), абсолютният минимум дейности– подмяна на изгнилите греди и дъски, поставяне на черна хартия и поставяне на улуци възлиза на около 18 000 лева, от които към момента са събрани 700 левa.

В читалището се съхранява колекция от над 200 картини на шипченски художници и 150 пластики на известните шипченски скулптори Христо Песев и Христо Боев, както и богатия книжен фонд на библиотеката (над 31 000 тома книги).
Към читалището има две танцови и една музикална формация, театрална детска група краеведска, редакционно-издателска дейност, както и управлението на етнографски комплекс „Чирпанлиева къща“. Къщата е паметник на културата от местно значение, която с подкрепата на БЦНП и Национален фонд култура Читалището се развива като средище на културния туризъм в Шипка.

Как да дарите:
1) BG73STSA93000004324006, BIC: STSABGS
основание: ремонт на покрив - настояща читалищна сграда.
2) Paypal
3) Дарете материали за ремонта– svetlina1861@abv.bg
3) Доброволен труд – следете сайта
4) http://shipka.info/shop/
Банкова сметка:
НЧ "Светлина - 1861"
IBAN: BG73STSA93000004324006,
BIC: STSABGS
основание: ремонт на покрив - настояща читалищна сграда
Дари тук:

Народно Читалище Светлина - 1861 8-мо издание на Международния фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“, 30.09.-4.10.2019
Организация:
Фондация "За Родопите"
8-мото издание на фестивала "Забранено за възрастни" ще представи 10 театрални и танцови представления за деца и младежи с над 35 представления на 25 сцени в Смолян и много други населени места в областта като Баните, Девин, Мадан, Рудозем, Смилян, Търън, Чепеларе, Чепинци, Момчиловци, Широка Лъка, Златоград, Борино, Неделино, Старцево, Елховец, Средногорци и др.

Фестивалът се организира от Фондация „За Родопите“ в съорганизаторство с Община Смолян и със съдействието на Министерство на културата, Фондация „Америка за България“, Програма „Изкуство в движение“, Фондация „Арт Офис“, НЧ „Кирил Маджаров-1866“, НЧ „Христо Ботев-1871“, Бутик за цветя „Мери Ив“ , Смолян. Медиен партньор е Програма „Христо Ботев“ на БНР. Основен партньор в работата с училищата и детските градини от града и областта е Регионално управление на образованието Смолян. Общини и кметства от Област Смолян също подкрепят събитието. Областният управител е патрон на програмата извън град Смолян.

Поради спецификата на района - малки населени места с малобройна детска публика, бедност и безработица, откъснатост и др., фестивалът има нужда от спомоществуватели и партньори, за да може да предостави на децата и младежите от региона достъп до висока професионална култура, създадена специално за тях от театрални и танцови трупи от България и чужбина.

Фестивалът е единствен по рода си празник за най-младото население на Средните Родопи и те го очакват с нетърпение всяка година.
Банкова сметка:
Tитуляр: Фондация ‘За Родопите’
Aдрес на титуляра: с. Бостина 4745, oбл. Смолян
Банка: OББ
Aдрес на банката: бул. “България” 5, Смолян 4700
IBAN: BG50UBBS80021065219020
BIC: UBBSBGSF

Фондация Сцена за съвременно изкуство
Организация:
Арт линк
2018 г. беше повратна за организацията ни. Успяхме да представим наши продукции във Ванкувър, Пекин, Тел Авив и Йерусалим, да домакинстваме на най-важния фестивал в Европа, арт директорът ни проби в престижната класация на платформа Aerowaves като един от топ 20 хореографи на Европа, а като признание бяхме отличени с наградата за култура на София.
За съжаление годината ни показа, че в свободния сектор "зона на комфорт" няма. За броени месеци получихме двойно увеличение на наема, при което започнахме да търсим решения. Първият светъл лъч се появи с възможност да участваме в конкурс за създаване на културен център в столичното метро. Замечтахме, участвахме и го спечелихме. Цената беше приемлива, но сблъсъкът с тежката администрация на Метрополитен бе повече от изтощителен. След месеци труд да създадем проекта на мечтите ни, се уверихме, че той е невъзможен и свързан с огромен риск.

Около Коледа решихме да се откажем от "театър в метрото”, но не спряхме да търсим нов ДОМ за общността ни. Точно тогава се случи и чудо. Открихме едно истинско сценично бижу в центъра на София, бивше ТВ и кино студио. Хвърлихме се в огъня и решихме да поемем риска и да превърнем мястото в новата “Сцена Дерида”.
 В момента кипи денонощен труд, получихме подкрепа от дарител, за да започнем, но средствата не са достатъчни. В търсене на допълнителни възможности и влагайки неописуеми количества труд, сме на път да се справим, но за съжаление имаме пера от бюджета, за които все още финансиране липсва.
Банкова сметка:
Банка ПрокредитБанк
Фондация Арт линк
IBAN: BG84PRCB92301044752223

Арт линк Родната къща на Гена Димитрова
Организация:
Фондация Гена Димитрова
През 2011г. наследниците на Гена Димитрова даряват родната къща на певицата на община Плевен с цел да се изгради къща-музей или обществена колекция. През 2017 г. къщата е обявена за недвижима културна ценност от "национално значение".

Къщата има нужда от ремонт и облагородяване с цел да се изгради експозиция в нея. Понеже е паметник на културата от национално значение, всяка възстановителна работа и промяна по нея трябва да бъде придружена от одобрен архитектурен проект, изготвен от лицензиран архитект.

Община Плевен не се ангажира с изготвянето на проекта, затова се роди идеята да се изготви и дари проекта на общината, с който тя може да кандидатства пред Министерство на културата за финансиране на ремонта.

Нашата кауза е да съберем средства за изготвянето на архитектурния проект. Подкрепете ни!
Банкова сметка:
BG22STSA93000025836905
STSABGSF
Банка ДСК
Дари тук:

Фондация Гена Димитрова МозайКАП. Мозайка от цветни капачки
Организация:
Център Алос
Да направим заедно мащабна мозайка от цветни пластмасови капачки!

След успешната семейна работилница Мозайкап, в която с посетителите на зоопарка изградихме 5 мозаечни табла с животни от над 16 000 цветни пластмасови капачки, остава да допълним колекцията с още 2 мозайки. Този път искаме да направим мозайки на защитени бозайници, срещани в България – белка и вълк. По време на реденето на цветните капачки, всички участници ще разберат повече за тези любими на децата животни, начина им на живот и какво се прави за опазването им.

Нужни са ни 1450 лв. за популяризиране и провеждане на пролетна семейна работилница „МозайКАП“:
• Насърчаване на разделното събиране на пластмаса. Участниците ще бъдат насърчени да си носят събрани от тях капачки, които лично да вложат в мозайката.
• Закупуване на 2 водоустойчиви плоскости и крепежни елементи.
• Изрисуване на стилизирани вълк и белка като цветен указателен фон, върху който участниците да редят капачките;
• Фиксиране на капачките и монтаж на паната.

Работилницата ще бъде водена от арт-педагогическия екип на център АЛОС, с 15 годишен опит в подкрепа на развитието на млади творци.
Банкова сметка:
„ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА” АД.
IBAN: BG78 UBBS 8888 1000 941 314
BIC: UBBSBGSF
Титуляр: ЦНОКД Алос
Основание за плащане: Дарение за МозайКАП и ваш имейл, за да получите своя сертификат за дарение
Дари тук: