fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Каузи

Име на каузата Описание на каузата
Кауза „Стани приятел на човек с деменция“
Организация:
Гражданско сдружение Алцхаймер България
Проблемът „деменция“ създава огромна пропаст между млади и стари. Дори и студентите в помагащите професии в България нямат опит с дементни пациенти, въпреки нуждата от опитни специалисти.

„Стани приятел на човек с деменция" идва в отговор, от една страна, на нуждата младите хора да са подготвени за среща с деменцията, а от друга, на нуждата от подготвени кадри с практически стаж за работа с дементно болни, която сме описали подробно в нашите доклади: https://alzheimer-bg.org/pechatni-izdanija/dokladi/. С този проект ще посрещнем това предизвикателство, като стартираме и развием и в България международното движение „Приятели на Деменцията”.

20 доброволци, основно студенти, вече преминаха обучение в град София и Плевен за немедикаментозна терапия за хора с деменция по метод за оказване на подкрепа 1 в 1 на пациенти, който не се извършва в нито една институция в България към момента. Дългосрочната цел на проекта е младите хора да придобият умения за ерготерапия, трениране на паметта, поведенческа терапия, и логотерапия – иновативни методи за България за общуване с болни с деменция.

Сдружението се нуждае от средства, за да може да продължи успешно стартиралия проект „Стани приятел на човек с деменция" и в град Благоевград.
Банкова сметка:
Гражданско сдружение Алцхаймер България
ПроКредит Банк (България) АД
SWIFT BIC: PRCBBGSF
IBAN: BG69PRCB92301029490610
Дари тук:

Гражданско сдружение Алцхаймер България Домашни грижи за стари хора
Организация:
Фондация Проект Северозапад
През 2016 стартирахме своята дейност, от тогава до сега успяхме да създадем склад за дарена храна, развихме услуга "Помощ в дома", която вече трета година предоставя услуги за самотноживеещи стари хора от селата в региона на Мездра. Ежегодно организираме здравни прегледи за възрастните хора със специалисти от Александровска болница - София, а от пролетта на 2019 ще започнем да приготвяме и разнасяме храна по домовете за старите хора от над 10 села.
За да можем да предоставяме услуги за помощ в дома, обучаваме и наемаме домашни помощници. Средствата за това се осигуряват от дарители за възрастните хора с ниски пенсии.
5 лв. дават възможност на един възрастен човек да получи помощ за ден!
Банкова сметка:
Фондация "Проект Северозапад"
Банка: Уникредит Булбанк
IBAN: BG30UNCR 70001522797195
Дари тук:

Фондация Проект Северозапад Домашни грижи за възрастни хора
Организация:
НКФ " Каритас България"
В България има много възрастни хора, които, забравени в своя дом, тихо преживяват старините си. До вчера активни, днес притихнали и болни, преживяват скромно с насъщния. Бедността и самотата са сред капаните, в които често попадат. Ако към тях прибавим и отсъствието на близки хора, които да са им в подкрепа, картината от нерадостна става трагична.
За възрастните хора обаче има алтернатива. За тях „Каритас“ реализира услугата „Домашни грижи“, благодарение на която възрастните хора получават професионални (здравни и социални) грижи, внимание и разбиране в своите домове, а с това и сигурност, че могат да изживеят старините си достойно.
Услугата се извършва от мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници, които посещават възрастния човек в дома му и му помагат в ежедневните грижи за здравето, хигиената и социалния му живот.
През годините „Каритас“ създаде 9 центъра за Домашни грижи, като мобилните екипи към тях помагат на възрастни хора от 14 населени места в България.
Освен че предоставят професионални грижи, сътрудниците на „Каритас“ се отнасят към възрастния човек с разбиране, внимание, с топло отношение и усмивка. Те отнемат болката, разсейват самотата и осмислят монотонните и нелеки дни на старостта му. Нерядко тe са единствените хора, с които той има контакт. И затова са и негови близки – онези, които ще подържат ръката му, ще му разкажат нещо и ще изслушат неговите думи.
Подкрепете каузата!Нека помогнем на възрастните хора да изживеят старините си достойно!
Банкова сметка:
РайфайзенБанк
IBAN: BG71 RZBB 9155 1060 1693 15
BIC: RZBBBGSF
Основание за плащане: България дарява
Титуляр на сметката: Каритас България
Дари тук:

НКФ Село назаем
Организация:
Народно читалище "Съзнание-1927"
Село Долни Вадин е едно от многото затихващи села в България. Намира се в пограничен северозападен район по поречието на р.Дунав с население 180 жители, предимно хора от третата възраст. 80% от тях живеят сами. Голям процент от тях имат нужда от помощ. Според статистиката този район на България е най-бедният и обезлюден. Отдалечеността от областния град – Враца(120 км) и от общинския център – Оряхово (35 км) прави селото изолирано от редица услуги. В същия момент Долни Вадин е едно тихо, спокойно и живописно място, където човек може ефективно да си почине от забързаното ежедневие. Напоследък се забелязва все по-засилен интерес от млади хора към живота и почивката на село. В разговори с тях, те ни споделят, че са привлечени от селото най-вече заради спокойствието и тишината, чистия въздух, реката, характерната кухня, отзивчивостта и общуването с местните хора.
Ето защо през 2016, 2017 и 2018 г. дадохме селото си „назаем” на градски доброволци, които помагаха в домакинства, изградиха външна сцена, участваха с лекции на различни теми, полезни за местните. Идеята ни е за пореден път да дадем възможност на хора от града да се потопят в селската действителност. Да подарят своята енергия, грижа и внимание на възрастните хора и на селото и да потърсят решение за съживяване на селото.
Банкова сметка:
Интернешънъл Асет Банк, гр. Оряхово
IBAN: BG96IABG74941001369700
BIG: IABGBGSF

Народно читалище „Дари час“
Организация:
Дружество "Знание"
Инициативата „Дари час” цели формиране и повишаване на знанията и уменията на възрастните хора за работа с новите технологии.
Идеята е да се улеснят възрастните хора при свързването с близките си, които живеят извън страната. Да използват социалните мрежи, за да поддържат връзка с приятели, познати, деца и внуци. Да не се чувстват ненужни и самотни; да бъдат ангажирани и самостоятелни.
Дейностите за реализиране на инициативата са: обучения в малки групи (4-5 човека), в които доброволци подпомагат възрастните в процеса на усвояване на работата с компютър и социални мрежи.
За периода ноември 2014 - ноември 2018 г.са проведени 16 обучения, в които са обучени над 600 възрастни хора, средната възраст на които е 70 години.Резултати
След приключване на обученията, участвалите в него възрастни хора и младежи доброволци са:
• Младежите доброволци- превъзмогнали някои стереотипи, са придобили опит в обучение на възрастни, което е деликатна и специфична област.
• Възрастните - формирали и усъвършенствали уменията си за работа с компютъризползването на социалните мрежи и кореспондецията чрез тях.
Чрез тази инициатива, Дружество „Знание” подкрепя и подпомага общността, не само предоставяйки обучение, но и давайки възможност за социализация и ангажиране на възрастните хора в града.
Банкова сметка:
Дружество „Знание“
IBAN: BG 84RZBB91551067048418
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен банк