fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Каузи

Име на каузата Описание на каузата
Дари бъдеще на „Скритите таланти на България“
Организация:
Сдружение "Операция Плюшено Мече"
Целогодишната менторска програма “Скритите таланти на България” към “Операция Плюшено Мече”, дава шанс за професионална реализация на даровити младежи, лишени от родителска грижа или социално слаби семейства.

След многобройни посещения на социални услуги в цялата страна през последните 10 години, екипът ни срещна много талантливи деца и младежи, които за съжаление нямат шанс да развият своя потенциал и да построят едно добро бъдеще за себе си, поради липса на нужната подкрепа и ресурси.

НИЕ ИСКАМЕ ДА ПРОМЕНИМ ТОВА! Всяка година менторската програма избира различни деца и младежи от цялата страна, които имат изявен талант или дарби, които искат да го развиват, да продължат образованието си и да получат шанс за един по-добър живот.

"Скритите таланти на България" предоставя достъп до:
- индивидуална програма за развитие за цялата учебна година с краткосрочни и дългосрочни цели;
- ежеседмични частни уроци;
- индивидуална работа с обучен ментор;
- участие в семинари, работилници, състезания, конкурси, обучения, лагери и др.;
- необходимите материали;
- психологическа подкрепа;
- мотивационни срещи с известни и успешни личности;
- подготовка за кандидатстване във ВУЗ;
- намиране на стаж или работа.

Участниците в Програмата вече покоряват върхове и сбъдват мечти - те печелят състезания и конкурси, създават първите си самостоятелни изложби и се подготвят за успеше прием в университет - бъди част от техните успехи и тяхното бъдеще, защото те са бъдещето на България!
Банкова сметка:
IBAN: BG15UNCR70001522802121
BIC: UNCRBGSF
Банка: UniCredit Bulbank
Дари тук:

Сдружение Спортът като мотивация за успешно образование
Организация:
Сдружение РУСАЛЯ
Мисията на нашето Училище е насочена към деца от крайно бедни семейства и различни етноси. Те идват при нас с редица социални, емоционални и образователни дефицити. Вярваме, че средата, условията, отношението и методите на работа с тях, ще помогнат за преодоляването им, както и за усвояване на нови норми на поведение и морал, създаване на трудови, образователни и битови навици.

Каузата, която представяме пред вас - "Спортът като мотивация за успешно образование" е част от това. Конкретната ни цел е изграждане на комбинирано спортно игрище, от което да се ползват децата. Причината да изберем именно тази насока е световно доказаната терапевтично-превантивна функция, която има спортната култура, а също и липсата на каквото и да е игрище в иначе просторния ни двор.

В по-широк аспект идеята на създателите и екипа на ЧОУ "Димитър Екимов" е да възпита и изгради личности с широк кръгозор, устойчива ценностна система, интелигентност, вътрешна увереност, гражданско самосъзнание, самочувствие и творчески заряд.
Банкова сметка:
IBAN: BG37PRCB92301046274611
BIC: PRCBBGSF
Сдружение Русаля
ПроКредит Банк, София
Дари тук:

Сдружение РУСАЛЯ Фонд „Глухите лидери на бъдещето – двигател за социална промяна“
Организация:
Фондация „Заслушай се“
Настоящата кауза има за цел създаването на информирани, компетентни и активни млади глухи хора, които да получат възможност да се запознаят с положителните практики и опита на глухи активисти от други държави в Европа и света, свързани с признаването и утвърждаването на жестовия език, утвърждаването на гражданските права на глухите хора, отстояването на качествено и достъпно образование. От ключово значение е създаването на компетентни глухи лидери, които да се борят за качествена промяна.

Събраните средства ще бъдат инвестирани в стипендии за глухи младежи (на възраст 18-30 години), които желаят да вземат участие в чуждестранни инициативи – обучения, семинари, лагери, конференции, стажове, посветени на правата на глухите хора, изграждане на лидерски умения, обмен на опит, проучване на добри практики, свързани с глухите хора. Такива могат да бъдат програми за обучения като Frontrunners (Дания), лагери на Европейския съюз на глухите младежи, инициативи на Европейския или Световния съюз на глухите, курсове и стажове в Галодетския университет в САЩ (единственият университет в света за глухи). Стипендията ще е с фиксиран размер с цел да се подпомогнат възможно най-много участници.
Целта ни е да създадем и развиваме в дългосрочен план Фонда „Глухите лидери на бъдещето“ за качествена и положителна социална промяна.
Банкова сметка:
BG71STSA93000022230921
Банка ДСК
BIC: STSABGSF

Фондация „Заслушай се“ Позитивно образование и развитие на характера на учениците в училище
Организация:
Сдружение "Общност Каузи и Начинания"
Ученето е трудна работа за част от учениците в България. То може да е забавно и атрактивно занимание, но често е плашещо и обезкуражаващо. Ученици, които не желаят повече да учат, не смятат, че могат да продължават, и не виждат смисъл в ученето, просто се отказват - независимо колко добро е училището, учителите или интересно представено учебното съдържание.
Характерът е важен фактор за успех в училище и живота, а работата със силните страни на характера на учениците - също толкова важна колкото преподаването на букви и цифри по български език и математика. Тази вяра споделяме Характер.бг и НУ „Яне Сандански“ - град Разлог, внедрявайки позитивното образование като иновативен подход в страната. Ментори и учители се нуждаем от 6 000 лева, за да:
1) Провеждаме позитивни преживявания за характер през учебната година и лятото, изграждащи лексика и поведения за благополучие и характер в 130-те ученици от 1 до 4 клас;
2) Визуализираме езика и поведенията за характер в класните стаи, коридорите и двора на училището, изграждайки етос за характер в учебната среда;
3) Организираме тематични събития за родителите и общността, с които да ангажираме и тях с образователната иновация.
Когато имаме един общ език за характер, който деца и възрастни ползваме и виждаме всеки ден, тогава повече ученици развиват своите силни страни като упоритостта и проявяват поведения като да приключват започнатото, да опитват усърдно дори след провал и да продължават да работят дори да им се иска да се откажат.
Банкова сметка:
IBAN: BG17UNCR70001522543192;
SWIFT (BIC): UNCRBGSF;
В полза на: Сдружение "Общност Каузи и Начинания";
Основание: Характер.бг;
Банка: УниКредит Булбанк.
Дари тук:

Сдружение Coloured Glasses
Организация:
Youth for Understanding Bulgaria
"Coloured Glasses" е проект на YFU. Представлява серия от работилници, които обхващат теми като култура, стереотипи, предразсъдъци, дискриминация, междукултурно взаимодействие и себеосъзнаване. Te се провеждат на различни езици в училища из цяла България. Работилниците се организират от доброволци, които имат богат личен опит с различни култури.

“Coloured Glasses” има за цел да помогне на учениците да изследват отношението си към своята и към другите култури; да разберат понятия като култура, идентичност, междукултурно общуване, стереротипи, предразсъдъци, дискриминация и неравенство, човешки права и отговорности, за да развият своите интеркултурни и глобални граждански компетенции.
Банкова сметка:
IBAN: BG07 UNCR 7630 1039 2223 21

Youth for Understanding Bulgaria Помогни за популяризиране на образователните материали на социално предприятие на хора с увреждания
Организация:
Фондация Оренда
Мисията на социално предприятие "Неща с душа" е да изработваме качествени образователни игри и материали, които внасят забавен елемент в ученето и улесняват усвояването на нови знания и умения, както и да предлагат полезни и развиващи играчки и за децата със специални потребности, произведени в България и на български език! “Неща с душа” всъщност има двойна кауза, тъй като осигурява работни места за хора с увреждания и хора в неравностойно положение на пазара на труда. Работим в тясно сътрудничество с педагози, логопеди и специалисти и създаваме обучителни материали, адаптирани за деца със специални потребности.

Стремежът ни е да популяризираме дейността си с цел да осигурим устойчивост и след приключване на проекта и да съумеем да запазим създадените работни места. За целта предприехме кампания за безплатни демонстрации на нашите продукти в различни заведения за деца - детски градини, училища, институции за деца със специални образователни потребности. Участието в различни базари също е изключително важно, за да достигнем до повече хора и да покажем това, което правим. За съжаление всичко това е свързано с допълнителни разходи, поради което към момента сме ограничени до такива участия в град Варна. Надяваме се на вашата подкрепа, за да можем да реализираме такива събития и в другите големи градове. Вярваме, че това ще ни помогне да намерим нови партньори и клиенти и ще допринесе много за успеха на предприятието.
Банкова сметка:
BG23BPBI79451064555901
BPBIBGSF
Postbank , Юробанк и Еф Джи България АД

Фондация Оренда Подобряване на образованието в гр. Харманли
Организация:
Сдружение "Бизнесът за Харманли"
Ученици от Харманли печелят медали от олимпиади! Гимназисти от Харманли са приети в елитни университети. Млади хора в града имат предприемчиви идеи и създават нов бизнес. Означава ли това, че в Харманли се предлага добро образование на всички деца? Реалността е друга. Близо половината от младежите не разбират смисъла на това, което четат. Десетки деца прекъсват всяка година образованието си. Забелязва се демотивираност и слаб интерес към учебния материал. Всеки пети младеж нито учи, нито работи. Липсата на работна ръка възпрепятства растежа на бизнеса. За да се подобри това са нужни способни хора, които да работят за подобряване на тази реалност.

Ние вярваме, че добре подготвените и мотивирани професионалисти са най-ценният капитал за положителна промяна в образованието на нашия град и на цяла България.

Учениците от малки градове като Харманли и финансово затруднени семейства изостават значително в знанията и уменията си от връстниците си от големите градове и тези, чиито родители имат по-добри финансови възможности. Тези деца и младежи са в голям риск да прекъснат преждевременно образованието си и да останат в цикъла на бедността.

Нашата мисия е подобряване на качеството на образовние и повишаване на резултатите на учениците. Да провокираме, да мотивираме заинтересованите страни в сферата на образованието, да генерираме промяна вътре в тях. Затова ние искаме дългосрочна работа с преподавателите, директорите, учениците и родителите.
Банкова сметка:
BG75UBBS80021047837140,
BIC: UBBSBGSF
ОББ, КЛОН ХАРМАНЛИ
ТИТУЛЯР: СДРУЖЕНИЕ "БИЗНЕСЪТ ЗА ХАРМАНЛИ"

Сдружение Бъдеще за таланти в полза на учениците с дислексия
Организация:
Фондация "Бъдеще за таланти"
Изпитната среда на учениците с дислексия в 7 клас трябва да е по-добра, за да спечелят всички. Мечтаното от тях училище ще има и техния талант. Но колко на брой е общността им, която ще застане пред Националното външно оценяване, в условия, наравно с другите?

Вярваме в числата. Те ще дадат отговор на въпросите защо и как е заложено нашето бъдеще.

„Не мисли, че всичко е от лошо по-лошо, ако си с дислексия! Изхвърли тази дистопия*! Представи си, че всичко е от хубаво и по-хубаво!”

С този апел фондация „Бъдеще за таланти” (ФБТ) влиза в първата интегрирана кампания „България дарява” и ще създаде 10 пилотни граждански групи за поддържането на форум „Бъдеще за таланти” в полза на учениците с дислексия. Те имат нужда от по-добро изпитно място, което да е прекрасно, не само - в мечтите им...

Планирани са 3 издания на форума до 2022. Те честват паметта на Александър Бел (страдал от дислексия).

* Дистопия - въображаемо лошо място, а тук, - преживяването на тийнейджърите в борбата им с графиката на думите и математическите символи.

През тази година (03 март – 1 октомври) форумът е посветен на седмокласниците с етикет #ring [the Bell]. Копирането на изпитния процес, заедно с пробен модел за скрининг, е поверено на гражданските групи.
Банкова сметка:
Първа инвестиционна банка
IBAN: BG69FINV91501017160284
Дари тук:

Фондация Емоционално интелигентни ученици
Организация:
Фондация "Академия НИКЕ"
Всеки човек иска да бъде щастлив и успешен. Но не само академичните знания и умения допринасят за това. Емоционалната интелигентност ни помага да изграждаме отношения със самите себе си и с хората около нас. Това съответно ни кара да се чувстваме успешни и щастливи и да постигаме целите си.

Емоционалната интелигентност е умението да осъзнаваш, контролираш и изразяваш емоциите си и да се отнасяш справедливо и с емпатия към другите. Липса на това умение често води до агресия и тормоз.

В Академия НИКЕ вярваме, че за да бъдат децата ни по-щастливи, по-успешни и по-състрадателни, е ключово учителите да развиват у тях емоционална интелигентност. Емоционалната интелигентност се отразява не само на резултатите на учениците в училището, но и на тяхното здравословно състояние.

За тази цел създаваме програма “Емоционално интелигентни ученици”, в рамките на която учители в начален и горен курс ще бъдат обучени как да развиват емоционална интелигентност у учениците. След обучението учителите ще приложат наученото в класните си стаи и ще подкрепят учениците в реализирането на инициативи на училищно ниво за повишаване на емоционалната интелигентност.
Банкова сметка:
Банка ДСК
BG91STSA93000023166999
BIC/SWIFT: STSABGSF

Фондация Подкрепете бъдещите журналисти на България – награден фонд за национален ученически конкурс
Организация:
Асоциация на европейските журналисти - България
Scoolmedia.com е национална интернет платформа за ученическа журналистика, която стартира през февруари. Ние предлагаме публикуване на материали и менторство на млади бъдещи журналисти. Учениците ще бъдат обучени да отразяват новини, да пишат и да проверяват достоверността на фактите, както и да научат повече за журналистическата професия.

Нашата цел е да подкрепим ново поколение репортери, които да различават фактите от измислиците, които развиват критичното си мислене, подходящо за справяне с информационното задръстване в дигиталната ера.
За да се стимулират младежите да изпращат материали за scoolmedia.com, стартираме ежемесечен конкурс до края на учебната година. През следващите пет месеца учениците ще работят по различни теми в няколко направления - текст, аудио/фото/видео материал, превод (на български и английски), като е задължително да следват етичните журналистически стандарти. Ще има специална категория за работа в екип и приз за най-активен, подкрепящ и вдъхновяващ учител. Бихме искали наградите да са смарт устройства, камери, таблети, диктофони, книги и др. пособия, които да са в подкрепа на младите журналисти.

Scoolmedia.com е част от инициативата „Медийна грамотност в класната стая“ на Асоциацията на европейските журналисти – България в партньорство с “Фулбрайт” и Фондация Америка за България. Инициативата цели да развие уменията на българските ученици да преценяват, анализират критично, тълкуват и анализират информация чрез програма за медийна грамотност.
Банкова сметка:
BG33PRCB92301036661110
Дари тук:

Асоциация на европейските журналисти - България Приключението: От мен зависи
Организация:
Фондация "От мен зависи"
Конференция От мен зависи е национална ученическа конференция, изцяло водена от ученици. В нея децата водят работилници, дискусии, рефлексии, изнасят вдъхновяващи речи, представят се на щандове на успеха, споделят опита си и учат възрастни и свои връстници на уменията, които са развили. Участие в конференцията вземат над 300 ученици, както и значими за тях гости.
Конференцията е финалното събитие от Голямото приключение От мен зависи - целогодишен процес, в който учениците и техните учители, участници по програма Заедно в час, поемат различни мисии в процеса, чрез които развиват умения за успех в 21 век и си доказват, че наистина от всеки от нас зависи да направим общността си мястото, което искаме да бъде.
През юни 2019 ученици от 11 населени места в страната, от 1-12 клас, ще водят вълнуващи работилници, дискусии и речи, а Вашата подкрепа ще подсигури техния транспорт до София и обратно, както и закуски и материали, от които всеки приключенец има нужда. Благодарение на нашите дарители и партньори, Голямото Приключение 2019 ще бъде незабравимо за всички участници!
Банкова сметка:
IBAN - BG98UNCR70001523213944

Фондация Технологии за развитие
Организация:
Общност за демократично образование
В Център за демократично учене, основан от Общност за демократично образование през 2014 г. учат 70 деца и работят 10 постоянни учители.
Демократичното образование дава възможност на детето за избор на занимания и дейности спрямо личните интереси и предпочитания. Всяко дете е свободно да определя своята учебна програма, да взема решения кога, какво и как да учи.

В центъра предлагаме разнообразни занимания за децата, които го посещават. Академичните и творческите предмети са равностойни в програмата и често се преплитат (например в заниманията по готварство за деца до 7г. броим яйца, а в часовете по математика използваме творчески материали и игри).

Центърът разполага с няколко компютъра, с които провеждаме едни от най-интересните курсове - "Кино", "Мултимедия" и "Програмиране". В тях децата създават stop motion филми, клипове към авторски песни и преминават целия процес по обработката на стотици кадри и снимки за създаването на няколко минутни видеа; правят графики и алгоритми за собствени игри. Технологиите в тези сфери се развиват бързо, както и интереса на децата към тях, но оборудването на нашия кабинет не успява да поддържа същите темпове, както и нарастващия брой желаещи да посещават заниманията. Когато им е интересно децата учат много и бързо.

Ако усещате вълнението на децата от създаването на собствени филми и игри, може да изразите подкрепата си като ни помогнете да съберем средства за закупуване на допълнителни компютри.
Банкова сметка:
Сдружение Общност за демократично образование
IBAN - BG91STSA93000021870982
BIC STSABGSF
Банка ДСК
Дари тук: