fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Вече имате регистрация? Влезте и качете нова кауза »
 

Каузи

КАУЗА:
Помогни на Прегръщащите кучета

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Преди половин година един човек прибра в дома си куче, лутащо се по средата на оживен булевард в София. Нарече го Момичка – мило и любвеобилно момиче със специално умение. Навярно Момичка е била при недобри хора, които са я изоставили, когато са разбрали, че е бременна. Да, Момичка се оказа бременна.

10 малки и любвеобилни кученца дойдоха на този свят. И те със специалното умение на майка им. За четири от тях намерихме кой да се грижи. А останалите шест…? Кой каза, че за тях няма място под слънцето и кой каза, че трябва да бъдат лишени от любовта на човека.. от човешкото в човека?

Шестте Детета (Детенца) са още заедно и екипът на „Ален Ди Жон“ се грижи за тях. Но личните ни средства не са достатъчни, за да им осигурим условията които заслужават. В момента обитават помещение в изоставена сграда в село близо до София. Разходите за храна, вода и път до там (и то само два пъти в седмицата) надхвърлят 800 лв. на месец, а мястото е повече от мизерно. Те порастват и търсим подкрепа, за да им помогнем. Защото те сами не могат да си помогнат.

С дарените от вас средства ще им осигурим ново място, с достатъчно пространство за тичане, къщички, удобни и чисти кътчета за сън и храна.
А специалното умение…(онова от майка им Момичка)? То е Прегръдката. Всъщност, хилядите прегръдки, с които даряват всеки, когото срещнат. Това са Прегръщащите кучета. С подходящо обучение, те могат да носят радост на много деца и хора в нужда. Но първата стъпка, за която търсим подкрепа, е да им осигурим дом.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Фондация „АЛЕН Ди ЖОН“

Адрес:
София, ул. Цветан Радославов 15
Имейл:
hello@alendijon.org
Социални мрежи:
"АЛЕН Ди ЖОН" е фондация в обществена полза, която помага на онеправданите. Ние вярваме, че всеки има място под слънцето и има право на достоен живот. С помощта на нашите дарители и доброволци работим, за да помагаме на онези, които не могат да си помогнат сами: - Осигуряваме дом, храна и грижи за бездомни животни; - Помагаме на самотните възрастни хора да преодоляват бедността; - Подкрепяме децата в уязвимо положение да имат щастливо детство и надежда за бъдещето; - Доказваме, че щастието на един зависи от щастието на другите. Мисията ни е: - да помогнем на колкото се може повече хора и животни, които не могат да си помогнат сами; - да обединяваме колкото се може повече средства и доброволци, за да правим заедно света едно по-добро място за всички; - да докажем, че да помагаме на другите е онова, което ще ни спаси.
България дарява

КАУЗА:
Купи дом за царския орел!

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:
Платформи за дарения:

Заедно да купим дом на царския орел!

„Моят дом е моята крепост!“ Това важи и за дивите животни. Домът им е там, където образуват двойки, отглеждат своите малки и намират достатъчно храна, за да изхранят семейството си. Звучи познато, нали!? Така, както ние, хората, се стремим през живота си да изградим своя дом и в него в спокойствие и любов да отгледаме децата си, така е и при животните.

Царството на царския орел, обаче, за съжаление става все по-малко. С годините площта на владенията на вида в страната ни намалява драстично. Орелът губи дома си постепенно и това е една от най-сериозните заплахи за него. Това е и една от причините царският орел да е застрашен от изчезване в световен мащаб.

Нека помогнем на царския орел да има сигурен, спокоен и защитен дом в България, като закупим колкото може повече земя в Сакар – мястото, където в страната ни има най-много двойки царски орли от общо 29. В дома на орела 1 дка земя струва между 450-500 лв.

Миналата година благодарение на вас и кампанията България дарява купихме 3,3 дка земя за царския орел в Сакар със събраните близо 1050 лв. Тези 3300 квадратни метра се използват от двойките орли, живеещи в близост, като места за ловуване и почивка.

Заедно можем да направим царството на орела сигурна за него крепост, като увеличаваме спасените земи!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Българско дружество за защита на птиците

Българско дружество за защита на птиците
Адрес:
София, жк. "Яворов", бл.71, вх.4, ет.1, ап.1
Имейл:
bspb_hq@bspb.org
Дари тук:
Линк към страницата
Социални мрежи:
БДЗП работи за опазването на дивите птици, важните за тях места и местообитанията, както и за биоразнообразието като цяло, като по този начин допринася за устойчивото ползване на природните ресурси и благосъстоянието на хората. Ние защитаваме правото на съществуване на дивата природа. БДЗП работи за хората, като отстоява обществените интереси и правото на всеки на запазена природа и здравословна жизнена среда.
България дарява

КАУЗА:
От любов към децата, земята и природата!

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:
Платформи за дарения:

През 2019 г., 170 дечица от детски градини и занимални посетиха градините на Ботаника Лайф. Учиха за земята, за семената, за водата и слънцето и разбира се, играха много. И точно защото знаем, че децата учат най-добре докато играят, искаме да създадем още по-подходящи условия за тях. Колкото по-рано едно дете се докосне до природата и усети магията й, толкова по-естествено ще израстне в хармония с нея.

Търсим вашата подкрепа за изграждането на „детски кът“ в нашите градини, който да стане любимо място за най-малките ни посетители. Целта ни е да изградим пространство с повдигнати лехи, удобни за малчуганите, трасе със занимателни и динамични игри, зелени скривалища и местенца за съзерцаване на насекоми, птички и други малки представители на местната фауна. В това пространство децата ще могат не само да създадат собствени зеленчукови градинки, но и да поиграят на воля, докато вдишват природата с пълни гърди. За създаването на детския кът са ни необходими средства, с които да закупим материали (дървесина, боя, въжета, крепежни елементи) и оборудване (градински инструменти за деца).

Нека заедно да запалим интереса към природата и чистата храна у всяко дете!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Фондация Ботаника Лайф

Фондация Ботаника Лайф
Адрес:
ул. "Тодор Влайков", бл. 7, ет. 2, ап. 8, гр, Варна 9000
Имейл:
info@botanicalife.org
Социални мрежи:
Ние от Фондация Ботаника Лайф сме си поставили за цел да запознаем възможно най-много млади хора с принципите на устойчивото и природосъобразно земеделие. Вярваме, че грижата за здравето на земята е първата стъпка в грижата за здравето на хората. Всяка година организираме обучителни курсове и учебни практики на тема „устойчиво земеделие“. В тях до сега са вземали участие младежи от професионални гимназии и деца от центрове за специална образователна подкрепа. Най-малките ни посетители са децата от детските градини и занимални, за които организираме забавни образователни дейности. За реализиране на дейността си сме създали учебни градини на територията на базата ни в село Надарево, област Търговище. Градините ни са отворени за посещения на деца от цяла България, както и за всички които имат желание да се запознаят с дейността ни.
България дарява

КАУЗА:
Тайните на водата разказва чешмата на Латинка

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Беласица е споделена между три държави и в нея се опазват уникалните за Европа кестенови, букови и чинарови гори. БФБ работи активно тук повече от 15 години и бе основен двигател за обявяването на планината за Природен парк през 2007. Нашата колежка и приятелка Латинка Топалова–Жежиха имаше най-голям принос за обявяването на парка и за превръщането на непознатата гранична територия в място за екотуризъм и въвличане на местните хора.

В „Беласица” има 8 тематични маршрута, а един от тях „Тайните на водата“ – започва от с. Коларово и за 3 часа достига до красивия Камешнишки/ „Срамежлив” водопад (21 м). Маршрутът дава запомняща се информация за водата, но няма водоизточник по протежението си, затова ние искаме да изградим чешма и дори сме намерили подходящо място – уширение с беседка, а водоизточникът – изворче с бистра студена вода, извираща от корените на стари букови дървета е само на 120 м.

Бихме искали да посветим чешмата на нашата Латинка – човек със заразителна енергия, приятел и вдъхновител, отдал голяма част от живота и работата си на Беласица. И въпреки че неусетно изминаха 5 години от нейната непрежалима загуба – никой не я е забравил. Вярваме, че чрез чешмата Лати ще остане завинаги в любимата Беласица и дълги години хората, които пият вода тук ще я споменават с добро. Темата за водата е от най-важните, защото е все по-уязвим ресурс, от който зависят всички живи същества. Осигуряване на достъп до вода ще бъде от полза за хората, които посещават тази част на Беласицa.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Българска фондация Биоразнообразие

Българска фондация Биоразнообразие
Адрес:
София 1000, ул.Триадица 6, офис 504
Имейл:
radostina.tzenova@biodiversity.bg
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Социални мрежи:
БФБ е неправителствена организация, която обединява хората с различни идеи за опазването на българската природа. Съхраняването на природните ресурси, промяната на отношението към защитените територии и видове и осъзнаването на възможностите и отговорностите към тях, е нашата мисия. Освен чрез експертна дейност, ние вярваме, че това може да се случи с активното ангажиране на обществото, вкл. деца и младежи, местни общности, институции и бизнеси. За това винаги свързваме екологичните дейности по проучване на биоразнообразие, опазване на видове и местообитания, подобряване на законодателството, изграждане и управление на ЗТ и зони с образователни дейности и информационни кампании, включване на заинтересовани страни, търсене на партньорства, обучения, подкрепа или директно ангажиране на обществото.
България дарява

КАУЗА:
Почиствания на защитени територии

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Платформи за дарения:

През 1999 г. група доброволци от „За Земята“ организират първото от вече 21 почиствания на защитени територии. Всяка година около 100 доброволци се събират за седмица в определени хижи и почистват най-високопланинските терени, където все още се намират отпадъци, често невидими с просто око.

Освен че свали над 115 т. отпадъци досега, движението за почистване привлича и увлича над 2000 доброволци от цялата страна на всякаква възраст и продължава да създава общност от хора със споделени ценности за грижа и закрила на планината и природата. Също така по време на акциите разпространяваме идеите за Нулеви отпадъци – разговаряме с туристите, които срещаме, както и с хижарите да не се ползват пластмаси за еднократна употреба по хижите, да не се гори отпадък в печките, всеки турист да носи свое канче, бутилка за вода, туристически чаршаф.

По-голямата част от разходите са за закупуването на храната за доброволците, стараем се да пазаруваме от малки местни производители и по този начин да подпомагаме екологичното земеделие и да осигуряваме на доброволците чиста храна. Освен това купуваме материали за почистването – чували и ръкавици за многократна употреба, които успяваме да ползваме и за следващи акции. Често ни се налага да заплащаме и транспорта на отпадъците от хижите към сепариращи инсталации и депа за отпадъци. Всеки доброволец получава и символичен подарък за своите усилия и спомен от акцията – тениска, торба, бъф, канче.

През 2020 г. ще сме в НП „Рила“, заповядайте!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Екологично сдружение „За Земята“

Екологично сдружение „За Земята“
Адрес:
София 1164, ж.к. Лозенец, ул. Кръстьо Сарафов 24, ет. 1
Имейл:
zazemiata@gmail.com
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Дари тук:
Линк към страницата
Социални мрежи:
Екологично сдружение “За Земята” е независима гражданска организация, която от началото на съществуването си през 1995 г. работи с мисия за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот. Сдружението обединява усилия на хора (експерти, активисти, доброволци) за постигане на следните цели: ефективни промени на местни, национални и европейски политики, свързани с чиста околна среда; формиране на активна гражданска култура и участие в превантивни решения; подобряване достъпа на гражданите до информация и правосъдие; повече прозрачност на институциите при управлението и изразходването на публични средства. Дейността на организацията е съсредоточена в няколко кампании, насочени в конкретни сфери на опазване и възстановяване на околната среда – Нулеви отпадъци, Чист въздух, Храна и земеделие, Енергия и климат, Обществени средства.
България дарява

КАУЗА:
Зелени закони

Дарителски механизми

Банкова сметка:

През следващите две години екипът на „Зелени Закони“ имаме финансовата подкрепа на Фонд „Активни граждани“ https://www.activecitizensfund.bg, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Тя ни се дава, за да работим за експертен мониторинг и гражданска подкрепа за приемане и спазване на закони, които опазват природата не само „на хартия“. Финансирането, което получаваме по проекта “Граждани и експерти за прилагане на зелените закони„, е в размер на 114 000 евро. Към него обаче екипът има задължение да допринесе със собствени средства – доброволен труд от 6500 евро и финанси в размер на 6770 €.

Както знаете, често работим доброволно и извън проекти. Много по-трудно обаче е намирането на пари, с които да покрием хонорари на експерти и изработване на ясни и достъпни послания. Затова и финансиращите гражданското общество програми са толкова важни. В случая обаче разчитаме и на всички нас, гражданите, които искаме да опазим природата и демократичното общество в България. Молим всеки, за когото работата на „Зелени закони“ е полезна, да дари, за да бъде тя възможна. Нужни са ни 6770 евро – или 13240 лв.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Сдружение за изследователски практики

Адрес:
ул. „Хан Аспарух” № 26, ап. 1 1000 София
Имейл:
office@zelenizakoni.com
Социални мрежи:
Инициативата "Зелени закони" е на организацията с нестопанска цел "Сдружение за изследователски практики". Основната ни дейност е мониторинг на законодателството за природата и прилагането му . Следим различни сфери като Гори и биоразнообразие, Устройство на територията, Развитие на селските райони, Климат, Енергетика и др. Целта ни е природата в България да бъде пазена чрез спазването на действащото законодателство и неговото усъвършенстване.
България дарява

КАУЗА:
Да се погрижим за пътеките към х. Ехо и х. Козя стена като за… СВЕТОВНО

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Колко ли живота са съхранили, колко травми и нещастия са спестили стълбовете, парапети и маркировъчни знаци около хижите Ехо и Козя стена, през които преминават стотици планинари, в т.ч. и от Ком до Емине. Тук са и едни от най-чудните и омайващи с красота и величие кътчета на НП Централен Балкан.

За маркировката в района е направено немалко, но все още тя не предоставя желаното улеснение, подпомагане и информиране на туристите за по-сигурното и безопасно движение в планината, най-вече при екстремни условия. Случват се инциденти и нещастни случаи и поради липсващи знаци, неточна информация, опасни участъци от пътеки и парапети.

Затова планираме изграждане на 8 маркировъчни стълба в 3 заравнености по главното било, където често стават лутания, загубване и инциденти, ремонт на тръби и фундаменти на 40 стълба, укрепване на опасни теренни препятствени участъци с обща дължина 400 м, подмяна в 4 участъка на общо 150 м непригодно парапетно въже, поставяне на 50 нови указателни и азимутни табелки, възстановяване на 2 къта с по 2 пейки за отдих, обновяване на лентова маркировка по 6 маршрута.

ДА НАПРАВИМ ТАЗИ ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПЕШЕХОДЕН МАРШРУТ Е3 ЗА ПОКАЗ – ОЩЕ НЕЩО В БЪЛГАРИЯ, С КОЕТО НЕ НА ДЪНОТО, А ДА СМЕ СРЕД ВОДЕЩИТЕ В ПЛАНИНИТЕ НА ЕВРОПА, НЕЩО, С КОЕТО ДА СЕ ГОРДЕЕМ!

За целта осигуряваме 1300 лв. и ще разчитаме на подкрепа от Д’НПЦБ и др. институции и партньори в размер на 1500 лв. Недостигащите 2000 лв. се надяваме да съберем с кампанията България Дарява.

ДОВЕРЕТЕ НИ СЕ!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“ – Русе

Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“ – Русе
Адрес:
Русе 7017 ул. "Студентска" № 8 РУ "А. Кънчев", корпус 6.114
Имейл:
academic@uni-ruse.bg
Социални мрежи:
Мисията на СТПД „Академик“ е създаване на трайни и полезни навици за активно движение и спортуване сред природата и повишаване на екологичната култура на неговите членове и съмишленици. Дружеството инициира мероприятия за опазване и възстановяване на природната среда, изгражда, поддържа и управлява хижи, заслони и друга спортно-техническа материална база, извършва маркиране и обезопасяване на туристически маршрути и се грижи за поддържането им, организира и администрира туристически мероприятия и спортни състезания в страната и чужбина, провежда курсове за подготовка и повишаване на квалификацията на туристически и спортно-състезателни кадри, осигурява услуги, свързани с обучението и с ползването на спортната и туристическата база и екипировка, предоставя туристическа информация, предлага карти, пътеводители, туристическа литература.
България дарява

КАУЗА:
Създавай истински, нови гори с WWF. Ние знаем как.

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:
Платформи за дарения:

Създаването на истинска гора не започва и не свършва с посаждането на фиданките. Истинската, естествена гора не е просто сбор от дървета на едно място. Тя е уникален жив организъм. Множество от различни видове дървета и растения, животни и птици, насекоми и гъби. Само природата може да го създаде по този начин. За нас остава единствено да се учим от нея и да ѝ подражаваме.

Нашият екип постигна нещо нечувано досега. Поставихме началото на нова гора като засадихме фиданки не от един вид, не дори и от два вида, а от цели 8. При това на мястото на някогашно незаконно сметище. След години това ще бъде прекрасен дом за бозайници и птици. Дори и за рибите в реката, защото дърветата ще хвърлят сянка върху нея.

Ще има място и за хората – да поседнат на хладина и да се любуват на красотата, да покажат на децата си как са допринесли за опазването на райско кътче по брега на р. Марица.

Често ни пишат, че трябва да има повече залесявания, че е важно да се засаждат дръвчета. Така е. Но трябва да бъде по правилния начин. А ние знаем кой е той.

През последните 10 години засадихме над половин милион дръвчета в цялата страна. Помогнете ни да продължим като станете наш дарител – онлайн на www.spasetedivatapriroda.bg/gora или с sms абонамент.

Цената на месечния sms е само 5 лв. Изпратете текст DMS GORA на телефон 17777, а после отговорете с DA на призива за редовно дарение.

Разчитаме на вашата подкрепа!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
WWF България

WWF България
Адрес:
kampania@spasetedivatapriroda.bg
Имейл:
kampania@spasetedivatapriroda.bg
Дари тук:
Линк към страницата
Социални мрежи:
Да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата.
България дарява