fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Каузи

Име на каузата Описание на каузата
Подарък за Тевно Езеро – солари, метео станция, интернет и уебкамера!
Организация:
Сдружение "Българска Организация на Хижите с Обсервация"
Започваме и този амбициозен проект, като каузата ни в случая е да свържем заслон "Тевно Езеро" със света чрез радио-антени и да осигурим независимо захранване на апаратурата ни чрез соларни панели. Метеорологичната станция ще изпраща в реално време данни за всеки турист, а чрез уебкамерата ще можете да наблюдавате в реално време и Full HD качество красивите гледки от планината.

Заслон „Тевно езеро“ се намира в Пирин планина, на източния бряг на Тевното езеро в циркуса Белемето на 2512 м. нм. в.Заслонът е проектиран от планинаря и строител на хижи Петър Пъцков. Построен е от ЦС на БТС през 1972 г. Представлява двуетажна постройка със столова на първия етаж и общо спално помещение с нарове с капацитет 30 места на втория етаж. В задната част на заслона са изградени 3 допълнителни помещения (бунгала) с общ капацитет от около 25 места на нарове. Възможно е пренощуване в общото помещение на около 15 души. В заслона се предлагат топла храна и напитки. Електрифициран е чрез собствен генератор, питейната вода е от извор над заслона, водата за санитарни нужди се взима от езерото. Тоалетната е външна.С дарените от Вас средства ще бъде закупена и монтирана техниката ( соларни панели, метеорологична станция, радио-антени и уебкамера) и на заслон "Тевно Езеро" в Пирин. Нека с общи сили да възродим планинския туризъм в България и да доближим на един клик разстояние красотата на Българските планини до всеки турист.

Нека заедно направим подарък и на заслон "Тевно Езеро" в любимия Пирин!
Банкова сметка:
BG85STSA93000025156965
Дари тук:

Сдружение Да обновим туристическите маршрути и обекти
Организация:
Туристическо дружество "Насам-Натам"
От години го правим. С приятели и симпатизанти, с доброволци и ученици. С помощта на общини и фирми. Трудно, но нещата се получават. Защото вече си имаме доверие, направеното е на лице и може да се види от всеки.

Това са целите и задачите, които Туристическо дружество “Насам-Натам” си поставя през 2019 г.:

I. Почистване и маркиране на около 400 км пътеки и поставяне на над 500 броя нови указателни стрелки (табели) в:
1. Етрополска планина и Било – 10 маршрута
2. Златишко-Тетевенска планина – 4 маршрута
3. Троянска планина – 7 маршрута
4. Калоферска планина – 6 маршрута
5. Шипченска планина – 8 маршрута
6. Тревненска планина – 4 маршрута
7. Елено-Твърдишка планина – 3 маршрута
8. Котленска планина – 4 маршрута

II. Поставяне на нови колове и боядисване на съществуващите:
1. Етрополска седловина - 2 бр нови (съвместно с Лендроувър България)
2. Източно от Етрополска Баба - 1 бр нов (съвместно с Лендроувър България)
3. Етрополска седловина-вр. Голяма занога - боядисване на стари
4. Ямна - 2 бр нови
5. Х.Свищиплаз-х.Паскал - около 30 бр нови (съвместно с Бегач)
6. Антон-Антонски преал - поне 5 бр нови
7. Антон-Планински извори - боядсиване на стари
8. Клисура-Каменната порта - около 10 бр нови
9. М. Гьолтепе - 1 бр нов
10. М.Корита - 2 бр нови (съвместно с Лендроувър България)

III. Изработване и монтиране на табла с карти в изходните пунктове и на хижите - над 80 бр. Готовите маршрутите се нанасят на картата, тя се разпечатва и се поставя на стабилна дървена конструкция.
Банкова сметка:
IBAN: BG86BUIN95611000599066
BIC: BUINBGSF
АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ АД
Дари тук:

Туристическо дружество „Вкусната градинка – уроци от природата за всички“ Наръчник за учене чрез преживяване
Организация:
Фондация ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие
Интересът към създаване на "вкусни образователни градинки" нараства, всеки сезон получаваме нови заявки за подкрепа при създаване и провеждане на занимания по екосистемен дизайн с децата. Чрез платформата www.gradinka.zaedno.net осигуряваме свободен достъп до богата колекция от полезни ресурси. Но поради спецификата на работата и местоположението си, много учители и родители не успяват да ползват ефективно наличните виртуални ресурси - те все още имат нужда от Наръчник в печатен формат, който да вземат със себе си в класната стая или да изнесат навън, при работа с децата в градинката.

Ние сме дълбоко убедени, че писаното знание е съкровище, което има силата да пренася човешкия опит и вдъхновение, отвъд времето и пространството, и печатния формат на Наръчника за вкусната градинка, ще осигури дългосрочна експертна подкрепа за продължаващо развитие на тази отлична екологична и образователна практика. През 2013 г. създадохме първия Наръчник (goo.gl/fgXX5Y). Печатните бройки са отдавна изчерпани, а нуждата и интересът към него нарастват с всеки изминал сезон. Търсим подкрепа, за да реализираме ново печатно издание на Наръчника в тираж 2000. Изданието ще бъде редактирано и допълнено с колекция от 27 теренни карти за практически занимания за откривателско учене в градината за деца (6-9 г.) С обич и грижа за природата, за всеки 50 печатни броя от Наръчника, екипът на ЗАЕДНО ще инициира засаждането на нова гора-градина.

Банкова сметка:
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG79FINV91501000048043
BIC: FINV
Дари тук:

Фондация ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие Невидимият Дунавски свят
Организация:
ТД Приста
Река Дунав е скрита за много хора. Нито от главните пътища, нито от градовете по реката може да се види нейната дива природа. Отделен от хората чрез многото си разливи, влажни зони и буйна растителност, в голяма част от българския бряг Дунавският пейзаж е трудно откриваем и до момента – най-достъпен по вода. Защитената местност „Калимок- Бръшлен“ е една от най-големите влажни зони в България, където могат да бъдат наблюдавани над 200 вида птици, но e с почти нулев достъп за посетители, ученици и туристи, както и с нулева инфраструктура по отношение наблюдението на птици. Каузата ни е да променим това чрез следните дейности:

Дейност 1: Провеждане на водни походи с туристически каяци, почиствания и беседи за биоразноообразието, екологичните проблеми и потенциала за развитие на региона. Те могат и да са под формата на тийм билдинг до дивите пясъчни коси и дунавски плажове.
Дейност 2: Изграждане на кула за наблюдение на птици в централната част на защитената местност, в близост до с. Нова Черна.
Дейност 3: Изграждане на наблюдателна плтформа(по-ниска конструкция) в източната част на защитената местност, заедно с обезопасяването на пешеходен опознавателен маршрут с информационни табла и маркирвка.
Дейност 4: Провеждане на ученически екскурзии от Русе, Тутракан и други градове със специализирани лектори до защитената територия „Калимок-Бръшлен“ и Дунавския бряг като форма на неформално образование.
Дейност 5: Изготвяне на информационни и визуални материали за "Калимок Бръшлен".
Банкова сметка:
BG13UBBS83411010167506

ТД Приста СИГУРНИ И БЕЗОПАСНИ БАЛКАНСКИ ПОСОКИ
Организация:
Спортно туристическо и природозащитно дружество "Академик" - Русе
Тетевенският и Троянският Балкан, където се намират построената от СТПД Академик през 1984-85 г. хижа Ехо и приетата за стопанисване през 1996 г. съседна х. Козя стена са едни от най-посещаваните от туристите места в Стара планина. Въпреки, че дружеството е изградило и поставило десетки маркировъчни стълбове, табла, стотици табели, парапетни въжета, въпреки изграденото с поредица проекти от НП Централен Балкан, локалната туристическа микроинфраструктура все още е далеч от желанията и очакванията на почитателите на планината. Не са редки инцидентите, вкл. с фатален изход, поради нередности в маркировката, недобра информираност, необезопасени участъци от пътеките.

Ето защо съставихме програмата БАЛКАНСКИ ПОСОКИ, с която целим подобряване проходимостта на пътеките чрез разширение и обезопасяване на ерозираните стръмни, много тесни и опасни пасажи, поставяне на допълнителни маркировъчни стълбове в рисковите участъци, където е по-голяма вероятността за отклоняване и изгубване. Предвиждаме ремонт на годните тръби на стълбовете–почистване от ръжда, обработка с ръждопреобразователен грунд, запечатване на корозионни язви и дупки със смоли, боядисване, подмяна на негодните тръби с нови по метода „насаждане“, запълване пукнатините и дооформяне с циментов разтвор на фундаментите на стълбовете от зидан камък, поставяне на указателни стрелки, азимутни табелки и на маршрутно-информационни табла в селищата Клисура, Розино, Хр. Даново, Чифлик и Рибарица, обновяване на лентовата маркировка.
Банкова сметка:
ДСК ЕАД ФЦ РУСЕ BICSTSA BGSF
IBAN BG59 STSA 9300 0006 3569 90
Дари тук:

Спортно туристическо и природозащитно дружество КАЖИ „Не!“ на ненужното страдание
Организация:
КАЖИ - Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията
Искаш ли да помогнеш да бъдат чути безгласните?

КАЖИ е призив към теб, който виждаш несправедливостта и огромното страдание на животните, но не можеш да стоиш безучастен и искаш промяна. Ние сме единствената организация в България фокусирана главно върху защитата на животни в индустриалното животновъдство. Животни прекарващи живота си наблъскани в клетки, неспособни да извършват естественото си поведение, често ранени, страдащи и уплашени, но безгласни...

Нашата основна цел е да помогнем на възможно най-много животни, които биват експлоатирани във всички сфери на човешката дейност, и да допринесем за създаването на по-справедлив и състрадателен свят.

Първият ни и основен проект, който все още тече, е кампания за забрана на фермите за ценни кожи. Организирахме Национална гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България, която бе подписана от 51 хил. български граждани и сега предстои да бъде внесен законопроект за забрана в Парламента.

Нуждаем се от твоята финансова подкрепа, за да може през 2019 г. да продължим борбата си за забрана на фермите за ценни кожи, да подготвим следващата си голяма кампания за забрана на производството на втлъстен гъши дроб (фоа гра), да популяризираме и събираме подписи за Европейската гражданска инициатива за забрана на клетките в индустрията и да изградим един по-голям и компетентен екип, който да работи за всичко това. Заедно можем да спрем ненужната жестокост!

Нека твоят глас бъде гласът на безгласните!"Банкова сметка:
IBAN: BG15UBBS80021058387940
BIC: UBBSBGSF
Банка: Обединена Българска Банка
Титуляр: “Кампании и активизъм за животните в индустрията”
Основание: Дарение (и ваш имейл за контакт)
Дари тук:

КАЖИ - Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията Да научим децата на България как се отглежда екологично чиста храна!
Организация:
Фондация Ботаника Лайф
Децата от големите градове често не знаят откъде идва храната в магазина. Не знаят къде растат доматът, картофът, краставицата. Обществото ни като цяло е загубило връзката със земята, така характерна за българския народ в исторически план. Плодовете и зеленчуците от супермаркета много често „нямат вкус“, защото се отглеждат в изкуствени условия и се третират с изкуствени препарати.

Вече трета година Фондация Ботаника Лайф работим за изграждане на пермакултурна ферма в с. Надарево. Ползваме само растителни торове, които сами си произвеждаме от билки – невен, бял равнец, черен оман и др. Резултатите са много добри. Посрещаме деца на всякаква възраст, както и семейства, които с радост се включват в градинската работа. Организираме безплатни курсове за деца и младежи в риск на тема „Устойчиво земеделие - основни принципи и методи за отглеждане на екологично чиста храна“.

Помогнете ни да научим децата на България как се отглеждат плодове и зеленчуци без изкуствени торове, химикали и пестициди. Помогнете ни да върнем истинския вкус на храната обратно на трапезата на всяко семейство.
За какво търсим Вашата финансова подкрепа?
- За да продължаваме да предлагаме безплатни обучения за деца и младежи
- За да поддържаме „био“ градина в нашата пермакултурна ферма в с. Надарево за отглеждане на сезонни плодове и зеленчуци с демонстрационни и обучителни цели.
Нашата дейност е отворена за деца и младежи от цяла България.
Подкрепете ни от любов към децата, земята и природата!
Банкова сметка:
IBAN: BG17FINV91501216764037
BIC: FINV9150
Първа Инвестиционна Банка
Дари тук:

Фондация Ботаника Лайф Летен университет на UNESCO за Биосферните паркове
Организация:
Българска фондация Биоразнообразие
През лятото на 2019 г. България ще бъде домакин на традиционния Летен Университет посветен на Биосферните паркове по програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“. Регионалният офис на ЮНЕСКО във Венеция вече четири години организира лятно училище с международни лектори и участници, което обръща внимание на различни теми свързани с биосферните паркове и възможностите за развитие. Престижното събитие привлича участници и лектори от различни биосферни паркове, които работят или изучават тези територии и се фокусира върху теми, обучения и практически задачи свързани с управлението и популяризирането на биосферните паркове.
Летният Университет ще бъде организиран от Българска фондация Биоразнообразие на територията на Национален парк Централен Балкан, развиващ се в посока Биосферен парк, който да стимулира икономическото развитие в района, да подкрепи културните инициативи, да се фокусира повече върху природните красоти.
Средствата, набрани от дарения, ще позволят повече млади хора от районите на Биосферните паркове (17 в цялата страна) да се включат в Летния университет и да станат посланици на тази новаторска, природозащитна идея сред местните общности, от които идват.
Средствата, набрани от вашите дарения, ще освободят българските младежи от такса за участие.
Банкова сметка:
ПроКредит Банк АД
IBAN BG96 PRCB 9230 1016 3303 28
BIC PRCB BGSF

Българска фондация Биоразнообразие С грижа към природното богатство на родния край
Организация:
Сдружение "Трудолюбци"
Нашата кауза е свързана с едно емблематично място за жителите на с. Трудовец. Това е местността „Поп Нако” (на около 3 км. от селото), където освен живописна природа и вековни гори, се намират и бистрите планинските извори, които захранват селото с вода. Мястото е обичано и посещавано от трудовчани както за разходки сред чистия планински въздух, така също и за да си налеят питейна вода с доказани качества от изворната чешма, съградена преди години тук. По традиция от десетилетия в тази красива местност се провежда фолклорен събор, който привлича посетители от селото и околностите, и обединява местната общност.

За съжаление през последните години дърводобивни фирми и недобросъвестни граждани унищожиха част от гората и местността. Повредиха наличните маси и пейки. Нашата кауза включва организиране на доброволци в почистването на района от отпадъци, къпини и направа на кът за отдих в близост до чешмата. Ще изработим маси, пейки, кошчета за отпадъци от дървен материал и платформи върху някои от дърветата за атрактивни забавления на децата. За целта са ни нужни около 2000 лв., с които да осигурим дървен материал, крепежни елементи и лак за обработка на материала. Очакваме каузата да подкрепят деца, родители, местна общност.

Един път месечно ще провеждаме акция по поддържане на района, като след почистването ще организираме спортни игри и забавления с доброволците, както и пикник сред природата.

С нашата кауза искаме да покажем грижата ни за природните богатства!
Банкова сметка:
BG57UBBS88881000646133
BGUBBSSF
OББ БАНК

Сдружение Купи дом на царския орел
Организация:
Българско дружество за защита на птиците
Нека заедно да купим сигурен дом за царския орел!
1 дка земя в дома на орела струва между 450-500 лв.

Всеки спасен декар е защитен дом за царския орел!

Царският орел, подобно на нас, има нужда от сигурен и спокоен дом. Можем да помогнем на орела с монархическа титла, като му осигурим достатъчно подходящи места, в които да се храни и отглежда своите малки. Днес в страната ни са останали 28 двойки царски орли, най-много са в Сакар.

Една от най-сериозните заплахи за застрашения в световен мащаб царски орел е загубата на местата, в които живее. Днес е налице тенденция към разораване и превръщане на значими за царския орел територии, стопанисвани като пасища, в обработваеми земи, лозя и овощни градини. Така се разрушават многочислени колонии на лалугери и двойките царски орли биват лишени от храна, което може да доведе до напускане на домовете им - земите, в които живеят.

Закупуването на земи в Сакар и възстановяването им допринася за опазване на лалугера и други видове, които са важен хранителен ресурс за царския орел. Възстановяването на бивши пасища води и до създаването на мозаечна природа - до съхраняване на биологичното разнообразие като цяло.

Българско дружество за защита на птиците има опит във възстановяването на земи с цел превръщането им в подходящи места за хранене на царския орел, както и във възстановяването на места за размножаване. Увеличаването на земите в добро биологично състояние води до увеличаване на шансовете за оцеляване на царския орел.
Банкова сметка:
BGL: IBAN BG55RZBB91551060107329
BIC RZBBBGSF
Дари тук:

Българско дружество за защита на птиците Вековните гори са в опасност. Не позволявай да ги унищожат!
Организация:
WWF България
Вековните гори в България са едва 4%. Над половината от тях НЕ са защитени и във всеки момент могат да бъдат унищожени.

Колкото повече ги изсичаме, толкова по-малко диви животни ще има. Колкото повече ги унищожаваме, толкова по-малък шанс имаме ние, хората, да имаме достъп до чист въздух и вода.

Време е да спрем опустошаването на българските вековни гори!

Защо имаме нужда от твоята финансова подкрепа?
* За експерти с отлични познания за горите и законите
* За екипировка за труднодостъпни терени
* За кола и гориво

Гората е дом на застрашени животни и растения, а на нас хората дава чист въздух, вода и възможност за препитание. Стани дарител на WWF и ни помагай в спасяването на вековните гори на България!

Кликнете на линка по-долу, за да дарите онлайн чрез PayPal, epay или кредитна карта и да получите своя сертификат за дарение.
Банкова сметка:
УниКредит Булбанк, клон Хан Крум
BIC: UNCRBGSF, IBAN:BG58UNCR70001516465598
Титуляр: ВВФ-Световен фонд за дивата природа
Основание за плащане: Дарение за работата на WWF и ваш имейл за контакт
Дари тук: