fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Каузи

Име на каузата Описание на каузата
Хуманитарна помощ за жените и децата, пострадали от насилие!
Организация:
Фондация "Асоциация Анимус"
Фондация „Асоциация Анимус” вече 25 години работи, развива и предоставя програми и услуги за хора, пострадали от насилие, превенцията на трафик на хора, както и предоставя социални услуги за подкрепа на деца, жени, семейства и уязвими групи. Една от услуги, управлявани от фондацията е Кризисен център за жени и деца пострадали от насилие „Св. Петка”.
Кризисният център е единството място на територията на Столична община, където жените и техните децата пострадали от насилие могат да се настаняват денонощно, по спешност след инцидент на насилие и да получат кризисна, социална и психологическа помощ. Услугата е държавно делегирана дейност на Столична община с капацитет до 8 човека. Основна цел на услугата е да спомогне за незабавното спиране на домашното насилие.
През 2018г. към Кризисния център са се обърнали за помощ 65 жени с техните деца.

Голямо предизвикателство за организацията е осигуряването на хуманитарна помощ, включваща храна и неща от бита. Нуждаем се финансова подкрепа и се надяваме с Вашата помощ да осигурим най- добрите условия за настанените. Всеки жест е изключително ценен за нас! Направете дарение и станете част от нашата кауза!
Банкова сметка:
Банкова сметка:
Уникредит Булбанк
IBAN: BG32 UNCR 7630 1009 0247 04
BIC: UNCRBGSF
Основание: Дарение в подкрепа на Кризисен център „Св. Петка”

Фондация „Реч: мисията- възможна!“
Организация:
Сдружение "Тацитус"
Каузата на Сдружение „Тацитус“ се състои в превод и издаване за България на книгата “The Verbal behavior approach: how to teach children with autism and related disorders”. Авторката, Dr.Mary Barbera, която е майка на дете с аутизъм и сертифициран ВCBA специалист, организира книгата като ръководство, което стъпка по стъпка води читателя по пътя на изграждане на функционална вербална комуникация и намаляване на проблемните поведения, които са истинско изпитание в грижата за деца с аутизъм. Книгата съдържа информация как да направим оценка, да подберем подходящите материали, да помогнем на детето и какви цели да заложим. В допълнение е отделена глава за успешни практики, подпомагащи самообслужването на детето.

Тази книга e задължителна за всеки родител и специалист, който се грижи или работи с деца от аутистичния спектър. Разбираемо поднесената информация позволява на всеки да започне веднага да следва и прилага принципите на приложно поведенческия анализ, дори и да не е чувал никога преди за Скинър и неговия анализ на вербалното поведение.
С над 30 000 продадени копия и преведена на повече от 8 езика, но не и на български, книгата се нарежда сред най-полезните помагала при работата и отглеждането на дете със специални потребности.

За повече информация: https://www.marybarbera.com/the-verbal-behavior-approach-book/
Каузата ни е да направим достъпна тази единствена по рода си книга до всяко семейство и до всички, които се докосват до тези специални деца.
Банкова сметка:
Първа инвестиционна банка
BG93FINV91501014720302
BIC: FINVBGSF
Сдружение "Тацитус"

Закупуване на технически помощни средства за незрящи
Организация:
Фондация Синергиа
Поради ниските доходи на хората с увреждания и трудният достъп до технически помощни средства за незрящи, нашата кауза е свързана с осигуряване на парични средства за закупуването на висококачествени бели бастуни и накрайници, индикатори за течност за чаши; увеличителни лупи, уреди за надписване на етикети и за разпознаване на цветове, говорящи термометри за телесна и стайна температура, часовници и апарати за кръвно налягане, кухненски везни, брайлови часовници и др.

Изброените по-горе продукти спомагат за по-лесното и достъпно ежедневие на незрящите. Всички закупени помощни средства ще бъдат разпределени според индивидуалните нужди на всеки кандидат от целевата група. За всяка дарена сума се издава договор, сертификат и протокол, а също така ще предоставим възможност за лично запознаване със съответния незрящ/слабо виждащ, който получи съответното техническо помощно средство.
Банкова сметка:
IBAN: BG49PRCB92301047580112
ПроКредит Банк България ЕАД
Дари тук:

Фондация Синергиа Къща – МЕЧТА!
Организация:
Фондация "П.У.Л.С."
2,2 милиарда са деца по света (УНИЦЕФ, 2018)!

1 милиард от тях в световен мащаб са преживели физическо, сексуално и емоционално насилие (СЗО, 2018). Насилието над деца включва всички форми, независимо дали са извършени от родители или други авторитети, връстници или непознати.
По данни на граждански организации от 2014 г. всяко трето дете в България страда от различни форми на злоупотреба. Фондация „П.У.Л.С.” годишно работи с над 100 пострадали деца. Преживяването на насилие в детска възраст оставя трайни белези върху здравето и благосъстоянието на всеки човек.

Събраните доказателства сочат, че насилието над деца може да бъде предотвратено. Следвайки световните приоритети: Да се сложи край на злоупотребата, експлоатацията, трафика и всички форми на насилие и изтезаване на деца /СЗО/, екипът на Фондация „П.У.Л.С.” си поставя амбициозната цел да създаде „КЪЩА на МЕЧТИТЕ”. Тя ще приюти деца, млади хора и техните родители, включени в програми по превенция, рехабилитация и интеграция. Всеобхватната програма от грижи за овластяване ще даде възможност за това:

- Да отвори нова страница в разбирането за човешки взаимоотношения, основани на мира, равноправие и разбирателство;
- Да повиши знанията и уменията на авторитетите в областта на ефективното и позитивно родителстване и възпитание;
- Да създаде забавни и обучителни програми за децата за позитивно общуване в семейството и обществото

Мечтано място за съзидание и развитие на деца и родители!
Банкова сметка:
Уникредит Булбанк
BG54UNCR96601084291413
BIC UNCRBGS
Фондация “П.У.Л.С.”
Дари тук:

Фондация Изграждане на Комплекс за деца и младежи с проблеми в развитието
Организация:
Сдружение "За Децата-2017" в обществена полза
Целта на СНЦ е изграждане и функциониране на Комплекс за рехабилитация, интеграция и професионално обучение на деца и младежи с проблеми в развитието. Той ще включва: Медицински център за рехабилитация с капацитет от 20 потребители дневно на възраст от 7 до 18 години. Ще бъде изграден и басейн за водна рехабилитация. Ще има и барокамера и локомат. Социален център - капацитетът му ще е 30 потребители дневно на възраст от 7 до 18 години.

В центъра ще се извършва: логопедична, психологична, Монтесори терапия, ерготерапия, ще има сензорна стая, компютърна зала, арт терапевтични занимания, музикотерапия и трудово обучение. Ще се развиват индивидуалните физически, умствени и творчески умения, както и личностния потенциал на всяко дете. Ще бъде обособен кът, в който децата ще могат да празнуват рождените си дни, в който родителите им ще могат да ги оставят почасово за гледане. Той ще бъде за всички деца. В имота има съществуващо баскетболно игрище, което ще бъде реновирано. Ще има адаптирани детски и спортни площадки. Ще има и опитно поле. В близост до имота има и конна база. Идеята ни е всички процедури, на които родителите водят децата си, да бъдат съсредоточени на едно място. Комплексът ще работи и през почивните дни с наличен медицински персонал.

Този комплекс ще бъде създаден за деца и младежи, които въпреки своите проблеми имат потенциал и ние ще им помогнем да го развият. Да бъдат полезни както за себе си, така и за обществото.
Банкова сметка:
Притежател на сметка: Сдружение „За децата-2017“
Банка: Първа инвестиционна банка
BIC: FINVBGSF
IBAN: BG94FINV91501017155954
Дари тук:

Сдружение Подкрепа за родители, преживели загубата на бебе
Организация:
Фондация "Макове за Мери"
През 2018 год. с финансовата подкрепа на Lidl по програмата "Ти и Lidl за по-добър живот", Фондацията издаде Наръчник за медицински специалисти за работа с родители, преживяващи загуба на бебе, и проведе обучения на персонала в три от големите столични АГ-болници/отделения. Поради запитвания от страна на лекари акушерки от други части на страната, бихме желали да продължим тази дейност, като проведем обучения в основните градове с големи медицински болници, както и обучения в София, достъпни за всички желаещи. Поради изчерпване на тиража на Наръчника, както и на книгата "Сестра ми Мая от небето" (илюстрирана детска книга за другите деца в семейства, преживели загуба), и големия интерес към тях, предвиждаме допечатка.

За 2019 год. планираме изготвянето и отпечатването на малка книжка - наръчник, която да се разпространява в родилните отделения и да предоставя на родителите най-необходимата юридическа и психологическа информация, от която се нуждаят непосредствено след загубата.

Планираме провеждането на проучване и изготвянето на доклад за качеството на болничните грижи, предоставени на родителите на мъртвородени деца, въз основа на който да можем да отправим предложения към институциите за подобряване на тези грижи.
Дейността на фондацията се поддържа основно с дарения. Ние вярваме, че въпреки относително малката целева група (около 600 семейства в България годишно), усилията ни са важни, за да облекчим болката им в един от най-травматичните моменти от техния живот.
Банкова сметка:
Банка ДСК
IBAN BG64STSA93000020744134
BIC STSABGSF

Фондация Осиновяването – сбъднато семейство!
Организация:
Българска асоциация "Осиновени и осиновители"
Да намериш разбираем отговор на въпросите си. Да разбереш, че пътят ти е споделен. Да откриеш, че трудностите ти не са уникални, а някой друг също ги е преживял и е намерил своя начин да ги преодолее. Да предложиш на своите близки и приятели достъпен начин да опознаят света на осиновяването. Да покажеш на приятелчетата на твоето дете, че осиновяването е още един начин децата да срещат родителите си и семейството да става по-голямо.
„Осиновяването – сбъднато семейство!“ е проект за заснемане на серия от кратки видеоклипове, в които осиновени хора и родители, осиновили деца ще споделят личния си опит и преживявания в различни етапи от процеса на осиновяване: решението за осиновяване, процедурата по проучване, първите дни у дома, как да говорим с децата си за тяхната история, как да ги преведем от ранната детска възраст до уверени млади хора.

Изработването и разпространението на такива клипове ще спомогне и за формиране на обществена нагласа за толерантно, хуманно и цивилизовано отношение към осиновяването, родителите и техните осиновени деца.
През 2016 г. създадохме документалния филм „Триъгълник от любов“, представящ лицата на осиновяването, с подкрепата на Фондация Лале и Фондация ОУК. В началото на 2018 г. с помощта на голям производител успяхме да заснемем клип, посветен на Щъркелов ден – денят, в който детето среща своето семейство.

Подкрепете ни, за да можем да покажем още страни от многоликия свят на осиновяването: свят на любов, доверие и безрезервна подкрепа.
Банкова сметка:
IBAN: BG63UNCR76301076445742
SWIFT BIC: UNCRBGSF
Уникредит Булбанк АД
Дари тук:

Българска асоциация Да осигурим палиативни грижи за българските деца!
Организация:
Фондация за палиативни грижи за деца "Ида"
Фондация "Ида" е едва в началото на своята дейност. Палиативните грижи в България не са развити - няма обучение и специалност по палиативна медицина, не съществува правна и административна рамка, която да определя кой, кога, как, къде може да оказва палиативна грижа. НЗОК финансира палиативни грижи САМО за възрастни и САМО за онкоболни в рамките на 20 дни в последните 6 месеца от живота. За деца никъде не се говори... Ние не знаем колко са тези деца - можем само да предполагаме на базата на екстраполация на данни от други държави, че говорим за около 5 000 деца, нуждаещи се от палиативна грижа в България. Не знаем къде живеят, какви са техните заболявания, какви са техните нужди и нуждите на семействата им и как бихме могли да започнем да им помагаме. В момента екипът на фондацията работи по проект за картографиране на нуждите и ресурсите за палиативни грижи за деца в страната, тъй като без данни нямаме аргументи. За тази цел провеждаме анкети, интервюта и фокус-групи с родители (и деца), лекари и други възможни заинтересовани страни. Стараем се също така да изграждаме международни контакти, като посещаваме конференции и обучения.

Нуждаем се от средства за разгръщане на капацитета на организацията и разширяване на обхвата на дейностите, вкл. пътувания, наем на помещение за провеждане на групи за подкрепа и събития за децата и семействата, стартиране на програма, със средствата от която да изпълняваме желания на тежко болните деца и др. Помогнете ни да си стъпим на краката!
Банкова сметка:
Първа иинвестиционна банка
IBAN: BG23FINV91501217275313
BIC: FINVBGSF
Дари тук:

Фондация за палиативни грижи за деца „Щастливо детство за всички деца“
Организация:
Женско Ромско Сдружение "ХАЯЧИ"
Детето е дар Божи. Всяко дете има право да е обичано, уважавано, обгрижвано, образовано, да играе, да се забавлява, да има мечти. Когато децата идват на този свят, те освен радости, внимание и любов за родителите и близките, носят със себе си отговорности и необходимост от средства за добра грижа. Децата нямат възможност да избират в кое семейство да се родят и да задават критерии за избор. Не всички семейства разполагат със средства да посрещнат новороденото в къщи. Децата се преглеждат безплатно, но лечението платено и много скъпо. Когато се разболее детето в първите двата месеца след раждане, а родителите нямат възможност да закупят лекарства, памперси, адаптирани млека, за каква добра грижа може да се говори. А разболеят ли се децата и влязат ли повече от един път в болница се подава сигнал до ОЗД за риск от отделяне на дете от семейството.
Нуждаем се от подкрепа за средства за закупуване на памперси /може и в натура/, адаптирано мляко, детска козметика, предмети от първа необходимост, лекарства за новородени и малки деца. Средствата са за подкрепа на социално слаби семейства с финансови затруднения независимо от националност, етнос и вероизповедание, за да се задържат децата в родните семейства .
Дарете, има семейства, които имат нужда от Вашата подкрепа!
Банкова сметка:
Банкова сметка:
ЦКБ АД - клон ШУМЕН
BIC : CECBBGSF
IBAN : BG36 CECB 9790 1048 4284 00

Женско Ромско Сдружение „Играй и твори с нас“
Организация:
Сдружение „Асоциация на родители на деца с бъбрeчни заболявания“
Отглеждането на децата с бъбречни увреждания е свързано с чести хоспитализации, операции, интервенции и наблюдения. Децата са заложници на наложения хранителен, санитарен, физически и медикаментозен режим.

Липсата на професионално подготвени екипи в детските градини ограничава достъпа на децата с бъбречни аномалии в детските градини и води до тяхната социална изолация и липса на интеграция. Проблемът ще става все по-крещящ и поради факта, че броят на децата с бъбречни увреждания и заболявания непрекъснато расте, по данни на детските нефролози „ 40 000 деца живеят с неподозирани аномалии”, по данни на детските уролози " 1,28% от всички новородени претърпяват урологична операция до 16 г. ".

Смело можем да твърдим, че в лечебните заведения липсва подходяща и адекватна подкрепа от психолог, социален работник и педагог за родителите и децата. Опитът ни от посещения в отделенията за деца с бъбречни увреждания или заболявания показва, че има голяма нужда от подкрепа на семействата, както в болничните заведения, така и в семейна среда.

Ето защо сме решени да разширим обхвата на инициатива "Играй и твори с нас" чрез ежедневни посещения в отделенията и извън тях, с участието на психолог и педагог. За реализиране на тези дейности се нуждаем от средства за закупуване на материали, игри, изработване и реализиране на индивидуални програми за подкрепа на децата.
Банкова сметка:
BIC: FINVBGSF
IBAN : BG34FINV91501004434320
Банка : Първа Инвестиционна Банка
Адрес : гр. София
Получател: Сдружение „ Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания”
Дари тук:

Сдружение „Асоциация на родители на деца с бъбрeчни заболявания“ „Център за семейно-медиирана интервенция“ – иновативна услуга за деца със специални нужди и техните семейства
Организация:
Фондация "Карин дом"
През 2018г. Карин дом стартира “Център за семейно-медиирана интервенция”, който въведе иновативна за България услуга, в която семейството е движещата сила. Проектът стартира с финансовата подкрепа на Фонд „Социална закрила“ към МТСП. След приключването на проекта в края на 2018г. Карин дом е принуден да търси други възможности за финансиране, за да продължи предоставянето на тази услуга.
Методът е базиран на успешния опит на специалистите в Университета на Орегон, САЩ и се прилага за първи път в България от Карин дом. Услугите в центъра целят включване на семействата като партньори и активни участници в терапевтичната работа с децата. Чрез тази ранна подкрепа семействата придобиват нови знания и умения, както и важни насоки за справяне в у дома.
Услугата обхваща 20 семейства с деца от 2 до 7 години, при които има изоставане в една или повече области на развитието (физическа, социална, емоционална и познавателна); с нарушения от аутистичния спектър, както и деца с детска церебрална парализа и други сходни неврологични състояния.
Центърът осигурява подкрепа с цел подобряване развитието на детето и включването му в образователната система, както и качеството на живот на цялото семейство. Терапевтичната групова работа с деца и семейства се води от високо квалифициран мултидисциплинарен екип – психолог, логопед, физиотерапевт. Семействата се включват в тренинги и тематични срещи, както и в социални и психологически консултации.
Банкова сметка:
SG Експресбанк
Титуляр на сметка - Фондация Карин дом
IBAN: BG94TTBB94001506068418
BIC: TTBBBG22
Дари тук:

Фондация Закупуване на Сензорен център за подобряване сензорната интеграция на деца със специални образователни потребности, посещаващи ЦСРИ “Щастливи заедно“
Организация:
Сдружение "Заедно можем повече"
Децата, посещаващи Център за социална рехабилитация и интеграция “Щастливи заедно“ към фондация "Заедно можем повече" са с различни увреждания, но при 80% от тях се наблюдава сензорно интегративна дисфункция. Тя е нарушение, изразяващо се в неспособност на мозъка да обединява и интегрира определена информация, получена от основните сензорни системи.

За преодоляване на сензорно – интегративна дисфункция при деца със СОП (специални образователни потребонсти) се прилагат различни сензорни занимания. Целта на мултисензорната терапия е детето да натрупа богат сензорен опит и съобразно възможностите си да го обработи и да реагира адекватно на стимулацията с двигателна реакция, емоция, изказ. Сетивните въздействия развиват мозъчната дейност и нейните функции, отговорни за качества като внимание, концентрация, памет, емоции и възможност за обучение.

Сензорният център за който кандидатстваме включва три елемента от цялостно изградени мултисензорни зали: водна кула с мехурчета , сноп фиброоптични влакна и светлинен източник за тях ,и комплект UV тръби, UV магически пръчки и UV цветни фигури. Сумата е 4700 лв.

С ползването на Сензорния център ще се работи по посока на: -предизвикване на сетивата, по-ефективно възприемане на сложна сетивна информация, провокиране на интерес и устойчивост на вниманието, релаксация, справяне с хиперактивността и агресията.
Банкова сметка:
Сдружение „Заедно можем повече”
BG96FINV91501215525671
Първа инвестиционна банка
BIC FINVBGSF
Дари тук: