Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Каузи

Име на каузата Описание на каузата
Програма „Топъл обяд“
Организация:
Български Червен кръст
Програма „Топъл обяд” се реализира в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК и е създадена през 2004 г. С различни кампании се набират средства и се финансират проекти “Топъл обяд” в училища от цялата страна.
Програмата подпомага ученици в неравностойно положение и техните родители, като много често топлият обяд в трапезариите на БЧК е единственият повод децата да посещават учебните занятия. Те получават безплатен обяд всеки ден през учебната година.
Програмата допринася за нормалното физическо развитие на подрастващите, намалява заболеваемостта сред тях, произтичаща от нередовно и непълноценно хранене, предпазва ги от опасностите на улицата. Средно около 12 000 деца годишно отпадат от училище поради социални причини. Нашите деца се нуждаят от храна, грижа и внимание през цялата учебна година.
За 15-та поредна учебна година (2018/2019) 1 600 нуждаещи се деца от цялата страна ще получават безплатен топъл обяд всеки учебен ден на обща стойност е 259 318 лв.

„Програма Топъл обяд” - данни, факти, цифри:
 Стартира през декември 2004 година. 15 години устойчивост.
 Осигурена храна за приблизително 16 000 деца.
 Предоставени средства до момента - приблизително 2 329 770 лв. /1 164 885 обяда/.
Банкова сметка:
IBAN в BGN: BG37UNCR 7000 1500 5335 32
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Помогни здравнонеосигурените майки да родят здрави бебета!
Организация:
Клуб на нестопанските организации, Търговище
Детското здравеопазване в България е безплатно. Гарантирано от държавата.
Безплатно ли е обаче пренаталното детско здраве, здравето в утробата на майката? Оказва се, че не е! Защото има бременни жени, които нямат възможност да платят здравните си осигуровки, да ползват женска консултация, да си направят изследвания. На практика, преди да се родят, техните бебета растат извън здравната система.

В помощ на неосигурените бременни жени през 2007 година е приета Наредба № 26 на МЗ. Тя дава възможност всяка от тях да получи 1 безплатен преглед при гинеколог и основни изследвания. Крайно недостатъчна, тази възможност често не се ползва от бременните, защото не знаят за нея.

Информация бъдещите майки могат да получат в управляваната от Клуба на НСО „Къща на семейството и общността”. Тук те получават подкрепа за преглед при гинеколог; срещат се с акушерка; получават съвети за здравето си и предстоящото раждане, както и най-необходимото за бебето.

„Къщата” в Търговище е една от четирите в България, които работят пилотно по Програма „Сигурен старт”, финансирана от Фондация „Лале”. Това е иновативна услуга в подкрепа на деца и семейства за ранно детско развитие, равни възможности и позитивно родителстване. Освен здравна помощ, в нея имаме оборудвани стая за игра, бебешка стая, кухненски кът и компютърно пространство, които могат да се ползват от всички семейства. В тяхна подкрепа работят специалисти, отдадени на каузата за осигуряване на по-достоен живот на най-уязвимите хора.
Банкова сметка:
BG98TEXI95451005994801
TEXIBGSFГексим банк АД Търговище
Клуб на нестопанските организации, Търговище Дарете грижа на хора с редки болести
Организация:
Сдружение "Българска Хънтингтън Асоциация"
Един на 2000 човека е засегнат от рядко заболяване, а се срещат повече от 6000 вида редки заболявания. Само за 5% от тях има лечение. Хънтингтън, Реклинкхаузен, Акромегалия, Атаксия на Фридрайх, Муквисцидоза, Саркоидоза, Сирингомиелия - зад тези екзотични имена стоят истински хора със своите съдби. Нелечими, хронични, водещи до тежки увреждания. Чувството за изолация се усеща още с израза „рядко срещана болест“. Това са хора на всякаква възраст, които се нуждаят от подкрепа и последваща грижа. Има хора, които не могат да излизат от вкъщи поради физическите си ограничения или недостъпността на средата.
Рядката болест е ежедневие, тя не се лекува с едно хапче, не се оправя с една седмица физиотерапия. Грижите, които следва да се полагат за човек, засегнат от рядко заболяване, са ежедневни - рехабилитация, кинезитерапия, ерготерапия, социална работа, подкрепа…. разбирането, че не си сам! Това са нещата, които искаме да осигурим за хора, които са диагностицирани с рядко заболяване, защото болестта може да е рядка, но грижата не трябва да бъде такава!

Крайната цел на проекта ни "Мобилен Център за хора с редки болести" е да обхване хора с тежки редки увреждания, не само в големите градове, но и в малки населени места в България, където достъпа до подкрепа и рехабилитация изцяло липсва.

Подкрепете ни, а ние ще ви покажем, че да живееш пълноценно, макар и с рядко заболяване е възможно! Нека не оставяме хората с редки болести в изолация!
Банкова сметка:
IBAN: BG28BGUS91601002931700
BIC: BGUSBGSF
Българо-Американска Кредитна Банка
Линкове към други платежни механизми:
Сдружение Адаптирано плуване за деца със синдром на Даун през 2020 г.
Организация:
Фондация "Живот със Синдром на Даун"
„Проект за адаптирано плуване 2020“ е насочен към 30 деца със синдром на Даун от 7 града в България. Същият проект стартира през 2018 г. и е действащ до края на 2019 г. Целта на фондация „Живот със Синдром на Даун“ е да осигурява индивидуално адаптирано плуване с треньор с опит и подготовка в работата с деца със специални потребности. За да има дълготраен ефект, развитие и добри резултати при децата, това трябва да е дългосрочен проект без прекъсване.

Децата със синдром на Даун са от Варна, София, Стара Загора, Габрово, Дупница, Гълъбово и Севлиево. Важно е, че включваме в проекта деца със синдром на Даун и от по-малки градове, където възможностите за развитие или липсват, или са ограничени. Достъпът до проекта е абсолютно безплатен за всичките 30 деца, което е в голяма помощ и подкрепа и на техните семейства. Плуването е от изключително значение за развитието на децата със Синдром на Даун, защото стимулира физическото и психомоторното развитие, подобрява координацията, нервната система, кръвообръщението, дишането, укрепва костната система и имунитета, нормализира мускулния тонус, действа благотворно върху храносмилането.
Банкова сметка:
УниКредит Булбанк
BG56UNCR70001522892466
BIC: UNCRBGSF
Линкове към други платежни механизми:
Подкрепи семеен център за недоносени деца и техните семейства „Малки чудеса“
Организация:
Фондация "Нашите недоносени деца"
Семеен център „Малки чудеса“ е сбъднатата мечта на фондация „Нашите недоносени деца“. Той е първото по рода си пространство в България, което предоставя специализирана комплексна подкрепа на преждевременно родените деца и техните семейства. В центъра се осъществява проследяване, превенция и терапия на състояния, характерни за недоносените деца.

Основният фокус в „Малки чудеса“ е ранното детско развитие от раждането до седмата година. В Центъра децата и семействата са посрещнати от специалисти – психолози, ерготерапевт, логопеди и специалист по ранна детска интервенция, профилирани в ранната подкрепа на преждевременно родени деца и техните семейства. Родителите могат да получат безплатна консултация от лекар неонатолог или педиатър, относно основни въпроси в грижата за техните деца. В „Малки чудеса“ децата и родителите могат да се възползват както от индивидуални консултиране и терапия, така и от възможностите за включване в терапевтични групи за деца и групи за родителска подкрепа. Стремежът на Фондацията е да спести на родителите лутането от специалист на специалист, като предложи специализирана подкрепа за развитието на недоносените деца на едно място.

Нуждаем се от подкрепа, както за наем и консумативи, така и за специализирано оборудване, обучения за допълнителна квалификация на нашите специалисти, както и за социалната ни програма, насочена към осигуряване на подкрепа за деца от семейства с финансови затруднения.
Банкова сметка:
Фондация "Нашите недоносени деца"
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF
Линкове към други платежни механизми:
Фондация Закупуване на професионален шредер за трудова практика в дневен център „Светове“
Организация:
Фондация "Светът на Мария"
Ключова програма на Фондацията, насочена към развитие уменията на младите хора с интелектуални затруднения, е програмата „трудова практика“. Програмата създава условия за практикуване на трудови умения в реална среда с подкрепа от наставник. Наставникът обучава, насочва и подкрепя младите хора с интелектуални затруднения, които участват в програмата, като целта е те да усвоят умения за самостоятелно извършване на дейността и да постигнат увереност и самостоятелност.

Дейността по шредиране на хартия е дейност, която се практикува в дневния център като групова или индивидуална трудова практика съобразно способностите и интересите на всеки участник. Предвид потребностите на редица фирми за унищожаване на хартия от дейност, която се провежда в изолираната среда на дневния център, шредирането има условия да стане трудова практика в реална работна среда.

За да може да се провежда съобразно съвременните изисквания за надробяване на хартия и с гаранции за сигурността на работещите с машината младежи, е нужно закупуване на шредер, който покрива изискванията за полу или професионален клас. Това оборудване ще превърне дейността в реална трудова практика и ще предостави възможност на младите хора с интелектуални затруднения да упражняват в реална работна среда както трудови, така и социални умения.
Фондацията разполага със заявки от няколко компании, на които би отговорила, ако разполага с нужното оборудване.

Прогнозна стойност на професионален клас шредер: 1500 лв.
Банкова сметка:
УниКредит Булбанк:
IBAN: BG23UNCR70001520966058
BIC: UNCRBGSF
Линкове към други платежни механизми: