fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Вече имате регистрация? Влезте и качете нова кауза »
 

Каузи

КАУЗА:
Аутизъм – образователно равенство за деца

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:

Нашата кауза е да предоставим социално-терапевтична обучителна  програма за деца с аутизъм.

В България значителен брой деца с разстройства от аутистичния спектър не получават необходимото им образование или обучението се провежда в домашна среда, чрез прилагане на индивидуална форма на занимания. Въпреки че индивидуалната форма на обучение предлага пряка ангажираност на преподавателите с децата, те се лишават от възможността да общуват със своите връстници, с което да се научат да бъдат самостоятелни, равнопоставени и пълноценни членове на обществото. В резултат на това голяма част от техните възможности и социални умения остават недостатъчно развити. Дългосрочните последици са трайна социална изолация, неконкурентноспособност на пазара на труда, неумение за справяне с житейски ситуации.

Основната ни цел е да създадем специализирано звено, където да се тества адаптираната програма за деца с аутизъм. Програмата разгръща в децата основни умения – четене, писане, слушане, участие, решаване на проблеми.

Набираме средства за децата с аутизъм. Искаме да насърчим силните им страни, да подобрим слабостите им и да ги научим как да празнуват странностите си, защото да си различен, не означава да си погрешен. Нека бъдем хората в които искаме децата ни да се превърнат.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Фондация Образователно Равенство Аутизъм България

Фондация Образователно Равенство Аутизъм България
Адрес:
гр. София, ул.Русалийски проход 14,ет.4,ап.8
Имейл:
malyakova@yahoo.com
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Дари тук:
Линк към страницата
Социални мрежи:
ФОРАБ предоставя ефективна репертоарна обучителна програма за деца с разстройства от аутистичния спектър, създавайки образователни звена към училища. Програмата обучава децата в основни репертоари - четене, писане, слушане, участие, искане,решаване на проблеми и изслдване.
България дарява

КАУЗА:
Да променим посоката на един живот навреме

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Трудностите, които срещат са свързани с родителските умения, тяхното усвояване, бедността, посещаването на училище и ранното отпадане, изоставянето в институции – проблемите, които се срещат са социални, когнитивни, емоционални и речеви затруднения, водещи до институционализация на деца, отпадане от училище, социална дезаптация, антисоциално поведение, затруднена комуникация между поколенията и в социума.

Децата със специални потребности и техните семейства се нуждаят от повече грижи и подкрепа. Застрашен е растежът, развитието, социалната и личностна адаптация.
Отчуждаването, неученето, неглижирането има сериозни когнитивни, емоционални, социални последици, които могат да доведат до хронична безработица, анти-социални поведения, институционализация, забавяне в развитието.
Ние ще подпомагаме семействата, за да бъдат образовани техните деца, да нямат антисоциални прояви и да посещават училище редовно, да решават емоционалните предизвикателства, породени от бедността, да оценяват проблемите си и търсят решения.
Основната прилагана стратегия е застъпничество за правата на децата и семействата на образование, развитие, игра и личностна и професионална реализация.
Мрежуването е друга важна стратегия, работим в мрежи с НПО, държавни и международни организации за постигане на целите си. Членуваме в международни, български мрежи и работим съвместно с водещи специалисти в областта. Залагаме на академичните постижения и новости в областта като работим съвместно с университети и учени.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Фондация „Общество на децата“

Фондация „Общество на децата“
Адрес:
ул. Дунав 82
Имейл:
childrensocietybg@gmail.com
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Социални мрежи:
Мисията на Фондация “Общество на децата” е свързана с подпомагане реализацията на правата на децата и младите хора в България, съдействие за ефективна защита на правата на децата чрез развиване на алтернативни социални, образователни и здравни услуги в общността. В изпълнение на мисията си поставяме следните цели и задачи: Подпомагане личностностното и професионално развитие на деца, ученици, студенти възрастни като насърчава пълното разгръщане на техния потенциал; Осигуряване на приобщаващо образование и промотиране на учене през целия живот; Обучаване в родителски умения и осигуряване на иновативни социални услуги за деца и семейства в общността; Подобряване на качеството на образованието за децата в неравностойно положение. Фондация “Общество на децата” е неправителствена организация в обществена полза, подкрепяща децата и семействата.
България дарява

КАУЗА:
Да подкрепим Линията в помощ на зависимите и техните семейства

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:
Платформи за дарения:

През 2008 г. ние от Сдружение „Фракарита България“ създадохме Националната Информационна Линия за наркотиците, алкохола и хазарта, за да можем да достигнем до хората от цяла България. Линията е единственият мост, който свързва специалистите и хилядите нуждаещи се от помощ.

Тя предоставя на цялото общество обширна и достоверна информация и консултация относно видовете психоактивни вещества, ефектите и рисковете от употребата на наркотици и алкохол, проблемната игра на хазарт, зависимостите и тяхното лечение, местата за помощ в страната, както и насоки за родители и близки.

Услугите на Информационната линия са безплатни и анонимни:

  • телефонна линия за помощ: 0888 99 18 66;
  • онлайн чат консултации;
  • консултации по електронна поща;
  • информационен портал: https://www.drugsinfo-bg.org/

След повече от 11 години непрекъсната работа се обръщаме към вас, за да подпомогнете дейността на Информационната линия. Средно за Линията са необходими около 2500 лв. на месец, което включва трима консултанти с доказан опит в работата с употребяващи и зависими, режийни, консумативи.

Над 1000 души от цяла България, както и българи, живеещи в чужбина, всяка година получават безплатна, анонимна консултация от експерт, а над 200 000 получават полезна информация онлайн през портала.

Дейностите на Информационната линия няма как да носят какъвто и да е приход и разчитаме на вашата помощ! Дарете!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Сдружение „Фракарита България“

Сдружение „Фракарита България“
Адрес:
1000 София, ул. "Екзарх Йосиф" 1
Имейл:
info@solidarnost-bg.org
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Дари тук:
Линк към страницата
Социални мрежи:
Сдружение „Фракарита България“ е неправителствена организация в обществена полза, основана под името „АРЗ Солидарност“ през 2006 г., за да поеме под своята шапка Програма за рехабилитация на зависими „Солидарност“. Програмата отваря врати три години по-рано. През 2004 г. тя започва активно да работи със семействата и близките на зависимите, а през 2006 г. създава своя Информационно-консултативен център „Посланици на надеждата“. Покрай работата на този Център идва идеята за Национална информационна линия, която да осигурява безплатно и анонимно консултиране чрез телефон и интернет на хората от цялата страна. Тя е създадена с помощта на холандско финансиране през 2008 г. и от тогава до сега е оказала помощ на хиляди българи за различни проблеми, свързани със зависимост към алкохол, наркотици и хазарт.
България дарява

КАУЗА:
Спаси живот!

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:
Платформи за дарения:

Фонд „Спаси живот! “ е създаден с цел да бъде оказана спешна помощ на бежанци и лица търсещи закрила. Всеки ден в нашата организация идват хора с тежки житейски съдби, изправени пред неразрешими проблеми от различен характер. Имаме случай на вдовец с три деца, две, от които са със сериозни вродени дефицити, които имат нужда от постоянна и неотлъчна грижа. Този човек трябва така да разпредели времето си, че едновременно да работи, за да плаща наем, ежемесечни разходи за лекарства и изследвания, режийни и храна, но същевременно да бъде и в къщи, за да се грижи за децата си. Фондът би покрил непосилните разходи за ежемесечни изследвания и лекарства, необходими за двете деца.

Друг тежък случай е на самотна майка без никакви роднини с две породени, постоянно боледуващи деца в яслена възраст, страдащи от хронично недохранване. Понякога храната на ден е лъжичка кисело мляко. Семейството живее под наем в мизерен апартамент, пропит от влага и мухъл и майката спи на земята, поради липса на легло. В този случай средства събрани по фонда биха покрили лекарства и такси за настаняване в ясла и детска градина за двете деца, където те ще получават храна три пъти на ден, а майката ще може да започне работа. Бягайки от войната, много често в бежанския поток, преминали по дългия, изпълнен с трудности и лишения път има и жени в напреднала бременност. Много често в нашата организация идват такива жени да търсят хуманитарна помощ за бъдещите си деца.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Съвет на жените бежанки в България

Съвет на жените бежанки в България
Адрес:
Гр. София, ул. "Екзарх Йосиф" 95
Имейл:
kirovamaria.pr@gmail.com
Социални мрежи:
"Съветът на жените бежанки в България” помага на бежанци и лица търсещи закрила в процеса на тяхната адаптация и интеграция в българското общество. Ние подкрепяме правото на избор, което всеки човек има в осигуряването на по-добро бъдеще за себе си и своето семейство независимо от пол, раса, националност, религиозна или етническа принадлежност. “Съветът на жените бежанки в България” работи активно в посока изграждане на толерантност, етническа търпимост, разбиране и подкрепа от страна на местната общност към проблемите на бежанците. “Съветът на жените бежанки в България” счита, че наличието на Мир е естествено условие и предпоставка за положителното развитие и просперитет на всяко човешко същество.
България дарява

КАУЗА:
Акция „Кенгуру“

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:

За да оцелеят, бебета на кенгуруто прекарват 6 месеца в топлата торбичка на мама, докато станат достатъчно готови за срещата си с външния свят. Неслучайно с името на кенгуруто се нарича една от най-специфичните и в същото време най-ефективните грижи за недоносените деца–контактът кожа в кожа или „кенгуру грижа“, заместваща успешно кувьозите.
За нас първите 6 месеца до 3 г. от живота на бебетата са най-важният период в живота им. Топлата грижа, отзивчивост и ласките на родителите са ключа към успеха на порастващото дете. Ние подкрепяме родителите да дадат най-доброто в този период от живота на своите деца.

Ние вярваме, че всяко дете трябва да има свой дом и семейство, да бъде обичано и защитено. Имаме куража, да се борим за любяща семейна среда за всяко дете. Креативни сме и не се страхуваме да опитваме от 2011г. до сега. Предотвратихме разделянето на 1769 деца от семействата им и събрахме 194 деца със семействата им.
С дискретност и уважение подкрепяме семействата в риск. Професионално оценяваме конкретните им нужди и заедно търсим решения. Не пестим енергия и ресурси в името на това, всяко дете да получи шанс за по-добър живот в стимулираща среда и да се чувства обичано и обгрижвано. Ние променяме детски животи всеки ден, затова работим с изключителна прецизност.
Прегърнете нашата акция – всяко дете да има семейство. Работим в Бургас, Видин, Враца, Велико Търново, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ямбол, София и Плевен.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Надежда и домове за децата – клон България

Надежда и домове за децата – клон България
Адрес:
гр. София, ул. "Проф. Милко Бичев" 1, ет.1, ап. 2
Имейл:
hhchildren@gmail.com
Социални мрежи:
Нашата мисия е да бъдем катализатор на глобалното премахване на институционалната грижа за деца. Работата на „Надежда и домове за децата – клон България“ е свързана с промяна на нагласи и политики. Множество пречки изникват по пътя към успеха, но ние имаме кураж, че ще успеем да дадем шанс на всяко дете да живее в любяща семейна среда. Ние сме изцяло посветени на детето. За нас почтеността и прозрачността във всяко действие, което предприемаме, са от изключителна важност за успеха на нашата организация. Помагаме за това всяко дете да получи шанс за по-добър живот в среда, която стимулира неговото развитие и му позволява да се чувства обичано и обгрижвано. Ние променяме детски животи всеки ден, затова се отнасяме достойно към децата, техните родители и всички други замесени страни.
България дарява

КАУЗА:
Да осигурим сигурност за децата в „Двореца на децата“

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:

Най-важното при сърдечен арест е това, което се случва след това!
Тази година фондация „Първите три минути“ си е поставила за цел в рамките на кампанията да осигури Автоматичен Външен Дефибрилатор на „Дворецът на децата“ в гр. София.

Ежедневно стотици деца се развиват, обучават и спортуват там. При различни инициативи се събират хиляди деца, заедно със своите семейства.
Внезапното спиране на сърцето е най-значимата причина за преждевременна смърт в Европа и САЩ. Повече от 1 000 000 души годишно загиват в следствие на сърдечен арест, като над 60 % от тези инциденти се случват пред свидетели, които биха могли да помогнат, ако разполагат с необходимите за това средства.

Незабавно оказаната първа помощ и дефибрилация в първите 3 минути след инцидента повишава шансовете за спасяване повече от 20 пъти – при наличие на автоматичен дефибрилатор шансовете за спасяване са над 50-70 %.
Автоматичния дефибрилатор е изключително прецизен уред, който прави безпогрешна оценка на състоянието и автоматично настройва необходимата енергия на импулса в зависимост от множество фактори.
АВД масово се използват в развитите държави от десетки години. Виждаме ги на летищата, метро станции, хотели. Наличието на АВД във всяко обществено място за деца е стандарт за осигуряване на безопасност!

За Закупуване на Автоматичен външен дефибрилатор с възможност за работа на Български език е необходимо набирането на сумата от 4746 лв.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Първите три минути

Първите три минути
Адрес:
гр. София ул. Миджур
Имейл:
office@firstaidbg.com
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Социални мрежи:
Насърчава и подпомага развитието на първата помощ и спасяването на пострадали в България чрез създаване и утвърждаване на авторитетни източници на информация. Подпомага популяризирането на употребата на автоматични външни дефибрилатори на обществени места и съдейства за внедряването на съвременни технологии и добри практики за първа помощ и спасяване на пострадали в България.
България дарява

КАУЗА:
Да на кърменето!

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Кажете „Да!” на кърменето. Подкрепете хилядите семейства, които се сдобиват с рожби в България всяка година, като ни помогнете да им помогнем да постигнат целите си в кърменето.
Всяка година в България е раждат средно 65 000 бебета. Около 92 от всеки 100 майки започват да кърмят след раждането, но на 3 месеца под 15% от бебетата получават само майчино мляко и по неофициални данни под 5-10% от бебетата около годинка получават все още някакво количество кърма.

За да помогнем на повече семейства да постигнат своите персонални цели в кърменето, искаме да осъществим просветна кампания с две основни направления:
– серия онлайн семинари (уебинари) „Училище за кърмене”, достъпни за всяко семейство, без значение къде на картата се намира то, от комфорта на дома им. В оптималния случай тази серия ще е с 2 уебинара за здравни специалисти и 4 уебинара за родители, на темите на кърмене, захранване и отбиване на бебето. Уебинарите на „Училище за кърмене” ще бъдат достъпни на запис.
– издаване на нов брой от изключително популярното списание „Кърменето от А до Я”, което да бъде разпространявано безплатно в болници, женски консултации, лекарски кабинети и Ла Лече Лига срещи и лекции в цялата страна. Нов брой на списанието със съвременна, адекватна информация за кърмене, ще е от огромна полза за всички.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Ла Лече Лига България

Ла Лече Лига България
Адрес:
Сливен, кв.Дружба 9-А-3
Имейл:
info@lllbg.org
Ла Лече Лига е основана, за да дава информация и кураж, най-вече чрез лична помощ, на всички майки, които искат да кърмят бебетата си. Макар че допълва грижите на лекарите и други здравни работници, тя оценява изключителната важност на майката, която помага на друга майка да разбере нуждите на детето си и да научи най-добрите начини да се погрижи за тези нужди. LLLI вярва, че кърменето, с многото си важни физически и физиологически предимства, е най-доброто за бебето и за майката и е идеалният начин да се започнат добри отношения между родител и дете. Любящата помощ и подкрепа на бащата позволяват на майката да се концентрира върху майчинството, така че заедно родителите развиват тясно взаимоотношение, което заздравява семейството, а по този начин и цялостната материя на обществото.
България дарява

КАУЗА:
Храна за служебните кучета за хора с увреждания

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Ние сме единственото училище в България за кучета водачи на слепи и кучета асистенти за деца и възрастни с двигателни, ендокринни и други увреждания.
Кучетата водачи на слепи осигуряват независимата мобилност и повишават социалната включеност на своите стопани като са им на разположение 24 часа в денонощието, независимо от това дали те са студенти, работещи хора или пенсионери. Всяко куче водач рязко повишава качеството на живот на своя сляп стопанин.
Кучетата асистенти за деца и възрастни с двигателни увреждания улесняват ежедневието на своите хора като доставят по команда вещи, намиращи се на недостъпни места, асистират при събличане и обличане, отварят, придържат и затварят врати на помещения, шкафове, гардероби, осигуряват опора при самостоятелно придвижване, когато това е възможно.
Кучетата сигнализиращи за диабетни кризи подпомагат контрола на кръвната захар като предупреждават за началото на всяка криза минути преди електронните устройства, правят го по време на шофиране и през нощта и осигуряват спокоен сън на родителите на деца с диабет.
Отглеждането и специалното обучение на всяко от тези кучета отнема около 24 месеца от раждането на бебето куче до дипломирането и предаването му по договор за безвъзмездно ползване на бъдещия му стопанин. Средно годишно при нас има 15 кучета на специално обучение и 15 кучета за отглеждане и социализация в приемни семейства на доброволци.
Всички тези кучета се изхранват от средствата на дарители като Вас!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
фондация Очи на четири лапи

фондация Очи на четири лапи
Адрес:
гр.София, бул.Европа 138
Имейл:
e4p@abv.bg
Социални мрежи:
Фондацията има за цел създаването на условия за равнопоставеност в обществото на хората със сетивни, двигателни и други трайни увреждания в България чрез: - набиране и разпространяване на информация - акумулиране на финансови средства, с които да се подпомага: - изграждането на центрове за обучение на кучета водачи, служебни кучета, кучета асистенти и други кучета помощници за хора с увреждания - изплащане на кучета водачи, асистенти и други кучета помощници на хора с увреждания - адаптация на хората с увреждания към това ново партньорство.
България дарява

КАУЗА:
„РЕЧ?! МИСИЯТА – ВЪЗМОЖНА!“

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Каузата на Сдружение „Тацитус“ е свързана с превода и издаването в България на книгата “The Verbal behavior approach: how to teach children with autism and related disorders”. Авторката, Dr.Mary Barbera, която е майка на дете с аутизъм и сертифициран ВCBA специалист, организира книгата като ръководство, което стъпка по стъпка води читателя по пътя на изграждане на функционална вербална комуникация и намаляване на проблемните поведения. Книгата съдържа информация как и от къде да започнем – как да направим оценка, как да подберем подходящите материали, как да помогнем на детето и какви цели да заложим. В допълнение Dr.Mary Barbera отделя глава в книгата за успешни практики за подпомагане самообслужването на детето.
Тази книга e задължителна за библиотеката на всеки родител на дете със специални образователни потребности и за всеки специалист, който работи с деца от аутистичния спектър. Разбираемо поднесената информация позволява на всеки да започне веднага да следва и прилага принципите на приложно поведенческия анализ, дори и да не е чувал никога преди за Скинър и неговия анализ на вербалното поведение.

С над 30 000 продадени копия и преведена на повече от 8 езика, книгата се нарежда сред най-популярните и полезни четива в сферата на работа и отглеждане на дете със специални образователни потребности.
За информация: https://www.marybarbera.com/the-verbal-behavior-approach-book/
Каузата ни е да я направим достъпна за всяко семейство и за всички, които се докосват до тези специални деца.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Сдружение „Тацитус“

Сдружение „Тацитус“
Адрес:
гр. София, жк. Дианабад, ул."Константин Попрусинов", бл .7
Имейл:
tacitus_bg@abv.bg
Социални мрежи:
Сдружението се учредява от родители- приятели, обединени от мисията за комплексна терапия, грижа, подготовка, обучение, обслужване и социална интеграция на децата със СОП и децата от аутистичния спектър. Нашата мисия е с фокус семействата на тези деца, както и всички ангажирани с тях специалисти и институции. Нашият опит е подчинен на единствената ни цел - да помагаме и да бъдем полезни. Стремим се към ранно стартиране на комплексната терапия при деца с признаци на аутизъм. За нас е важна и защитата правата и интересите на децата с увреждания, в това число правото им на образование, правото на безплатна медицинска помощ и рехабилитация и други конституционни права и свободи, както и създаване на условия за нормалното и пълноценно реализиране като пълноправни членове на обществото на деца с увреждания.
България дарява

КАУЗА:
Подобряване качеството на живот на хората с аутизъм – мисия и кауза на Сдружение „Аутизъм Днес“

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:

Сбъднахме мечетата на поколения родители за висококачествена терапевтична грижа за техните деца!

През 2015 г. открихме първия в България Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм, който се намира в кв. „Горубляне”, ул. „Витоша” 2, в сграда, предоставена от Столична община и в който терапевтичната дейност се осъществява от акредитирани от Американския сертифициращ борд на поведенческите терапевти – Поведенчески технолози.

През октомври 2018 г. в гр. Плевен отвори врати вторият ни Център по Приложен поведенчески анализ и комплексна терапия за деца с аутизъм за цяла Северна България в сграда предоставена ни от Община Плевен.

На 11 октомври 2019 г. Сдружение „Аутизъм ДНЕС “ официално отвори врати на дълго чаканият АВА Център по приложен поведенчески анализ за деца с Аутизъм в Студентски град, Студентска поликлиника.


През месец ноемрви 2019 г. Община Бургас предостави сграда на сдружението, която е в изключително лошо състояние и се нуждае от ремонт. За ремонта на сградата са необходими 55 000 лева, а сдружението доказа през годините, че каузата „Аутизъм“ е негова мисия и продължава да оправдава доверието на дарителите и приятелите на каузата.

Можете да подпомогнете каузата като изпратите смс с текст AUTISM НА 17 777 или дарите онлайн.

 


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Сдружение „Аутизъм Днес“

Сдружение „Аутизъм Днес“
Адрес:
гр. София, кв. Горубляне, ул. Витоша 2
Имейл:
invisible.bulgarian.children@gmail.com
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Социални мрежи:
Сдружение „Аутизъм Днес” е създадено от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ, публични фигури и родители на деца с аутизъм. През годините, с промяната на нагласите на обществото, се достигна до осъзнаване на нуждата от превенция и висококачествена терапевтична грижа за деца от аутистичния спектър. Нашата мисия и цели са насочени в организиране на редица информационни кампании и събития, иницииране и реализиране на законодателни промени в българската политика за повишаване на качеството на живот на децата с аутизъм в България, аутистичните личности и техните семейства, създаване на професионално общество от специалисти, които да работят по световно наложени терапевтични практики, изграждане на центрове предлагащи висококачествена терапевтична грижа за работа с деца с аутизъм.
България дарява

КАУЗА:
Не ме е страх да отида на лекар

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Не ме е страх да отида на лекар е кауза, която помага на децата и възрастните с умствена изостаналост да не се страхуват да отидат на лекар, зъболекар или да постъпят в болница. Всеки човек го е страх да отиде на лекар, особено, когато не знае какво да очаква. За децата и възрастните с умствени затруднения е особено трудно, защото никой не им обяснява на достъпен език какво се случва когато отидеш на лекар и какво да очакват. Много често те отказват лечение и страдат, именно поради страх и неразбиране.

Кампанията предвижда превод и адаптиране на поредица от материали, подготвени на достъпен език и с много картинки, в които е обяснено какво се случва когато отидеш на лекар или зъболекар, какво е да ти вземат кръв или да те прегледат. Материали ще бъдат достъпни като книжки и онлайн за всички деца и възрастни. Родителите, близките и специалистите ще могат да ги ползват, за да им помогнат да преодолеят страха си и да престъпят към своето лечение.

Материалите са изготвени от SantéBD и ще бъдат предоставени за превод и адаптиране безвъзмездно. Всички материали ще се разпространяват безплатно.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Фондация „Светът на Мария“

Фондация „Светът на Мария“
Адрес:
Бул. България №88, офис 8, София 1680
Имейл:
daria@mariasworld.org
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Дари тук:
Линк към страницата
Социални мрежи:
"Светът на Мария" е фондация, учредена в обществена полза през февруари 2012 г. в град София от семейството на Мария – млада жена с интелектуално затруднение. Ние вярваме, че всеки човек е ценен ресурс на общността и заслужава шанса да развие своя потенциал и да живее с надежда за бъдещето. Хората с увреждания трябва да бъдат свободни и равни с всички останали – свободни да правят своя избор и равни в предоставените възможности да го осъществяват. Нашата мисия е да подобряваме качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомагаме личностната им реализация чрез осигуряване на достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост. За нас е важно хората с интелектуални затруднения да са приети от обществото, да имат условия и среда да се развиват и изявяват със своите интереси и способности, да имат приятели, правата им да са спазени и да получават необходимата подкрепа. Дневен център „Светове" е проект на фондация „Светът на Мария", в който от м. юли 2013 г. 34 млади хора с интелектуални затруднения се обучават в придобиване на ежедневни и трудови умения с цел повишаване на качеството на техния живот и лична независимост. Целта на Дневния център е да осигурява включваща, приемаща и стимулираща развитието среда и ежедневни занимания за лица с интелектуални затруднения, насочени към подобряване на тяхното качество на живот и изграждане на умения и нагласи, способстващи тяхната социална интеграция.
България дарява

КАУЗА:
Здравей! Това съм аз! – общуване и развитие за деца с физически увреждания

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Децата с тежки физически увреждания са хиляди. Тежките физически увреждания и ограничения могат да са свързани с редица заболявания като ДЦП, невромускулни заболявания, синдром на Рет и др. В много случаи децата с тези и подобни заболявания имат двигателни проблеми, които затрудняват или правят невъзможна комуникацията, общуването и самоизявата им. В същото време голяма част от тях имат запазени интелектуални способности.

Технологиите за контрол с поглед дават възможност на децата с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и не могат да използват ръцете си, да използват компютър. Децата могат да играят игри, с които да развиват когнитивните си способности. Могат да учат. Могат да говорят. Децата могат да общуват, да изразяват мисли и желания.

Визията на фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ е всяко дете да има възможност за общуване и за развитие. Акцентът в дейността ни е върху контрол с поглед. Създаваме материали за комуникация и обучение. Провеждаме обучения за специалисти и родители. Също така провеждаме занимания с деца с физически увреждания с технологии за контрол с поглед.

„Здравей! Това съм аз!“ – Каузата ни е за продължаване на заниманията с деца с физически увреждания чрез технологии за контрол с поглед. Всяко дете трябва да има възможност да общува и да изрази себе си!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“

Фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“
Адрес:
София, ул. Развигор 3А
Имейл:
assist.foundation.bg@gmail.com
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Социални мрежи:
Съвременният напредък на технологиите позволява на хора с двигателни затруднения да използват компютър, да пишат, да рисуват, да общуват с всички само с помощта на погледа си. Диагнози като детска церебрална парализа и амиотрофична латерална склероза означават, че човек не може да извършва фини движения и да говори. В същото време голяма част от тези деца и възрастни имат запазени когнитивни способности – те могат да се обучават и развиват. Затова възможностите на съвременните технологии за контрол с поглед трябва да станат познати и достъпни за всички – както за децата, възрастните и семействата, засегнати от подобни състояния, така и за специалистите, работещи с тези хора.
България дарява