fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Вече имате регистрация? Влезте и качете нова кауза »
 

Каузи

КАУЗА:
Първа работа и менторска подкрепа на младежи, израснали без родителска грижа

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:
Платформи за дарения:

Ние сме Социалната чайна и даваме менторска подкрепа и първа работа на младежи, израснали без родителска грижа. При нас те се учат на работна култура и трудови навици, като по този начин градим у тях увереност и просперитет, за да са по-конкуретни на трудовия пазар и да изграждат пълноценен живот след институцията. В момента имаме назначени 13 младежи, на които плащаме заплати, осигуровки, имат трудов договор, предоставят им се възможности за развитие и се съобразяваме с техните нужди.

Обитаваме сграда Паметник на Културата в сърцето на Варна и разполагаме с кафетерия, където сервираме топъл чай, кафе, домашни лимонади, закуска, обяд и брънч. На втория етаж разполагаме със зала за събития, а на третия е нашето споделено работно място.

Успоредно с работата в чайната, младежите участват и в менторската програма на сдружение ИДЕА, която обхваща 30+ деца от Варна и Добрич. Мрежа от доброволци се обучават да бъдат ментори на младежи от уязвими групи, като тяхната цел е да предоставят подкрепа и помощ от една страна за израстването на младежите като осъзнати и способни личности, а от друга – да спомагат за обратната интеграцията в обществото след напускане на държавната институция (ЦНСТ).

Нашата цел и задача е младежите от институциите да водят пълноценен живот и да бъдат интегрирани в обществото, като по този начин предотвратяваме предпоставки към обратното – маргилизиране на групи от хора с трудова способност и въвличане в извънзаконна дейност.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Сдружение ИДЕА

Сдружение ИДЕА
Адрес:
Ул. Преслав 53, 9000, Варна
Имейл:
ttodorov@thesocialteahouse.bg
Дарителска страница на организацията:
Линк към страницата
Социални мрежи:
Сдружение ИДЕА дава менторска подкрепа и първа работа на младежи, изпраснали без родителска грижа и живеещи или напускащи Центрове за Настаняване от Семеен Тип (ЦНСТ)
България дарява

КАУЗА:
Център „Да прегърнем дете“ – мястото, където се срещат нуждата и надеждата

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Благодарение на проект към Фонд „Социална закрила“ – „Център „Да прегърнем дете“ и с подкрепата на съмишленици успяхме да подкрепим 27 семейства с 34 деца от района на кварталите „Ботунец“ и „Кремиковци“, които са от малцинствените групи и са ниско образовани, под прага на бедността. Голяма част имат нужда да продължим работата си с тях и след приключване на проекта. Поради липса на средства ние ще продължим да работим изцяло доброволно, но не бихме могли да бъдем толкова ефективни.

Много от семействата първоначално заявяваха нужда от храна, дрехи, вещи за бита и  средства. След подкрепа от нас и дарители на повърхността изплуваха същинските проблеми, които пречат на семействата да са ефективни и да се включват активно в обществото. При част от тях проблемът е жилищен, съдействаме им за настаняване в общински жилища, помагаме им в набирането и попълване на нужните документи. Има семейства със сключен брак, но бащите не присъстват в живота на семействата – там юрист ги съветва и насочва в попълването на документацията и съпровождане до съда и други институции. Търси се безплатна адвокатска помощ, те не биха могли да платят на адвокат, а случаите са сложни и без адвокат разводът би бил невъзможен. Имаме нужда от подкрепа за достигане до повече нуждаещи се семейства и по-ефективна подкрепа на тези, с които вече работим! Познаваме тези хора – те ни допуснаха в живота и домовете си! Те не са само наши клиенти, вече не биха могли да бъдат само това! Те са част от обществото ни!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Сдружение „Да прегърнем дете“

Сдружение „Да прегърнем дете“
Адрес:
гр.София, ж.к."Гоце Делчев",бл.254,вх.З/8/,ап.168
Имейл:
hristova@dapregurnemdete.eu
Социални мрежи:
Една от ролите ни е да подкрепяме деца и семейства в риск от изпадане от обществото. След идентифициране на семейства в риск, разпространяваме информация за конкретната нужда, събираме реална подкрепяща среда и привличаме хора и организации, които могат да помогнат като даваме възможност те да бъдат подкрепени от други хора. С това целим да намалим риска от възникване на други критични ситуации.
България дарява

КАУЗА:
ЩЕ ТИ ПОМОГНА ДА СИ ПОМОГНЕШ

Дарителски механизми

Банкова сметка:

Когато ни заболи зъб, търсим стоматологична помощ. Когато имаме здравословни проблеми, се обръщаме към лекар. Но когато имаме трудности в общуването с детето или партньора си, обикновено приемаме, че е неизбежно и не търсим специалиста, който ще ни помогне да преодолеем ситуацията. А психологът е този, който може да спести задълбочаването на проблема и да помогне за сформирането на механизми за предотвратяването на по-нататъшни сходни казуси.
Да отглеждаш и възпитаваш дете със синдром на Даун има своите специфики и трудности, с които родителите рядко могат да се справят без съответната специализирана помощ. Факт е, че силите, времето и средствата обикновено стигат за специалисти по развитието на детето, но рядко или никога за психолог или психотерапевт. Освен това в малките населени места достъпът до такива специалисти е силно ограничен.
Стартираме онлайн проект за психологическа подкрепа при отглеждането и възпитанието на деца със синдром на Даун, както в отношенията „родител-дете“, така и „родител-родител“ (между партньорите). Необходими са 12000 лв. или по 1000 лв. на месец за период от 1 година. Психологът ще отговаря по предварително подбрани теми под формата на видеоконсултации, достъпни навсякъде по всяко време чрез YouTube канала и сайта на Фондацията и социалните мрежи. По този начин ще помогнем на родители на деца със синдром на Даун, където и да се намират, да получат съвети и подкрепа в трудни и проблематични сфери, за да могат впоследствие да се справят сами.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Фондация UP WITH DOWN

Адрес:
Пловдив
Имейл:
upwithdownbg@gmail.com
Социални мрежи:
Ние сме UP WITH DOWN – фондация в обществена полза, чиято цел е щастлив и пълноценен живот на децата със синдром на Даун тук, в България. Посланието, което отправяме, е „щастливи със синдром на Даун“ и чрез него искаме да кажем на всички, че синдромът на Даун не е присъда за нещастен живот. Предизвикателство, възможност за взаимно усъвършенстване и развитие, много любов и щастливи моменти, както и активна ангажираност са част от важните неща, на които акцентираме. Нашата мисия е да работим с родителите и специалистите, за да могат децата да получават необходимата подкрепа в семейството и специализираната помощ, от която се нуждаят за по-добро развитие и качествен живот. Искрено вярваме, че с подходящата и навременна подкрепа и нужните усилия всяко дете със синдром на Даун може да развие потенциала си и да има щастлив и пълноценен живот.
България дарява

КАУЗА:
Канис-дейности с усърдие

Дарителски механизми

Банкова сметка:

“Канис-дейности с Усърдие” е екип от осем души, който провежда канис-дейности в групи за деца с различни затруднения. Това е вид подпомагаща терапия за деца с увреждания, в която основна роля има взаимодействието между децата и куче-терапевт. Провеждаме тези занимания от 2012 г. Към групите, с които работим, функционират и групи за родители, водени от семеен терапевт.

Целта на груповата работа е развиване на адаптивни поведенчески умения, промяна на нагласи, умения, изразяване на емоции чрез няколко общи цели: приемане на присъствието на кучето от страна на детето; установяване на контакт с кучето; осигуряване на възможност за позитивни емоции у детето; сензорна стимулация; внимание; познаване на връзката между куче и човек; подобряване на собствената схема на тялото; подобряване на моториката; изграждане на умения за релаксация в присъствието на куче; изграждане на умения за спонтанна активност при игра с кучето.

Във всяка група се включват до 8 деца с различни трудности в обучението. Отделните групи се водят от психолог, специален педагог и логопед, което дава възможност на децата да наблюдават различни стилове на работа, различни модели на поведение, да се учат от повече източници, всеки от които ги обогатява и развива. Активности могат да се разделят на две групи: упражнения, които се правят заедно с кучето, и упражнения, свързани с кучето.

На месец са необходими около 1000 лв., което включва две групи с деца на седмица и група за родители.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Сдружение „Усърдие“

Сдружение „Усърдие“
Адрес:
София, ж.к. Илинден, ул. Цар Симеон бл. 125
Имейл:
snmb3@yahoo.com
Социални мрежи:
Сдружение “Усърдие” е създадено през януари 2002 г. с цел всестранно подпомагане на хората с физически увреждания в тяхната социална интеграция чрез: – активиране на личностния потенциал на хората с увреждания; – обучителни програми; – социализация чрез програми за помощ в ежедневието; – съвместни проекти с други социални групи с цел преодоляване на взаимните бариери. Специален приоритет на сдружението е разработването на горепосочените програми и проекти с активното участие на самите хора с увреждания.
България дарява

КАУЗА:
Алтернативни образователни услуги за децата в малките населени места на община Търговище

Дарителски механизми

Банкова сметка:

През последните години, водени от разбирането за важността на работата с деца от най-ранна възраст, организацията ни натрупа много опит в прилагането на програми, подкрепящи ранното детско развитие. Една от програмите, по които работим в няколко детски градини, в детското отделение на болницата и в читалището в с. Давидово е „Библиотека на играчките“. Това е Програма, която, чрез използването на играта подпомага децата от най-ранна възраст да развият своите способности максимално; подобрява общуването на родителите с детето; изгражда навици за работа в група.
Последната ни инициатива е да подпомогнем още две читалища от община Търговище /Буховци и Пробуда/ да създадат подходящи условия и да започнат да прилагат програмата „Библиотека на играчките“ с деца от техните села. Първите стъпки са направени:
– разговори с родители на деца от 2 до 5 години;
– срещи с читалищните ръководства за заявяване на интерес от тяхна страна;
– осигурен финансов ресурс за провеждане на обучение на представители на тези читалища;
– осигурени финансови средства за закупуване на подходящи за програмата играчки и за оборудване на помещенията–масички и столчета, ниски етажерки, шкафчета, пердета, както и подходящо отопление;
За да постигнем добро качество, обаче ни е необходима допълнителна подкрепа за извършване на частични ремонти на помещенията, в които ще се реализира програмата. Направените план сметки са на стойност 5 800 лв. за с. Пробуда и 5 300 лева за с. Буховци.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Клуб на нестопанските организации, Търговище

Клуб на нестопанските организации, Търговище
Адрес:
Търговище, 7700 ул. Спиридон Грамадов, 12
Имейл:
clubngo@abv.bg
Социални мрежи:
Организацията работи за утвърждаване ценностите на гражданското общество в Търговище и региона чрез: - Развитие на силен и независим граждански сектор; - Овластени и информирани граждани; - Споделени ценности и трайни връзки – между самите субекти на гражданското общество и между представители на Третия сектор, държавните институции и бизнеса.
България дарява

КАУЗА:
21 грама надежда

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:

Проектът 21 ГРАМА НАДЕЖДА е стипендиантска програма на сдружение „Прегърни ме” в подкрепа на пет деца и младежи, лишени от родителска грижа (двама студенти – в Софийски университет и Югозападен университет, Благоевград; две деца – ученици в Националната художествена гимназия и Национална гимназия по приложни изкуства; едно дете, което започва подготовка за изпита по рисуване в приложното училище, гр. София).

З. А. Н. Л. Г. са деца, преминали през всички изпитания, на които са подложени „онези деца”, изоставените, за които обикновено се сещаме по Коледа и Великден.

Деца на разделени родители, деца, загубили своите родители, деца, отнети от своите родители.
Деца, преминали през мрачните стаи на полицейските участъци и детска педагогическа стая.
Деца с изтощени сърца, отраснали в социални домове и различни центрове за подкрепа.
Но има едно нещо, което ги отличава от останалите – таланта, който носят и усърдието, с което са въоръжени, за да се развиват.

Затова приятели на децата от ателие „Прегърни ме”, днес се обръщаме към всички вас, които ни окуражавате и подкрепяте. Към вас, без чието доверие и помощ „Прегърни ме“ отдавна щеше да е забравена приказка.
900 лв. месечно са необходимите средства, т.е. за една учебна година са необходими 9 000 лв.

21 грама – толкова тежи човешката душа. Пет детски души са заложени на карта. За тяхното спасение е нашата битка – тях да опазим, вървейки заедно по пътя на красивото, светлото и доброто.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Сдружение „Прегърни ме“

Сдружение „Прегърни ме“
Адрес:
гр. София, ул. "Княз Борис I" №48 ет.5 ап.10
Имейл:
milena_neyova@abv.bg
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Социални мрежи:
Сдружение „Прегърни ме” има за цел да помогне за социалното включване и реализация на деца и младежи, живеещи в социални институции. Творческите занимания (по изобразително изкуство, творческо писане и илюстрация, театрални работилници и креативни ваканции) помагат за откриването на таланти сред децата, тяхното личностно развитие, насочват ги към определени професии, правят ги по-конкурентноспособни за живота, който им предстои.
България дарява

КАУЗА:
Помогни ни да изградим КЪЩА НА ДЕЦАТА в София

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:
Платформи за дарения:

България е на първо място в Европа по брой на младите хора, които нито учат, нито работят. Те са около 170 000 – повече от населението на Русе. За да променим това, е необходимо да мотивираме и въвличаме децата от ранна възраст, така че да се превърнат в активна част от обществото. Да вярват, да участват и да постигат мечтите си.

Именно затова Национална мрежа за децата – обединение на 149 граждански организации от цялата страна – стартира изграждането на КЪЩА НА ДЕЦАТА. Това ще бъде място за всички деца на България, независимо от техния произход, социален статус и възраст. Къщата ще представлява Център за обучение и защита на правата на децата, където те ще играят, споделят и учат, за да придобият лидерските умения на бъдещето. По интерактивен начин ще се учат гражданско и здравно образование, финанси и предприемачество, медийна грамотност и др. Предвидили сме и училище за родители. Мястото ще бъде дом и на всички 149 организации от Мрежа за децата.

КЪЩАТА НА ДЕЦАТА ще се управлява като социално предприятие и в нея ще работят младежи, които излизат от институции. Вече закупихме парцел, който се намира в широкия център на София. Организирахме открит архитектурен конкурс, в който избрахме изпълнителя на идейния проект. Получихме подкрепа от няколко корпоративни донори, а в платформата Global Giving вече сме събрали над 10 500 долара.

Работим усилено в следващите 2 г. да изградим този модерен център за децата на България. Сега имаме нужда и от твоята подкрепа!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Национална мрежа за децата

Национална мрежа за децата
Адрес:
София 1463, бел. Витоша № 58, ет 4
Имейл:
yana.sabeva@nmd.bg
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Дарителска страница на организацията:
Линк към страницата
Социални мрежи:
Национална мрежа за децата е обединение на 149 граждански организации от цялата страна, които работят с и за деца и семейства. Създадени сме като сдружение в обществена полза преди 12 г. Мисията ни е да се застъпваме за правата и благосъстоянието на децата като обединяваме и развиваме широка, обществено значима мрежа от организации и съмишленици. Национална мрежа за децата работи за общество, в което всяко дете има свое семейство и се радва на най-добрите възможности за живот и развитие. Съществува хармония между секторните политики за детето и семейството и правата и благосъстоянието на децата са гарантирани. Основните области, в които ние като Мрежа и нашите членове работят са: образование, семейство и алтернативни грижи, здравеопазване, детско правосъдие и детско и младежко участие. Само през 2017 година 73 624 деца и 21 718 семейства са били подкрепени от организациите членове на Мрежата, а 11 661 специалисти – учители, социални работници, психолози, съдии, полицаи, са били обучени или подкрепени. В резултат на нашата застъпническа работа през миналата година са направени 18 конкретни промени на законодателно и практическо ниво, които променят живота на хиляди деца в България. Те създават възможност за развитието на по-достъпни социални услуги, по-добра грижа за децата, отглеждани в Центрове на настаняване от семеен тип или приемна грижа, повече специално внимание към ранното детско развитие от 0 до 7 г.
България дарява

КАУЗА:
Само напред

Дарителски механизми

Банкова сметка:

В Кризисния център за деца пострадали от насилие, който фондация „Конкордия България“ управлява, се настаняват деца от 3 до 18 години с изключително тежки съдби. За да им осигурим психическа и емоционална стабилност , която да ги върне към нормалeн живот, ние изработваме индивидуален план за всяко дете – дневен режим, който освен терапевтични, включва и образователни дейности и посещение на училище.

Индивидуалните режими на всяко едно дете са съобразени с неговите нужди. Това изисква и наличието на възможност всяко едно дете да бъде заведено на училище, на лекар или до друга институция във всеки един момент от денонощието. За да можем да осигурим спокойствие и равновесие в живота на децата, Кризисния център има нужда от автомобил. С този автомобил децата пострадали от насилие, придружени от социални работници, ще могат да стигнат до най-значимите за тях места без да се страхуват и без допълнителен стрес. Колата за тях е средство, с което да стигнат до мястото, където получават подкрепа. Там, където искат да бъдат. Там, където няма насилие.

За закупуването на автомобил за Кризисния център и покриване на разходите за регистрация и застраховка на автомобила са нужни 8 000лв. Дарете сега и помогнете на дете пострадало от насилие да продължи само напред!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Фондация „Конкордия България“

Фондация „Конкордия България“
Адрес:
София 1510, ул.Павлина Унуфриева 4
Имейл:
communication@concordia.bg
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Дарителска страница на организацията:
Линк към страницата
Социални мрежи:
Който спаси един живот, спасява целия свят! КОНКОРДИЯ е международна, независима неправителствена организация, посветена на подкрепа за деца, млади хора и семейства в нужда, които насочва към по-независим и отговорен живот. Ние отиваме там, където нуждата е най-голяма. И там, където другите не ходят. Ние търсим индивидуални решения за деца, юноши и техните семейства. Ние никога не се отказваме от никого, когото подкрепяме. Ние споделяме хуманните принципи и ценности. Толерантни сме, открити сме за други култури и религии.
България дарява

КАУЗА:
Семеен център „Дворец на здравето“ в Ямбол

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:

Читалище „Умение – 2003“ планира да отвори в град Ямбол Семеен център „Дворец на здравето“ за 100 деца и младежи с хиперактивност, увреждания и други специални образователни потребности.
Понастоящем подкрепата на институциите за такива деца се изразява само в предоставянето на медицински грижи.
Искаме те да се чувстват пълноценни, да демонстрират и доразвиват своята креативност и самочувствие чрез групови и индивидуални занимания по музикална терапия (свирене на пиано, пеене или танци); арт-терапия (рисуване, моделиране и др.); двигателна терапия чрез боче, петанк и други дейности по физическа активност.
Наред с това за тях и семействата им ще се осигурява консултативна специализирана подкрепа от логопед, психолог, кинезитерапевт, както и в кабинета по сексуално и репродуктивно здраве. Читалището разполага с такива специалисти.
Първите дарения за нашата инициатива направиха родители, след като над 100 деца се включиха в Празника на дарителството през март 2018 г. в Градския парк в Ямбол в рамките на Първото издание на кампанията „България дарява“. 49.50 лв. бяха събрани тогава в кутиите за дарения. Още 250 лв. бяха събрани чрез системата DMS. 200 лв. получихме като дарение за Семейния център от „Сорт комерс“- Ямбол. Още 1500 лв. дарение направи „ЕСО“ЕАД.
Средствата обаче все още не са достатъчни. Нуждаем се от подкрепа за консумативи и специализирано оборудване на центъра. Разчитаме и на Вашата подкрепа!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
НЧ „Умение-2003“

НЧ „Умение-2003“
Адрес:
ул. Добри войвода 34, гр. Ямбол 8600
Имейл:
umenie2003@gmail.com
Информационен портал за НПО в България:
Линк към профила
Социални мрежи:
Читалището работи за и с младите хора в сферата на елиминиране на насилието, дискриминацията и езика на омразата чрез интерактивни занимания и обучения. Нашата мисия е укрепване на гражданското общество и обществено признание на доброволчеството чрез развитие и утвърждаване на услуги за местната общност, различни от услугите, които предоставят държавните и общинските културни институти и училища. Предоставяме менторски услуги за маргинализирани общности, организираме обучения, застъпничества и кампании за равнопоставеност и информираност на всички хора.
България дарява

КАУЗА:
Всичко е възможно, стига да поискаме!

Дарителски механизми

Банкова сметка:
Дари чрез:
Платформи за дарения:

Казвам се Милена и съм родител на дете с проблеми в развитието, моето Дете – Чудо Явор на 13 години. Роди се недоносен и има направени общо шест операции досега заради хидроцефалия, ДЦП и ретинопатия. Независимо от всичко това, Явор има невероятен хъс за живот, любознателен е и много лъчезарен. Председател съм на Сдружение „За Децата – 2017“. На 18.05.2018 г. сключихме договор  с община „Божурище“ за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години за урегулиран поземлен имот в Божурище с площ от 9 805 кв. м. и сграда със застроена площ от 1 880 кв. м. Целта е да изградим  Комплекс за рехабилитация, интеграция и професионална работа с деца и младежи с проблеми в развитието. Всичко в комплекса ще бъде съсредоточено на едно място: медицински център с басейн за водна рехабилитация, зона за спортни площадки, адаптирана детска площадка, кът за игри, гледане на децата почасово, зона за опитно поле – младежите ще садят цветя, билки, зеленчуци, които след това ще предлагаме в собствено магазинче на търговските вериги и ресторанти.

За да стартираме с ремонт на покрива на сградата, са ни необходими 32000 лв. Вече имаме дарени над 10000 лв.

Искаме да създадем този комплекс заради това, което ни е липсвало през годините като родители на дете със специални нужди. Така, един ден, когато мама и тати станат звездички на небето, да знаем, че нашите вече пораснали деца ще могат да се справят сами в живота и няма да тежат на никого!


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Сдружение „За Децата-2017“ в обществена полза

Сдружение „За Децата-2017“ в обществена полза
Адрес:
0885 162 902
Имейл:
mail@forkids2017.org
Социални мрежи:
Основна цел на нашата работа е насърчаване и подкрепа на децата и младежите с проблеми в развитието и техните семейства. Ние споделяме варването, че всеки човек може и има право да развие максимално своя потенциал и да бъде ценен участник в живота на общността.
България дарява