fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Вече имате регистрация? Влезте и качете нова кауза »

Права на хората с деменция – пътеводител

България Дарява / Права на хората с деменция – пътеводител

КАУЗА:
Права на хората с деменция – пътеводител

Как да дариш

Банкова сметка:
Дари чрез:

В рамките на кампанията „Права на хората с деменция  пътеводител“ Българският хелзинкски комитет си поставя за цел да събере средства за издаването на кратък наръчник за семейства на заболели от деменция. Изданието ще опише какви услуги в подкрепа на пациентите и техните близки съществуват у нас, как семействата на заболелите да получат достъп до тях, какви документи са необходими, кои институции и организации са ангажирани в този процес.

Данните на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че хората с деменция са между 5 и 8% от населението над 60 г. За България това са между 100 000 и 160 000 души, повечето от които не се лекуват и остават у дома на грижите на близките си.

Според пилотно проучване, проведено в началото на миналата година от Фондация „Състрадание Алцхаймер“ в България, 95% от респондентите не намират достатъчно информация за тези състояния, нито за услугите, които човек може да потърси за засегнатите си от болестта близки.

БХК проследява и мониторира състоянието на правата на хората с увреждания и хората в институции вече две десетилетия. В страната ни правата на тези хора системно се нарушават – често животът им завършва в домове, където те стават жертва на нехуманно отношение, изолация и неглижиране. В същото време близките им не знаят как да им осигурят по-качествена грижа, срещат сериозни затрудения да се възползват от малкото гарантирани у нас възможности за подпомагане и услуги.

Нека заедно начертаем пътя!

Целева сума – 2000 лв.


ОРГАНИЗАЦИЯ:
Български хелзинкски комитет

Български хелзинкски комитет
Адрес:
София 1504, р-н Оборище, ул. Върбица 7
Имейл:
bhc@bghelsinki.org Информационен портал за НПО в България Дари тук
Социални мрежи:
Българският хелзинкски комитет (БХК) е независима неправителствена организация за защита правата на човека: политически, граждански, културни, социални. Акцент в работата ни е отстояването на правата на най-уязвимите групи: деца, хора с увреждания, жени, етнически и ЛГБТИ малцинства, лишени от свобода. Целите на БХК са да насърчава уважение и защита правата на човека, да лобира за законодателни промени за привеждане на българското законодателство в съответствие с международните стандарти, да поощрява обществен дебат по правозащитни проблеми и да популяризира правозащитната идея сред широката общественост.