Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Каузи

Име на каузата Описание на каузата
Програма „Топъл обяд“
Организация:
Български Червен кръст
Програма „Топъл обяд” се реализира в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК и е създадена през 2004 г. С различни кампании се набират средства и се финансират проекти “Топъл обяд” в училища от цялата страна.
Програмата подпомага ученици в неравностойно положение и техните родители, като много често топлият обяд в трапезариите на БЧК е единственият повод децата да посещават учебните занятия. Те получават безплатен обяд всеки ден през учебната година.
Програмата допринася за нормалното физическо развитие на подрастващите, намалява заболеваемостта сред тях, произтичаща от нередовно и непълноценно хранене, предпазва ги от опасностите на улицата. Средно около 12 000 деца годишно отпадат от училище поради социални причини. Нашите деца се нуждаят от храна, грижа и внимание през цялата учебна година.
За 15-та поредна учебна година (2018/2019) 1 600 нуждаещи се деца от цялата страна ще получават безплатен топъл обяд всеки учебен ден на обща стойност е 259 318 лв.

„Програма Топъл обяд” - данни, факти, цифри:
 Стартира през декември 2004 година. 15 години устойчивост.
 Осигурена храна за приблизително 16 000 деца.
 Предоставени средства до момента - приблизително 2 329 770 лв. /1 164 885 обяда/.
Банкова сметка:
IBAN в BGN: BG37UNCR 7000 1500 5335 32
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Спортът – начин за интеграция на деца и младежи със зрителни увреждания
Организация:
Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
Нашата кауза е популяризиране на адаптирани и специализирани спортове за деца и младежи със зрителни увреждания чрез организиране и провеждане на тематични срещи и демонстрации на адаптирани и специализирани спортове в училища в цялата страна, в които има деца и младежи със зрителни увреждания.

Сформиране на екип от специалисти (специален педагог, спортен педагог, психолог и др.), за срещи с деца и младежи със зрителни увреждания и техните родители. Целта е интеграция и социално включване на децата и младежите със зрителни увреждания чрез спорт, както и придобиване на навици за по-здравословен начин на живот. България е една от водещите страни по затлъстяване на децата и младежите както и на обездвижването им.

Желанието ни е да накараме повече деца и младежи със зрителни увреждания да се включат в спортовете за незрящи. Това са спортове, които са създадени специално за хора със зрителни увреждания. Такива спортове са Шоудаун и Голбал. Адаптираните спортове се практикуват от хората без увреждания, но са адаптирани по определен начин за хора със зрителни увреждания. Такива спортове са: Шахмат, Стрелба с лък, Тандемно колоездене, Лека атлетика и др.
Банкова сметка:
Societe Generale Експресбанк
BIC(SWIFT): TTBBBG22
IBAN: BG48TTBB94001523755353
Федерация Подкрепа за ЛГБТИ младежи и техните семейства
Организация:
Фондация Сингъл Степ
Предоставяне на професионална, анонимна и лесно достъпна психологическа, здравна и правна подкрепа за ЛГБТИ младежи и техните семейства. В момента екип от 20 доброволци работи на онлайн чат всяка вечер от 20:00 до 23:00 ч., както и на безплатна телефонна линия всяка сряда от 17:00 до 20:00 ч. Освен това в гр. София се провежда група за подкрепа на младежи, а мрежа от общо 9 психолози предоставят индивидуални консултации в градовете София, Пловдив, Кърджали, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора, Бургас и Варна. През 2018 год. с нас са се свързали хора от над 85 населени места в страната. Чрез кампанията си #endHIVbg предоставихме на 900 гей мъже безплатно, конфиденциално, орално тестване за ХИВ, без да се налага посещаване на здравен център.
Каузата ни е да продължим да предоставяме услугите си за общността и да продължим да ги подобряваме и разширяваме според нуждите на общността, както и да предоставяме информация под формите на кампании, story-telling и предоставяне на платформа за млади ЛГБТ хора.
Банкова сметка:
BG65UBBS80021053459440
BIC/SWIFT: UBBSBGSFОбединена Българска Банка
Фондация Сингъл Степ Асистирана терапия с помоща на конете за деца с увреждания
Организация:
СНЦ "Клуб по конен спорт и коневъдство - Русе"
Асистирана терапия с помощта на конете представлява комплексен и високоефективен метод на физическа и психологическа рехабилитация, социална адаптация и интеграция на деца с трайни увреждания, която се базира върху един много специфичен подход, при който ездата и качването на коня не са винаги задължителен елемент от терапията. Самите коне влизат в ролята на терапевти.

Искаме да предоставим възможност за едногодишна индивидуална програма за рехабилитация и асистирана терапия с помощта на конете за две деца с трайни увреждания и едногодишна програма за социална терапия за група от деца/младежи с увреждания, всички от гр. Русе. Имайки предвид опита ни в сферата на работа с коне, на работа с деца и деца с увреждания, бихме могли да обособим ефектите от терапията в няколко групи с резултати:
- подобряване на общата и фината моторика чрез извършване на определени дейности/упражнения от гърба на коня и от земя;
- повишаване на мотивацията и самооценката посредством предоставената възможност участниците да вземат решения самостоятелно, да преборят страховете си и да осъзнаят, че въпреки ограничените си възможности могат да се справят с много повече неща, отколкото самите те и обществото са свикнали да им позволяват;
- подобряване качеството на живот, придобиване на нови знания и умения;
- социален ефект-преодоляване на страха да бъдат отхвърлени поради различията си, излизане от затворения кръг на семейството/институцията и създаване на нови социални контакти.
Банкова сметка:
IBAN: BG17IORT73791030048000
BIC: IORTBGSF
Инвестбанк
СНЦ Как да отгледаш Родител
Организация:
фондация Благотворител
Вярваме, че най-добрата рецепта за щастливи хора и най-добрата превенция на негативните явления е да учим децата на честност, толерантност, отговорност, сътрудничество, радост, щедрост, търпение, уважение, благодарност!

През 2018 г. създадохме два наръчника „Уроци за сърцето” за педагози и възпитатели на деца в предучилищна и в начална училищна възраст. Много учители откриха в тях добър помощник при възпитанието на характера на децата и създаване на подкрепяща и творческа среда.
Опитът ни вече 8 години показва, че е жизненоважно образованието на сърцето да бъде част от програмата на българското училище. Но е също толкова важно да е част от живота на семейството.
Искаме да създадем книга за родителите, като признаем тяхната първостепенна роля и отговорност в изграждане на щастлива, творческа личност на детето и заедно с това да ги подкрепим в ролята им на брачни партньори, които искат да запазят топлината и близостта в семейството си.
Темите, които ще включим, са онези въпроси, от които зависи собственото ни израстване като партньори и родители:
 Защо днес е толкова трудно да изградим и запазим здраво семейство?
 Откъде знаем как да бъдем родители?
 Защо любовта невинаги е толкова хубава, колкото във филмите?
 Какви бедствия се случват, когато детето стане център на света?
 Спазваме ли правилата, които даваме на децата си?
Вашата подкрепа е ценна за нас! Може да научите за Програма добродетели от сайта ни www.dobrodeteli.bg и www.blagotvoritel.org.
Банкова сметка:
IBAN: BG12UNCR76301076593518
BIC: UNCRBGSF
УниКредит Булбанк
Линкове към други платежни механизми:
Помогни здравнонеосигурените майки да родят здрави бебета!
Организация:
Клуб на нестопанските организации, Търговище
Детското здравеопазване в България е безплатно. Гарантирано от държавата.
Безплатно ли е обаче пренаталното детско здраве, здравето в утробата на майката? Оказва се, че не е! Защото има бременни жени, които нямат възможност да платят здравните си осигуровки, да ползват женска консултация, да си направят изследвания. На практика, преди да се родят, техните бебета растат извън здравната система.

В помощ на неосигурените бременни жени през 2007 година е приета Наредба № 26 на МЗ. Тя дава възможност всяка от тях да получи 1 безплатен преглед при гинеколог и основни изследвания. Крайно недостатъчна, тази възможност често не се ползва от бременните, защото не знаят за нея.

Информация бъдещите майки могат да получат в управляваната от Клуба на НСО „Къща на семейството и общността”. Тук те получават подкрепа за преглед при гинеколог; срещат се с акушерка; получават съвети за здравето си и предстоящото раждане, както и най-необходимото за бебето.

„Къщата” в Търговище е една от четирите в България, които работят пилотно по Програма „Сигурен старт”, финансирана от Фондация „Лале”. Това е иновативна услуга в подкрепа на деца и семейства за ранно детско развитие, равни възможности и позитивно родителстване. Освен здравна помощ, в нея имаме оборудвани стая за игра, бебешка стая, кухненски кът и компютърно пространство, които могат да се ползват от всички семейства. В тяхна подкрепа работят специалисти, отдадени на каузата за осигуряване на по-достоен живот на най-уязвимите хора.
Банкова сметка:
BG98TEXI95451005994801
TEXIBGSFГексим банк АД Търговище
Клуб на нестопанските организации, Търговище Дарете грижа на хора с редки болести
Организация:
Сдружение "Българска Хънтингтън Асоциация"
Един на 2000 човека е засегнат от рядко заболяване, а се срещат повече от 6000 вида редки заболявания. Само за 5% от тях има лечение. Хънтингтън, Реклинкхаузен, Акромегалия, Атаксия на Фридрайх, Муквисцидоза, Саркоидоза, Сирингомиелия - зад тези екзотични имена стоят истински хора със своите съдби. Нелечими, хронични, водещи до тежки увреждания. Чувството за изолация се усеща още с израза „рядко срещана болест“. Това са хора на всякаква възраст, които се нуждаят от подкрепа и последваща грижа. Има хора, които не могат да излизат от вкъщи поради физическите си ограничения или недостъпността на средата.
Рядката болест е ежедневие, тя не се лекува с едно хапче, не се оправя с една седмица физиотерапия. Грижите, които следва да се полагат за човек, засегнат от рядко заболяване, са ежедневни - рехабилитация, кинезитерапия, ерготерапия, социална работа, подкрепа…. разбирането, че не си сам! Това са нещата, които искаме да осигурим за хора, които са диагностицирани с рядко заболяване, защото болестта може да е рядка, но грижата не трябва да бъде такава!

Крайната цел на проекта ни "Мобилен Център за хора с редки болести" е да обхване хора с тежки редки увреждания, не само в големите градове, но и в малки населени места в България, където достъпа до подкрепа и рехабилитация изцяло липсва.

Подкрепете ни, а ние ще ви покажем, че да живееш пълноценно, макар и с рядко заболяване е възможно! Нека не оставяме хората с редки болести в изолация!
Банкова сметка:
IBAN: BG28BGUS91601002931700
BIC: BGUSBGSF
Българо-Американска Кредитна Банка
Линкове към други платежни механизми:
Сдружение Адаптирано плуване за деца със синдром на Даун през 2020 г.
Организация:
Фондация "Живот със Синдром на Даун"
„Проект за адаптирано плуване 2020“ е насочен към 30 деца със синдром на Даун от 7 града в България. Същият проект стартира през 2018 г. и е действащ до края на 2019 г. Целта на фондация „Живот със Синдром на Даун“ е да осигурява индивидуално адаптирано плуване с треньор с опит и подготовка в работата с деца със специални потребности. За да има дълготраен ефект, развитие и добри резултати при децата, това трябва да е дългосрочен проект без прекъсване.

Децата със синдром на Даун са от Варна, София, Стара Загора, Габрово, Дупница, Гълъбово и Севлиево. Важно е, че включваме в проекта деца със синдром на Даун и от по-малки градове, където възможностите за развитие или липсват, или са ограничени. Достъпът до проекта е абсолютно безплатен за всичките 30 деца, което е в голяма помощ и подкрепа и на техните семейства. Плуването е от изключително значение за развитието на децата със Синдром на Даун, защото стимулира физическото и психомоторното развитие, подобрява координацията, нервната система, кръвообръщението, дишането, укрепва костната система и имунитета, нормализира мускулния тонус, действа благотворно върху храносмилането.
Банкова сметка:
УниКредит Булбанк
BG56UNCR70001522892466
BIC: UNCRBGSF
Линкове към други платежни механизми:
Фондация „ТЯ в … ‘ в още 3 български града
Организация:
Институт за изследвания на мира - Пловдив
'Тя в …' е социална платформа, която всеки месец дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Целта на събитието е да бъде сигурно място, където други момичета и жени намират вдъхновение, приятелска и подкрепяща среда в следването на техните стремежи.

Идеята се ражда в Пловдив, където през юни 2018 е организирано първото издание 'ТЯ в Пловдив'. Събитието показва жените, които всеки ден правят невероятни неща, но не са известни. Много бързо събитието се превръща във феномен в културния живот на града и около него се заражда силна и подкрепяща се общност. През октомври е дадено началото и на 'ТЯ във Варна', където успехът бързо се повтаря.

Силата на 'ТЯ в ...' е в изключително лесния за приложение метод за създаване на общност!
Социалната платформа поставя в центъра желанията и нуждите на местните жени, които са овластени да споделят както успехите, така и страховете си и да намерят подкрепа.

В работата си ние се водим от три принципа:
Любов. Вярваме, че качество на жената да подхожда с любов към света около нея е изключително важно във времето, в което живеем.
Свобода. Всяка жена е различна и има свободната воля да избере как да живее и каква да бъде.
Мъдрост. Да дадеш глас и платформа на някого носи отговорност за посланието, което стига до обществото.
Банкова сметка:
Фондация Институт за изследвания на мира -Пловдив
BG14 UNCR 7000 1522 5675 93
Банков код/ SWIFT/ BIC: UNCRBGSF
Линкове към други платежни механизми:
Подкрепи семеен център за недоносени деца и техните семейства „Малки чудеса“
Организация:
Фондация "Нашите недоносени деца"
Семеен център „Малки чудеса“ е сбъднатата мечта на фондация „Нашите недоносени деца“. Той е първото по рода си пространство в България, което предоставя специализирана комплексна подкрепа на преждевременно родените деца и техните семейства. В центъра се осъществява проследяване, превенция и терапия на състояния, характерни за недоносените деца.

Основният фокус в „Малки чудеса“ е ранното детско развитие от раждането до седмата година. В Центъра децата и семействата са посрещнати от специалисти – психолози, ерготерапевт, логопеди и специалист по ранна детска интервенция, профилирани в ранната подкрепа на преждевременно родени деца и техните семейства. Родителите могат да получат безплатна консултация от лекар неонатолог или педиатър, относно основни въпроси в грижата за техните деца. В „Малки чудеса“ децата и родителите могат да се възползват както от индивидуални консултиране и терапия, така и от възможностите за включване в терапевтични групи за деца и групи за родителска подкрепа. Стремежът на Фондацията е да спести на родителите лутането от специалист на специалист, като предложи специализирана подкрепа за развитието на недоносените деца на едно място.

Нуждаем се от подкрепа, както за наем и консумативи, така и за специализирано оборудване, обучения за допълнителна квалификация на нашите специалисти, както и за социалната ни програма, насочена към осигуряване на подкрепа за деца от семейства с финансови затруднения.
Банкова сметка:
Фондация "Нашите недоносени деца"
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF
Линкове към други платежни механизми:
Фондация Ученици доброволци променят България
Организация:
TimeHeroes
В цяла България има ученици, които искат да се чувстват полезни, да имат кауза и да бъдат уважавани от възрастните и съучениците си за това. Същевременно, малко от тях знаят какво конкретно могат да направят за града и общността си, или как да намерят съмишленици сред връстниците си.

Ученическите доброволчески клубове на TimeHeroes доказват вече четири учебни години, че с подкрепата на екипа ни има как над 500 младежи от 27 доброволчески клуба в 23 населени места в България да действат по проблемите, които забелязват в своите общности.

Миналата учебна година те организираха 115 инициативи, сред които почиствания на градски и планински паркове, посещения и четене на приказки на хоспитализирани деца, помощ в местни библиотеки, почистване от сняг на дворовете на самотно живеещи възрастни хора и много др.

Снимки и истории: blog.timeheroes.org/archive.

Освен че помагат на местни каузи, младежите развиват полезни умения, повишава се желанието им да посещават училище и се подобряват шансовете им за прием в добър университет.

Мрежата доброволчески клубове е любим проект на екипа на TimeHeroes. Втора година организацията няма финансиране за него и разчита на граждани и компании за:
- хонорар на координатор на мрежата, който подкрепя индивидуално всеки клуб през цялата година
- материали за всеки клуб (специален наръчник, календар с 30+ идеи за каузи, стикери, значки и др.)
- сертификати за активните герои

Повече за клубовете: bit.ly/TH-klubove

Благодарим за всяка подкрепа 🤘
Банкова сметка:
BG69UNCR70001522094213
Линкове към други платежни механизми:
TimeHeroes Повярвай в потенциала на всяко дете. Подкрепи учител по програма „Заедно в час“.
Организация:
Фондация "Заедно в час"
Образованието на децата в България до голяма степен зависи от фактори, които те не могат да контролират. Въпреки забележителните успехи на млади българи на международни олимпиади и състезания, за които чуваме в медиите, над 40% от българските младежи остават функционално неграмотни. Това означава, че не разбират смисъла на прочетен текст и не могат да прилагат елементарни математически познания в реалния живот.

Визията на „Заедно в час“ е всяко дете в България да има достъп до качествено образование, независимо къде живее и какви са финансовите възможности на родителите му. Вярваме, че добре подготвените и мотивирани професионалисти са най-ценният капитал за положителна промяна в образованието и път към решението на всички тези предизвикателства. Затова търсим, обучаваме и развиваме уменията на хората, които искат да допринесат за качествено образование за всяко дете в България – образование, което създава работеща икономика и здраво общество.

С натрупания опит и идеи след двете години участниците в програмата продължават да допринасят дългосрочно за достъпа до качествено образование през работа в различни професионални сфери. Близо 80 % от възпитаниците на програмата продължават да работят в образователния сектор.

Подкрепете ни и станете част от нашата силна общност от настоящи участници, възпитаници на програмата и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогнем дългосрочно достъпа на учениците до качествено образование.
Банкова сметка:
BG14UNCR70001520540099
Линкове към други платежни механизми: