fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Вече имате регистрация? Влезте и качете нова кауза »
 

Въпроси и отговори

България Дарява / Въпроси и отговори

Защо се организира БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА?

Ние вярваме, че демократичността и просперитетът на едно общество са гарантирани от силата и устойчивостта на гражданските организации в него. В България има хиляди граждански организации, в които работят всеотдайни хора. В сърцето на тези хора гори кауза, затова и професионалният им път е посветен на решаването на значим социален проблем. За да помагат там, където има нужда, тези организации и хора имат нужда от подкрепата на цялото общество.

Всеки може да бъде съпричастен към една кауза, като я подкрепи с участието си в различни събития, доброволен труд и експертиза, финансово дарение. Кампанията БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА е възможност да изберете вашата кауза сред легитимни и работещи граждански организации и да я подкрепите финансово с дарение посредством механизми, които самите граждански организации са създали.

Кога се провежда?

Комуникационната кампания на БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА стартира на 1 март, 2020 год., а същинската дарителска кампания – на 22 март, като ще продължи до 31.03.2020 г.

Кой може да участва в БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА?

В кампанията могат да се включат граждански организации, които отговарят на предварително зададени от организаторите критерии, подробно описани в Регламента на кампанията, както и дарители – физически и юридически лица.

Кой организира БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА?

Инициативата се осъществява благодарение усилията на 11 организации:
• Сдружение „Български дарителски форум“
• Фондация „Български център за нестопанско право“
• Фондация „Български фонд за жените“
• Фондация „Бикоуз: в помощ на благотворителността“
• Сдружение „Българско дружество за защита на птиците“
• Сдружение „Национална мрежа за децата“
• Сдружение „Център за приобщаващо образование“
• Фондация „Международна наградата на херцога на Единбург-България“
• Фондация „Заслушай се“
• Фондация „Светът на Мария“
• Сдружение „ВВФ-Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България“,

и се подкрепя от UNICEF.

През 2019 г. към организаторите се присъединиха фондация „Заедно в час“ и фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Как мога да получа повече информация?

При допълнителни въпроси, нужда от съдействие за регистрация на кауза и др., можете да ни пишете на имейл: dari@bulgariadariava.bg

Данъчни облекчения за физически лица

Закон за данъка върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), изм. ДВ. бр.105 от 18 Декември 2018 г.

Регламентира възможността за ползване на данъчно облекчение при дарения, извършени и декларирани от физически лица.

Намалението се прилага върху сумата от годишните данъчни основи и размерът му зависи от статута на лицата в полза на които е направено дарението, като варира от:

  • до 5% при дарения в общия случай към юридически лица с нестопанска цел, здравни или лечебни заведения, специализирани и образователни институции, културни институти, БЧК, УНИЦЕФ и много др.;
  • до 15% от сумата от годишните данъчни основи при дарение за културата по реда и условията на Закона за меценатството;
  • до 50%, когато дарението е в полза на Националната здравноосигурителна каса – за дейности във връзка с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването, и/или Център за асистирана репродукция.

Данъчни облекчения за юридически лица

Закон за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) изм. ДВ. бр.105 от 18 Декември 2018 г.

Определя реда и условията, при които даренията от юридически лица могат да бъдат признати за разходи.

За данъчни цели се признават счетоводни разходи за дарения в общ размер:

  • до 10% от положителния счетоводен финансов резултат (счетоводната печалба), когато разходите за дарения са направени в общия случай в полза на юридически лица с нестопанска цел, здравни или лечебни заведения, специализирани и образователни институции, културни институти, БЧК, УНИЦЕФ и много др.;
  • до 50% от счетоводната печалба, когато разходите за дарения са направени в полза на Националната здравноосигурителна каса – за дейности във връзка с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването, и Център за асистирана репродукция.
  • до 15% от счетоводната печалба при безвъзмездно предоставена помощ при условията и по реда на Закона за меценатството;
  • за данъчни цели се признават разходите за дарения на компютри и периферни устройства за тях, които са произведени до една година преди датата на дарението, направени в полза на български училища, включително висши училища.