fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Вече имате регистрация? Влезте и качете нова кауза »

Организация:
Народно Читалище Светлина - 1861

Народно Читалище Светлина – 1861
Адрес:
ул. Боян Чомаков 4
Имейл:
svetlina1861@abv.bg Информационен портал за НПО в България Дари тук
Социални мрежи:
Народно Читалище Светлина – 1861
НЧ "Светлина - 1861", гр. Шипка, е едно от първите читалища в България. То поддържа богата дейност и се старае да пази и предава на бъдещите поколения българските традиции и обичаи. В сградата на читалището се помещават библиотека, с над 31 000 тома книги и старопечатни издания, както и Художествена галерия „Христо Песев“, с над 200 картини на шипченски художници и над 150 пластики на шипченски скулптори. Развиват се успешно краеведски клуб, киноклуб, танцов състав за народни танци, вокална група и детска театрална трупа. Една от основните дейности на читалището през последните години е развитието на етнографски комплекс „Чирпанлиева къща“ (паметник на културата от местно значение), както и Образователната игра "Да открием богатство" (носител на Регионален грант Виваком 2016).

КАУЗА:
Музейно кафене към етнографски музей Чирпанлиева къща

Как да дариш

Банкова сметка:
Дари чрез:

В центъра на гр. Шипка, непосредствено над централния площад, се е сгушила Чирпанлиевата къща – паметник на културата от местно значение и една от малкото запазени възрожденски къщи в града. Реконструирана след Освобождението през 1884 г. и съхранена по-късно като музейна експозиция от будните читалищни дейци, къщата посреща със своята красота и богата колекция, и вдъхновява с историята си и тази на хората живели в нея.

Понастоящем Чирпанлиевата къща се стопанисва от НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка. Екипът на читалището мечтае да възроди някои от автентичните местни занаяти и има амбицията да превърне Чирпанлиевата къща в център на културния туризъм в града. За целта е разработен проект, вече одобрен от НИНКН, за разширение на съществуващата в двора постройка гюлпана, включващ създаване на музейно кафене и изграждане на навес за външна експозиция и демонстрация на автентични занаяти.

Изграждането на музейното кафене е в ход. Постройката е пребоядисана отвътре и отвън, положена е каменна настилка, ремонтирана е електрическата инсталация, закупени са маси и столове, мивка и хладилник. Необходими са допълнителни средства за изграждането на плотове и шкафчета, довършване на каменната настилка, покриване на част от чардака за създаване на сухо пространство по време на пролетните дъждове, закупуване на кафемашина и други помощни електроуреди. С вашата подкрепа се надяваме да завършим възможно най-бързо ремонтите и кафенето да отвори врати за летния сезон на 2020 г.