fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Вече имате регистрация? Влезте и качете нова кауза »

Новини

България Дарява / Новини  / АКО ПОВЕЧЕ ХОРА ПОВЯРВАТ, ЧЕ ДОБРОТО Е ЗАРАЗНО

АКО ПОВЕЧЕ ХОРА ПОВЯРВАТ, ЧЕ ДОБРОТО Е ЗАРАЗНО

Мариета е майка, която ражда дете със синдром на Даун. Докторите  и казват, че такива деца ги изоставят, защото не се развиват и обществото не ги приема. Шокът е голям. Има натиск и от страна на семейството й да изостави детето. Мариета споделя: „Не знаех, какво да правя. Бях объркана и нямах подкрепа. Потърсих в интернет информация и попаднах на канала „Живот със Синдром на Даун“ в YouTube и на статии за фондация „Живот със Синдром на Даун“. Изгледах всички клипове и прочетох всичко. Благодаря, че ми дадохте кураж, сила и вяра  да продължа живота си въпреки стреса и неочакваната новина! Лесно се свързах с вас и благодаря за всички съвети, информацията и стъпки, които ще следвам, за да се развива детето ми. Видях много живот във вашата дъщеря Микаела, нещо в което докторите ме убеждаваха, че не е така. Ще се радвам на още бъдещи разговори и среща, а живот и здраве като порасне синът ми, да се включи и в някой от проектите ви. Показах на семейството ми вашите клипове. Обнадеждени сме и сме готови да се борим за детето си като вас.“

Това е историята на една майка. Намерила подкрепа и утеха в много труден момент от живота си в лицето на една малка фондация от Варна Живот със синдром на Даун.  Тази майка ще продължи да търси съвети и подкрепа от Силвена и Красимир Христови – основатели на фондацията и родители на малката Микаела, за която те също са чули тази диагноза преди години. Днес те споделят: „Искаме да покажем, че синдромът на Даун не е присъда, а начин на живот. И че в семейна среда и с правилен подход няма невъзможни неща. Лекарите ни казаха, че животът ни ще бъде ад, ние пък искаме да ви покажем, че е точно обратното“.

Фондация „Живот със синдром на Даун“ е една от близо 120-те каузи, с които можете да се запознаете на новосъздадената платформа БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА. Идеята за инициативата се ражда преди 2 години сред няколко организации съмишленици. Те осъзнават, че ако се обединят заедно и съберат на едно място много значими каузи, за обикновените хора ще бъде много по-лесно и удобно да изберат своята кауза и да я подкрепят. Инициаторите на националната дарителска кампания са: Български дарителски форум, Български център за нестопанско право, Български фонд за жените, фондация „Бикоуз: в помощ на благотворителността, Българско дружество за защита на птиците, Национална мрежа за децата, Център за приобщаващо образование, Международна награда на херцога на Единбург–България, фондация „Заслушай се“, „Светът на Мария“, WWF България и УНИЦЕФ.

В края на март 2019 г. за първи път те инициират общонационалната дарителска инициатива БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА. Целта й е да популяризира и насърчи индивидуалното дарителство, което води да позитивна социална промяна. Платформата www.bulgariadariava.bg е създадена и инициаторите канят всички граждански организации да регистрират своя кауза при равни условия. Независимо дали организацията е малка или голяма и къде развива своята дейност – тя има право да публикува една своя кауза в платформата.

Каузата, обаче, не се качва автоматично. Администраторите правят проверка на всяка организация и кауза, като изискват  документи, удостоверяващи, че организацията е регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Изискват се и финансови отчети и описание на дейността, така че организаторите да се уверят, че това е легитимна организация и че дарителите няма да бъдат подведени. Освен първоначалното отсяване преди одобрението на каузите, всяка организация участник в инициативата е задължена да предостави отчет за набраните средства, а след това – за тяхното изразходване.

Сред 120-те възможности за принос и оказване на въздействие можете да видите какви ли не каузи. От грижа за самотни възрастни хора в малки селца, през насърчаване на детските таланти и организиране на модерни пърформанси, рехабилитация с конна терапия, изграждане на биосферни паркове, мотивиране на млади учители да преподават в малки училища, превръщане на четенето в желано занимание за децата, подкрепа на млади глухи хора, опазване на вековните гори и редките видове птици. И още много.

Искаме да споделим с вас и историята, разказана от Фондация А21.

През 2015 г. основахме Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – горещ телефон, чиято цел е да информира и предпазва всички граждани, но също така и да спасява онези, които се намират в ситуация на трафик. За последните 3 години сме получили хиляди обаждания, но едно от тях остана в историята. Потърси ни младо момиче на име Елена (името е сменено). Тя шептеше и плачеше по телефона. Каза ни, че се намира в малко селце в Холандия, но не знаеше къде точно. Нямаше лични вещи, документи или пари. Всяка вечер била принуждавана да прави секс против волята си. Била пребивана, изнасилвана и заплашвана.

Веднага разбрахме, че случаят щеше да бъде труден, предвид неизвестната локация. През прозореца на стаята си тя виждаше само една тухлена стена. Операторите на Линията я инструктираха да помоли трафикантите си да я пуснат до магазина за цигари. Излизайки, тя отново се обади на 0800 20 100 и започна да описва табелите, които вижда около себе си – имена на улици, магазини, сгради и т.н. След минути екипът на Линията вече знае нейното точно местонахождение и се свързва с местните си партньори  и органите на реда. Чрез Google maps Елена получава точни инструкции по коя улица да се движи, за да стигне до безопасно място. Изведнъж, сигналът прекъсва. Пада батерията на телефона й. Не след дълго получаваме обаждане от полицията, че Елена вече е при тях и е в безопасност. Още същия ден организирахме нейното анонимно и безопасно завръщане у дома. Днес Елена е на свобода, защото е чула за 0800 20 100.

Не можем да пропуснем и историята на “Каритас България„, която разказва за техните усилия да подкрепят самотни възрастни хора в малки населени места.

Фина и Димо са възрастно семейство от село Граматиково. Животът в малкото странджанско село лека-полека замира – няма лекар, училището и детската градина са затворени, младите хора са напуснали селото и са се установили в големите градове в България или в чужбина. Медицинската сестра и социалният помощник към центъра за Домашни грижи на „Каритас“ в Малко Търново посещават Фина и Димо и други възрастни хора от Граматиково и им помагат в ежедневните нужди, като с професионални грижи, внимание и разбиране разсейват тъгата и самотата, в която са потънали възрастните хора. Повече за историята на възрастното семейство може да прочетете тук: https://caritas.bg/lichni-istorii/lichni-istorii-vazrastni-hora/s-lyubov-kam-blizhnia/

 

Вижте всички каузи на 120-те организации от цяла България, които всеки ден променят нечия съдба на сайта www.bulgariadariava.bg

Изберете как искате да помогнете и дарете. Сега е по-лесно от всякога, защото всички каузи са заедно така, както сме заедно и организациите, които стоим зад тях.

Включете се сега и бъдете част от промяната. Защото цяла БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА от 22 до 31 март.

Сега на ход си ти!