fbpx
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Вече имате регистрация? Влезте и качете нова кауза »

Новини

България Дарява / Новини  / С нетрадиционна акция стартира инициативата БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА

С нетрадиционна акция стартира инициативата БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА

Паметници в София осъмнаха с табели, напомнящи приноса на известни дарители, автори са провокативните артисти от Destructive Creation

15 паметника на известни български общественици, писатели и революционери, които малцина знаят, че са били и отдадени дарители и филантропи, осъмнаха тази сутрин с нетрадиционни надписи. „Вземи пример! И той е дарил. #ТиСиНаХод. Избери кауза и дари на www.bulgariadariava.bg от 22 до 31 март, когато цяла „България дарява“

Надписите са поставени пред паметниците на велики българи в Борисовата градина, сред които са Петър Берон, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов, Христо Максимов, Радко Димитриев и Нешо Бончев. Ние ги познаваме в различна светлина, но „Енциклопедия Дарителството“ разкрива, че всички те са били филантропи, даряващи за построяването на училища и университети, за основаването на Българската академия на науките, за просветни и здравни дружества и много други каузи, белязали развитието на България в периода от Освобождението до Втората световна война. Други известни писатели като П.К. Яворов, Йордан Йовков, Елин Пелин и Димчо Дебелянов пък са получили подкрепа от дарения на различни книжовни дружества в началото на творческия си път. Повечето паметници, които „осъмнаха“ с нетрадиционните стикери, се намират в Борисовата градина в София, но надписи бяха поставени и пред паметниците на братя Евлоги и Христо Георгиеви, с чиито средства е построен Софийският университет.

С нетрадиционната акция се дава старт на националната дарителска кампания  „България дарява“. Тя се организира за първи път от 12 граждански организации, обединени от идеята да популяризират и насърчават индивидуалното дарителство у нас.

Посланията върху знаковите паметници в София са дело на провокативните артисти от Destructive Creation, които подкрепиха инициативата „България дарява“ напълно безвъзмездно, тъй като също вярват, че промените се правят от всички нас.

Кампанията „България дарява“ обединява близо 120 каузи от цялата страна и различни сфери от живота на общата платформа www.bulgariadariava.bg. Така всеки може да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, както и региона, където иска да насочи своя принос. По този начин заедно, с обединените усилия на много дарители и 120 граждански организации от цяла България, можем да направим промяната, за която мечтаем.

„България дарява“ дава равен шанс на малки и големи граждански организации от цялата страна да представят своя кауза на безплатната платформа. В дарителската инициатива са включени каузи, които променят човешки съдби и средата, в която живеем, в следните направления: образование и таланти, деца и младежи в риск, възрастни хора, култура и изкуство, градска среда и местно развитие, социална подкрепа, спорт, технологии, човешки права, природа и околна среда. Каузите във всички тези направления са предварително селектирани, като организациите, които ги осъществяват, трябва да имат предишен опит, да са регистрирани като граждански сдружения в обществена полза и да са предоставили финансови отчети към Министерство на правосъдието, което гарантира прозрачността и професионализма им.

Дарителството е акт на съпричастност и желание да промениш света около себе си заедно с хора, които споделят твоите ценности и визия за решаването на актуален обществен проблем, смятат организаторите. Според тях няма малка или голяма подкрепа; всеки принос е безценен, защото, когато се обединят много хора, всяка промяната може да бъде постигната.

От 22 до 31 март всеки, който влезе на bulgariadariava.bg и дари, ще допринесе за превръщането на България в едно по-добро място за живеене.